Dragi femei, nu vă mai ascundeți în spatele vârstei!

Multe femei ajung de la o anumită vârstă să înceteze să se bucure de viață, chiar dacă până la adânca bătrânețe mai este încă o bună bucată de viață.

“E prea târziu pentru mine”

De atâtea ori am auzit aceste cuvinte de la femei, dar niciodată de la bărbați. “E prea târziu pentru mine să învăț, cum să vin la cursuri dacă am 35 de ani?” “E prea târziu pentru mine să mă gândesc la iubire, căci în curând fac 50 de ani.” “E prea târziu pentru mine să încep o relație, căci el e cu 3 ani mai tânăr decât mine.” “E prea târziu pentru mine să mă îmbrac frumos și elegant, nu e potrivit pentru vârsta mea.”

Vârsta

Am observat că în societatea noastră sunt trei atitudini față de vârstă: “e prea târziu”, “e prea devreme” sau pur și simplu vârsta se ascunde, ca alții să nu înțeleagă dacă e prea târziu sau prea devreme.

Nu știu de ce la noi nu prea auzi să spună cineva că “acum e momentul potrivit!” De fapt tot ce ni se întâmplă în viață se întâmplă chiar în momentul potrivit, căci tocmai atunci noi suntem gata de asta. La cineva iubirea adevărată vine la 40 de ani, din simplul motiv că până atunci nu era pregătită pentru așa ceva.

Cineva nu a avut timp să facă studii la 20 de ani, căci familia și copiii erau prioritatea nr. 1, dar la 35 de ani tocmai a apărut timpul necesar. Cineva se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr, căci sentimentele nu caută datele din buletin.

Cineva la 20 de ani prefera un stil vestimentar banal, iar la 40 a descoperit că poate arăta superb într-o vestimentație foarte elegantă.

Dar imediat ce o femei realizează toate acestea, ea aude din toate părțile că “e prea târziu”, “nu e potrivit pentru vârsta ta”. Să vedem un caz din lumea vedetelor: “Janet Jackson a rămas însărcinată la 50 de ani și s-a îngrășat cu 43 kg”.

Îngrozitor! Bătrână, grasă și gravidă. Dar ce ar trebui să facă o femeie ce a rămas însărcinată la 40-50 de ani? Să facă avort, să-și omoare copilul? Doar din motiv că societatea consideră că ea e prea în vârstă pentru a da naștere unui copil?

De ce sunt atât de puțini cei care se bucură, care spun “Felicitări, vei avea un copil minunat!”? Medicina de astăzi e destul de avansată pentru a asigura o sarcină sănătoasă.

Să vedem un alt caz. “La cei 47 de ani ai săi Jennifer Lopez a început o aventură amoroasă cu un muzician mai tânăr decât ea cu 17 ani”. Această mătușă a îndrăznit să fie fericită și să-și găsească un iubit mai tânăr decât ea, îngrozitor. Dar ce ar trebui să facă o femeie matură, frumoasă, care și-a asigurat bunăstarea materială? Să se încuie în casă și să aștepte bătrânețile?

Și în sfârșit unul din scenariile mele preferate: vedete pe plajă. “La 45 de ani Uma Thurman și-a manifestat celulita pe plajă, care, însă, nu o împiedică să aibă parte de atenția iubitului său”. “Gwyneth Paltrow nu ezită să apară pe plaje publice în costum de baie”. “Chiar și la 54 de ani Demi Moore continuă să facă plimbări pe plajă”. Dar care e problema să ieși în costum de baie? Care e problema să-ți accepți corpul așa cum este el?

Oare o mamă a trei copii nu poate să aibă celulită? Oare Demi Moore ar trebui să se plimbe prin cimitire în loc de plaje? Sau pe plajele noastre se plimbă cumva doar femei cu formele Miss Univers?

Și de ce un nene de 50 de ani, care nu vede pe unde merge de mare ce îi este burta și poartă chiloți până la genunchi ornamentați cu inimioare – acesta nu este deloc deranjat de felul în care arată și apare în spațiul public?

Iată cum două cifre și câteva cuvinte pot distruge în femeie dorința de a continua să trăiască așa cum este normal, fără să se rușineze, să se scuze, să se deranjeze de părerea altora.

Spuneți-mi, experților în norme de vârstă, oare când nu este prea târziu pentru o femeie să dea naștere unui copil? Când nu este târziu să iubească, să învețe, să își facă o carieră? Și care este vârsta la care celulita este acceptabilă? Oare vârsta determină forța și capacitatea omului? Atunci de ce în cazul bărbaților este o abordare radical diferită față de vârstă? De ce unui bărbat care se însoară și face copii la 48 de ani toți îi adresează cuvinte de laudă? Asta în ciuda faptului că speranța de viață este mai mică la bărbați decât la femei!

Viața este scurtă

Deși durata medie de viață este destul de înaltă în ziua de azi, așteptările omului de la viață sunt și ele foarte ridicate. Iar în cazul femeilor așteptările sunt probabil cele mai mari.

De la o femeie contemporană societatea așteaptă să fie educată, îngrijită, să aibă succes în carieră, să aibă un hobby, să facă sport, să întrețină o ordine ideală în casă, să crească 2-3 copii perfecți, să aibă grijă de soț etc. Totodată se interzice celulita și oboseala, iar pielea, mâinile și părul trebuie să fie în stare ideală. Nu mi-a scăpat nimic? Ah, și toate acestea trebuie să fie făcute “la vârsta potrivită”, dar care e aia?!

Concluzii

Așadar, dragi femei, ignorați-i pe cei care vă arată cu degetul din cauza vârstei. Nașteți, iubiți, îmbrăcați-vă frumos, învățați limbi străine, ocupați-vă cu lucrurile care vă plac. Doar noi înșine știm de ce suntem capabile și ce forțe mai avem!