“Am obosit!” – ce înseamnă de fapt aceste cuvinte pronunțate de o mamă

Nu în zadar se spune că a fi mamă e cel mai dificil “serviciu” din lume. Nu ai zile libere, nu te lasă șeful să pleci azi mai devreme, programul de lucru e 24/24…

Chiar și atunci când copilul merge la grădiniță sau e îngrijit de bunica, noi oricum rămânem mame, adică în continuare îl educăm pe copil, îl hrănim și avem grijă de el.

Dar capacitățile organismului uman nu sunt nelimitate. Nopțile nedormite, oboseala și stresul își spun cuvântul, iar uneori parcă îți vine să spui “Am obosit!”. Dar aceste cuvinte nu semnifică doar dorința de a te sătura de somn și a scăpa puțin de probleme, ci au un sens mai profund.

Vă prezentăm istoria unei mame care era extenuată, deprimată și extrem de obosită. Relatează Melissa Fenton, blogheriță și mamă a 4 fii.

279photo Studio / Sutterstock.com

“Am văzut-o în magazin cu 4 copii, toți păreau a avea sub 10 ani. Cel mai mic dintre ei era în brațele mamei și plângea. Văzând fața ei mi-am dat seama că ea demult nu mai știe ce înseamnă să te saturi de somn. Trecând pe lângă dumneaei i-am zâmbit și i-am spus: “Aveți o familie extraordinară! Vă iese foarte bine ceea ce faceți!”.

Ea a ațintit asupra mea o privire disperată, după care a continuat să aleagă produse. Eu știu că ea ar fi avut multe de spus în acel moment, dar s-a limitat la un răspuns comun pentru multe mame: ridicându-și iar privirea a spus “Am obosit!”.

Eu înțelegeam perfect ce a avut în vedere acea femei și sigur nu era vorba de faptul că a obosit pentru că a avut ieri o zi grea… Când mamele le spun soțului, prietenelor, părinților fraze de genul “Am obosit!”, ele vor să spună de fapt mult mai multe.

“Am obosit!” înseamnă: “Nu m-am gândit niciodată că va fi atât de greu!”

“Am obosit!” înseamnă: “Azi sigur nu voi dormi cât trebuie și habar nu am când voi reuși să o fac.”

“Am obosit!” înseamnă: “Vă rog nu-mi spuneți că a mai trecut o zi…”

“Am obosit!” înseamnă: “În unele momente mi se pare că nu mai pot rezista nici o clipă.”

“Am obosit!” înseamnă: “Eu îmi sacrific timpul și viața pentru copiii mei!”

“Am obosit!” înseamnă: “Eu nu îmi pot permite să fac ceea ce fac oamenii într-o zi normală din viață.”

“Am obosit!” înseamnă: “Să fii mamă e o mare responsabilitate!”

Eu i-am răspuns cu un zâmbet și i-am spus: “Te înțeleg perfect! Asta e menirea noastră!”. Mi-a zâmbit și ea și mi s-a părut că s-a simțit mai bine după asta.

Atunci când o mamă vă spune “Am obosit!” e important să o sprijiniți și să-i amintiți că ea nu este singură. Ajutați-vă soțiile, mamele, surorile să ducă această sarcină grea, dar extraordinar de frumoasă care se numește “A fi mamă”.