Orhideea dvs. va înflori tot anul împrejur. 7 secrete importante de îngrijire a orhideei.

Pasiunea pentru orhidee reprezintă o ramură deosebită a florăritului. Această plantă extraordinară este atât de unică atât din punct de vedere al formei, rădăcinilor, florilor, dar și modului de îngrijire, încât este dificil să o enumerăm printre celelalte plante floricole.

pixabay.com

Orhideele pot fi foarte diferite: de la specii foarte rezistente și nepretențioase, la altele extrem de gingașe și capricioase, capabile să crească doar în spații special amenajate.

Cei interesați de aceste vedete exotice pot fi debusolați de un astfel de divertisment și pot întâmpina dificultăți în alcătuirea propriei colecții de orhidee. În această privință vă putem da o singură recomandare: începeți cu puținul!

Alegeți inteligent

Dacă sunteți abia la începutul pasiunii pentru orhidee și vă este teamă să aduceți în casă o asemenea floare extraordinară din cauza dificultății îngrijirii, atunci puteți începe cu niște specii mai puțin pretențioase. Relația cu orhideele ar trebui începută prin specii care nu necesită o îngrijire deosebită și sunt rezistente la boli.

Pentru începători o alegere perfectă ar fi orhideea-molie sau phalaenopsis. Această specie se evidențiază printr-o înflorire uimitor de îndelungată și o îngrijire destul de simplă, care vă va ajuta să deprindeți arta relației cu aceste flori minunate.

Lumina moale – un factor important pentru frumusețea orhideei

Iluminarea corectă este foarte importantă pentru aceste flori tropicale, care în general preferă un mediu luminos, cu condiția că nu sunt expuse la acțiunea directă a razelor solare.

Pentru creșterea orhideelor cele mai indicate locuri sunt geamurile orientate spre răsărit sau apus. Orhideea-molie este cea mai rezistentă la lipsa de lumină și ar putea crește chiar și în partea nordică a locuinței.

Udarea inteligentă

Originea tropicală a orhideelor nu trebuie să vă deruteze. De cele mai multe ori e suficient să udați floarea o dată pe săptămână. Cea mai bună soluție de udare este metoda afundării. Pregătiți un vas cu apă de ploaie sau altă apă moale și afundați în ea ghiveciul cu orhidee astfel încât substratul să absoarbă suficientă apă (maxim 20-30 de minute).

Dacă în rețeaua dvs. apa nu este dură, îi puteți face chiar un duș florii, cu condiția ca apa să nu fie rece. După ce substratul absoarbe suficientă apă, scoateți atent ghiveciul și așezați-l pe un suport care să permită scurgerea surplusului de apă.

Fertilizare = creștere

Absolut toate speciile de orhidee au nevoie de o concentrație mare de fertilizatori. Pentru creșterea acestor flori sunt potriviți doar fertilizatori special destinați orhideelor, care se introduc în sol odată cu apa cu care se udă planta. În cazul orhideei-molie și altor specii nepretențioase, fertilizarea poate fi efectuată de 3-4 ori pe lună. E important să cunoașteți că orhideele se fertilizează nu tot anul împrejur, ci doar în perioada de creștere activă.

Mutarea trebuie făcută cu mare grijă

În medie orhideea trebuie mutată într-un alt ghiveci o dată la 2 ani. Planta are nevoie de o abordare foarte grijulie, căci rădăcinile sunt extrem de firave și sensibile. Totodată substratul se înlocuiește în totalitate. Acesta are o compoziție specială pentru orhidee: coajă de copaci, mușchi și alte componente folositoare florii.

Înainte de mutare verificați bine și înlăturați toate părți moi, vătămate sau uscate, prelucrând locul tăieturii cu cărbune de lemn. Orhideea nu se adâncește în substrat, ci se așează pe o mică grămadă în ghiveci, după care se adaugă substrat până la umplerea ghiveciului. Dacă faceți asta pentru prima dată, vă recomandăm să cereți ajutorul unui om mai experimentat. După mutare evitați udarea florii timp de cel puțin 3 zile, iar prim fertilizare poate fi efectuată abia peste o lună.

Orhideea nu va înflori dacă nu controlați temperatura

Înflorirea orhideei începe dacă îi este asigurată o temperatură adecvată. În perioada premergătoare înfloririi, pe timp de noapte temperatura trebuie să coboare măcar până la 15-18 °C, iar în mod ideal până la 12-15 °C. În plus trebuie să vă interesați neapărat când și în ce condiții ar trebui să înceapă perioada de hibernare.

Dar simpla asigurare a unei temperaturi adecvate nu este suficientă. Între temperatura de zi și cea de noapte trebuie să existe un contrast: diferența de temperatură a aerului în încăpere trebuie să varieze de la zi la noapte cu 4-5 °C.

Tăiere deosebită

Dacă ați optat pentru orhidee phalaenopsis, e important să faceți corectă tăierea inflorescențelor. Acestea se dezvoltă nu doar la baza tulpinii, ci și în muguri. De aceea inflorescența ofilită se taie deasupra celui de-al doilea sau chiar al treilea ochi. Dacă nu sunteți siguri în privința tăierii corecte, puteți aștepta până se formează muguri noi, înlăturând vârfurile uscate.