Oare trebuie lăsați copiii cu bunica?

Să ai un copil este un mare dar și o mare fericire. Sigur că pe lângă sentimentele înălțătoare pe care le provoacă nașterea unui copil, apar și multe sarcini și responsabilități importante, cărora uneori părinții nu pot face față de unii singuri.

În lumea dinamică și solicitantă de astăzi mamele nu-și permit să stea prea mult timp acasă cu copilul și sunt nevoite să iasă la serviciu. Care e prima soluție care le vine în gând? Să lase copilul cu bunica! Dar să vedem care sunt consecințele unei astfel de măsuri.

Are nevoie copilul de bunică?

În cultura noastră bunica este persoana care are un rol important în îngrijirea și educația copilului. Cu alte cuvinte, bunica este nevoită să uite de toate problemele sale și să se dedice nepoțeilor. În principiu în asta nu e nimic rău, cu condiția că bunica însăși își dorește asta.

O “bunică” din ziua de azi este o femeie de 45-60 de ani, despre care nu poți spune nicidecum că este o femeie bătrână. Ea are serviciu, hobby, este activă și plină de energie. A crescut și a pus pe picioare copiii și a ajuns la o vârstă în care își poate permite să-și petreacă timpul așa cum își dorește.

© DepositPhotos

Părinții sunt obișnuiți cu atitudinea iubitoare și grijulie a mamei lor, de aceea rugămintea de a avea grijă de nepoței e considerată ca și acceptată. Uneori planurile lor și ale bunicii sunt foarte diferite și din cauza asta pot apărea tensiuni.

Mai mult decât atât, unii părinți se pot supăra dacă bunica, din anumite motive, nu poate să stea cu nepoțeii. La rândul ei bunica se simte vinovată în astfel de situații.

© DepositPhotos

Părinții trebuie să conștientizeze un lucru simplu și evident: responsabilitatea pentru creșterea copiilor trebuie să fie pe umerii celor care le-au dat viața. Dacă urmează să deveniți părinte, ar trebui să vă gândiți din timp la o soluție pentru cazurile în care nu veți putea să stați cu copilul.

Chiar dacă bunicii acceptă cu mare bucurie să petreacă timpul alături de nepoți, nu trebuie să considerați că asta e o obligație a lor și că vă puteți baza pe asta oricând veți avea nevoie.

Sacrificiul făcut de bunici de dragul nepoților este un dar, un act de dragoste, nu de datorie sau obligație. Sigur că ei, ca părinți și bunici, niciodată nu vă vor lăsa la nevoie și vă vor ajuta mereu, dar nu trebuie să percepeți asta ca pe ceva de la sine înțeles.

© DepositPhotos

Unii părinți tineri se plâng că bunicile nu întotdeauna își onorează promisiunile de a avea grijă de nepoți. Prin urmare apar supărări sau chiar conflicte, în ciuda faptului că pot exista o mulțime de situații în care bunica, fie chiar și pensionară, nu are timp suficient pentru asta sau poate sănătatea uneori nu îi permite să își asume această responsabilitate.

În orice caz chiar dacă bunica a promis că va putea sta cu nepoțeii, nu uitați că acest ajutor nu este total și universal, căci dorința bunicii poate fi mare, dar această capacitate a sa depinde și de starea sănătății și de alți factori ce nu pot fi ignorați.

© DepositPhotos

Sigur că în marea lor majoritate bunicile fac tot posibilul pentru a putea petrece timpul cu nepoții, căci o astfel de relație este benefică și pentru copii, și pentru bunici.

Bunica este o persoană foarte importantă, cu care copiii trebuie neapărat să comunice. Copiii pot culege multă înțelepciune de la cei mai în vârstă, iar bunicii primesc o mare bucurie de pe urma acestei punți între generații. Bunica este cea mai grijulie persoană în raport cu copiii: îi hrănește cu cele mai gustoase bucate, le povestește cele mai interesante istorii și în general le oferă tot ce are mai bun.

© DepositPhotos

Nu uitați că bunicii nu trăiesc doar de dragul copiilor sau nepoților lor, nu îi obligați să-și sacrifice viața pentru asta, nu abuzați de dragostea și bunăvoința lor. Lucrurile făcute din iubire sunt mult mai valoroase decât cele făcute din obligație.

Ce părere aveți despre relația dintre bunici și nepoți? Împărtășiți-ne gândurile dvs. în comentarii!