Orhideea a început să se ofilească? Frunzele și-au pierdut vigoarea? Probabil toate acestea sunt determinate de udarea incorectă a plantei.
Florarii experimentați vă vin în ajutor cu câteva sfaturi care vă vor fi de folos pentru a îngriji corect aceste flori extraordinare.
Udarea corectă a orhideelor
Udarea este un factor esențial pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă a florii. Majoritatea absolută a orhideelor aflate în mediul natural nu sunt situate în apă, iar rădăcinile lor nu rezistă la umiditate excesivă, nici la acțiunea sărurilor din apă.
Fiecare gen de orhidee are nevoie de un tip specific de udare. Phalaenopsis, Paphiopedilum, Odontoglossum și Cymbidium preferă un sol ușor umed în permanență, iar substratul pentru Oncidium, Dendrobium și Cattleya trebuie să se usuce complet între udări.
Intensitatea udării orhideelor depinde și de alți factori, cum ar fi temperatura și umiditatea din încăpere, intensitatea iluminării, faza de vegetație sau dimensiunea ghiveciului. Dar în general orhideele sunt mai rezistente la lipsă de apă decât la exces de umiditate.
Reacția florii la insuficiență de apă va fi zbârcirea pseudobulbilor și a frunzelor, iar în cazul udării excesive frunzele se îngălbenesc, iar rădăcinile capătă o culoare închisă și putrezesc. Orhideea are nevoie de udare intensă doar în faza de creștere activă și înflorire. În schimb udările trebuie reduse în perioada de după înflorire, dar și în perioada rece a anului.
În general floarea trebuie udată la fiecare 2-3 zile pe timp de vară și de 1-2 ori pe săptămână în perioada iernii. Folosiți apă stătută, ușor călduță.
De-a lungul iernii orhideea se “dezobișnuiește” de lumina solară intensă, de aceea ea trebuie “obișnuită” treptat cu soarele de primăvară: acoperiți geamurile cu materiale semitransparente pentru a proteja floarea de arsuri. Pe parcursul verii, când floarea crește activ și înflorește, ea are nevoie de udări generoase și fertilizări regulate.
De asemenea se recomandă să stropiți orhideea în fiecare dimineață cu apă caldă, mai ales dacă ea se află în apropierea unor surse de căldură care i-ar stimula uscarea.
O idee interesantă ar fi să îi faceți florii din când în când dușuri calde. Se consideră că în acest fel noi îi reamintim orhideei de bogatele ploi tropicale, ea începând să crească și mai activ după o astfel de procedură.
Bineînțeles “dușul” nu trebuie făcut în faza de înflorire, căci planta s-ar putea să piardă frumoasele sale petale. În rest puteți urma acești pași: așezați ghiveciul în duș și stropiți floarea cu un jet slab de apă călduță timp de câteva minute. Temperatura apei ar trebui să fie de circa 40 °C. Apoi lăsați floarea să se răcorească și înlăturați excesul de umiditate de pe tulpini cu ajutorul unui șervețel de hârtie.
Aveți grijă de orhidee și ea vă va răsplăti neapărat cu o înflorire frumoasă și bogată!