Omul-foarfecă Vidal Sassoon: mii de femei din întreaga lume sunt recunoscătoare acestui stilist talentat

Bob-carre este creația sa, care a revoluționat modul în care arăta părul și domeniul hair styling. Înainte de apariția acestui vizionar visător, tunsorile și coafurile femeilor arătau diferit. Și cât de ciudat arătau! Bretonul cu foarte mult lac pentru aranjarea căruia femeile pierdeau câteva ore în fiecare zi, permanentul, coafurile înțepenite și cantitatea enormă de produse styling, care erau folosite pentru a menține coafura pe tot parcursul zilei – au fost primul lucru la care a refuzat renumitul stilist.

Redacția noastră, a decis să dedice acest articol marelui stilist, care provenind dintr-o familie săracă a revoluționat lumea modei și viețile femeilor doar cu o foarfecă în mână.

Vidal Sassoon

Cel mai renumit coafor al secolului XX-lea s-a născut într-o familie foarte săracă. Copilăria băiatului a fost dificilă. Mai întâi tatăl lui a părăsit familia pentru o altă femeie și băiatul a locuit timp de câțiva ani în diferite orfelinate. Mai târziu, tocmai după 7 ani în care copilul a locuit într-un orfelinat spaniol-evreiesc, el a putut să se întoarcă acasă. Mama lui Vidal s-a recăsătorit și viața treptat a revenit la normal.

În anul 1942, în timpul războiului, când Londra era zguduită de bombardamente zilnice, s-a întâmplat un eveniment care a devenit punctul de plecare în cariera lui Vidal. În timp ce se afla în adăpost și se ascundea de atacurile cu bombe, băiatul visa. El își imagina că va deveni un fotbalist foarte bogat, faimos și va obține succes în acest domeniu. Băiatul și-a împărtășit visele cu mama sa, la care ea a răspuns că mereu a dorit ca el să devină un coafor, deoarece această meserie îi va oferi întotdeauna o bucată de pâine.

Tot atunci, femeia l-a luat de mână și l-a dus în salonul lui Adolf Cohen din East End.

Taxa pentru studii s-a dovedit a fi foarte mare pentru mama lui Vidal, dar anume atunci s-a întâmplat o poveste incredibilă. Mai târziu, Vidal își amintea: „Ne-am îndreptat cu mama spre ieșire. Eram fericit pentru că nu va trebui să rămân în salon. Mi-am scos pălăria, cu un gest pe care î-l văzusem într-un film, am deschis ușa și am ieșit împreună cu mama afară.

În această clipă am auzit în spatele nostru niște pași. Era dl Cohen, care ne-a ajuns din urmă și a spus: „Tinere, văd că ai maniere excelente. Să vii luni, fără bani”. Fața mamei s-a luminat deodată, în timp ce de pe fața mea zâmbetul a dispărut. M-am blestemat pe mine și filmul în care am văzut acest gest galant, care mi-a purtat ghinion.”

Tânărul nu era entuziasmat de studii și se plictisea enorm. El a abandonat această ocupație și s-a grăbit să caute activități noi. Viață socială activă, visele despre facultatea de arhitectură – alte căutări active specifice tinerilor. Ce altceva să faci la 20 de ani? Aceste experimente un luat sfârșit, când a murit tatăl său vitreg și mama l-a rugat să se întoarcă acasă.

Se pare că aceasta a fost soarta. În Londra, Vidal din nou a mers în același salon în calitate de coafor, dar de această dată munca l-a inspirat și i-a plăcut foarte mult. Tânărul a avut mare noroc și s-a angajat în salonul faimosului coafor din Londra Raymond Besson, care l-a făcut pe Sassoon celebru. Câțiva ani mai târziu, Vidal a deschis propriul salon, iar cozile interminabile de clienți deja au devenit obișnuite pentru el.

Anii, 60 ai secolului trecut au fost cei, în care Sassoon a cunoscut succesul și faima mondială. A fost perioada când bărbații și-au permis să renunțe la pălării, iar femeile au început să poarte fuste foarte scurte. Dar coafurile ciudate, care necesitau o aranjare deosebită, încă mai erau actuale. Sasson își amintea: „Femeile din timpul meu și-au petrecut jumătate din viață în saloane și eu m-am gândit: „De ce nu și-ar tunde părul o dată pe lună, astfel încât părul să ia forma dorită?” Sassoon și-a realizat acest vis și a dăruit lumii tunsorile scurte și tunsorile asimetrice.

Stilistul a debutat cu o tunsoare, care a transformat-o pe regina fustei mini, celebrul designer Mary Quant. Vidal s-a gândit mult timp ce coafură s-ar potrivi cu o fustă scurtă și a înțeles, că nu există o astfel de tunsoare. Anume atunci, el a inventat renumita tunsoare, care mai târziu a devenit populară în rândul milioanelor de femei. De fapt, nu a fost doar o tunsoare, ci o colecție de coafuri deosebite, care au revoluționat acest domeniu.

Tunsorile sale îndrăznețe – au fost ca o palmă dură, atât modei din acele timpuri, cât și societății care avea viziuni foarte conservatoare. La fel cum Coco Chanel a eliberat cândva femeile din corsete, Vidal a eliberat femeile de părul înțepenit și construcțiile grele, care erau numite coafură. Sassoon a demonstrat, că pentru a fi frumoasă femeia are nevoie doar de o tunsoare bună și un șampon de calitate.

Ideologia nouă a fost ca o explozie, iar în scurt timp stilistul a devenit foarte solicitat de celebritățile din întreaga lume. Sassoon a ajuns la apogeul faimei sale atunci, când revista Vogue a publicat o fotografie a actriței Nancy Kwan, căreia Vidal i-a tăiat părul lung. Experimentând, Sassoon de fiecare dată, propunea femeilor forme geometrice noi a tunsorilor.

Dar principala realizare a stilistului era așa-numita memorie de salon, când părul se aranjează perfect și peste o zi și peste o lună după ce a fost tuns. Aranjarea acestei tunsori necesita doar câteva secunde – exact cât este nevoie ca să întorci capul. Acest lucru, desigur a fost pe placul tuturor femeilor și în anul 1965, The New York Times l-a numit pe Sassoon ”Beatleas-ul coafurii”, ceea ce nu a fost o exagerare, deoarece stilul tunsorilor anilor 70, în mare măsură a fost creat anume de el.

Tunsoarea pe care o purta Mireille Mathieu a devenit cea mai actuală în anii 70. Iar în anii 80 pe piață a fost lansat șamponul ”Vidal Sassoon”, care era foarte popular în rândul femeilor, dar și bărbaților din întreaga lume, datorită faptului că doar după o singură spălare conferea părului o strălucire deosebită. Tot în anii 80 compania Procter&Gamble a fost interesată de linia produselor pentru îngrijirea părului sub marca comercială ”Vidal Sassoon”. Din păcate, mai târziu această companie a distrus marca Sassoon, deoarece aceasta îi crea o concurență mare pe piață.

Numele stilistului era mereu în auzul mulțimii, el a fost iubit și respectat. Sub brandul său, au început să se deschidă saloane de frumusețe în întreaga lume. Dar Sassoon a decis în ani 80 să-și vândă afacerea și s-a implicat în viața socială și caritabilă. A participat la diferite activități, a creat propria fundație dedicată studiului antisemitismului. Ultimii ani de viață a lui Vidal Sassoon au fost afectați de o boală gravă, iar 2012 marele stilist s-a stins din viață.

Nu se știe cum ar fi arătat femeia acum, dacă în îndepărtatul an 1963 Vival Sassoon nu și-ar fi îndeplinit visul și nu ar fi realizat tunsoarea universală pentru femei. Probabil și acum femeile aveau să poarte coafuri monolitice și își scărpinau capul cu andrele moștenite de la bunica. Nu știm acest lucru, dar știm sigur, că acest om a schimbat stilul și moda acelor timpuri. În plus el a dăruit femeilor tunsoarea bob-carre, pentru care multe din ele îi sunt recunoscătoare.