Oare cum atât de brusc bunicuțele au devenit fetițe?

Numele ei este Regina. Ne-am cunoscut recent, când am mers în vizită la prieteni. O doamnă frumoasă și grațioasă, îmbrăcată luxos, cu cercei originali. Mereu râde, gesticulează atât de neglijent, încât i se zguduie brățările. Parcă ar fi o fetiță. Regina mi-a plăcut foarte mult. Nu mă gândeam să încep cu ea o poveste de dragoste, dar pur și simplu doream să continui o conversație. Ne-am întâlnit și doar stăteam de vorbă. Am început să-i arăt fotografiile copiilor mei. Aici, Regina scoate telefonul din geantă și-mi arată un băiețel frumos, ce avea în jur de 6 ani.

– Ce fiu frumos și bun aveți dvs! – îi spun eu.

– Mulțumesc – răspunde Regina. Doar că acesta este nepoțelul meu.

– Cine?!

– Nepoțelul meu! Sunt bunică. – Regina zâmbește.

Dar pe de altă parte – sunt un prost. Păi bunică și ce? Problema este că suntem obișnuiți să percepem cuvântul ”bunică” ca o sentință. Stai mătușă acasă, privește la TV și tricotează șosete pentru nepot. Această opinie încă este în mentalitatea noastră din timpurile vechi. Bunică? Gata! La revedere! Viața s-a terminat!

Dar totul deja s-a schimbat! Bunicile moderne sunt foarte diferite de cele din timpurile vechi. Bunicile acum doresc să trăiască pe deplin, vor să se distreze, să facă sport și să viziteze saloanele de frumusețe. Acum, o femeie la vârsta de 50 de ani, este ”o femeie la pătrat”. Toată viața ei, o împărțea între muncă, casă, copii și soț, că abia avea timp să-și facă o manichiură. Dar acum copiii au crescut, iar soțului ei îi este comod doar să stea pe canapea – el în general nu își dorește nimic.

Iar femeia – oh, femeia abia acum începe să trăiască. Are o mulțime de energie, spre deosebire de soțul ei… Femeia mereu reușește de toate – să fie alături de nepoți, să aibă grijă de sine, să meargă la o petrecere sau într-o călătorie. Chiar și un flirt ușor îi iese perfect! Există femei fără toate aceste lucruri? (Nu vom spune nimic soțului, jurăm!).

Dar cel mai important lucru este că ea își poate permite deja să fie puțin ciudată și să arate așa cum dorește. Dacă mai devreme respecta niște reguli generale, acum nu îi pasă de acestea. Este liberă – aceasta contează! Regulele există pentru tineret, pentru cei care le este important să facă o carieră, să se încadreze în societate și într-o echipă, să fie satisfăcuți de așteptările sale. Tineretul nu are timp pentru distracții. Ei nu sunt liberi – au codul său de îmbrăcăminte, au norme de comportament, trebuie să meargă strict spre realizarea scopului, pas cu pas. Un costum strict, o privire corectă și o tunsoare îngrijită. Chiar și buzele este interzis să le machieze cu o culoare mai intensă. Totul este interzis și imposibil. În caz contrar ei vor părea ciudați, suspicioși și ridicoli.

Iar bunicile noastre drăguțe nu mai au frică de nimic, și-au trecut deja drumul, pot fi și amuzante și ciudate și de care doresc. Iată atunci vine la ele tinerețea adevărată, cu toată nebunia sa. Da, puțin cam cu întârziere, dar oricum e mișto, nu? Ai trecut de 50 de ani, dar te simți ca o fetiță liberă! Machiază-te cum dorești, îmbracă-te cum dorești și nimeni nu te învață și nu îți dă ordine.

Recent am făcut cunoștință într-o cafenea cu trei prietene, ce aveau aproximativ 50 de ani. Mai exact, ele au făcut cunoștință cu mine. Ele stăteau la masă, serveau vin sec și erau fericite. Deodată au observat că eu stau singur la o altă masă și eram cu privirea în telefonul meu.

– Tinere! – a zis una din ele. Vă invităm la masa noastră!

Clar că mi-a plăcut că m-au numit ”Tinere!”. În plus și aceste toate trei femei mi-au plăcut mult. M-am apropiat de masa lor și am început să comunicăm. Toate trei sunt deja bunicuțe și sunt prietene din tinerețe. Deseori se întâlnesc, merg la teatru și concerte, vizitează expoziții. Le place pur și simplu să stea, să servească puțin vin și să se distreze. Este interesant faptul că fiecare dintre ele sunt căsătorite, dar soții acestor femei nu au chef de nimic. De aceea și erau bucuroase să flirteze ușor cu mine. Sunt niște bunicuțe foarte bune și au mare grijă de nepoții lor. Nepoții le adoră! În primul rând pentru faptul că ele sunt vesele. Spre deosebire de părinții plictisitori, bunicile liber se urcă în patul nepoților, emit diverse animale și se joacă, de parcă se transformă și ele în niște copii.

Unde mai pui, aceste trei femei sunt sportive – joacă volei. Oare ce fel de bunicuțe sunt acestea? Numai un singur termen – sunt niște fete.

Dacă într-o dimineață veți vizita o piscină – toate pistele sunt ocupate de astfel de ”bunici”. Dacă mergeți la o expoziție – sunt o mare parte doar ele, ”bunicile”. Seara într-o cafenea – tot ele. Nu, bineînțeles că într-o cafenea poți întâlni și oameni tineri. Dar ei sunt complet plictisitori și invizibili, nu știu să se distreze. Femeile care au peste 50 de ani servesc vin și se veselesc de-a binelea.

Dar cum se îmbracă? Ele par că-și recuperează tinerețea de pe vremurile sumbre, când o pereche de blugi simpli era un bun de lux. Cu toate acestea ele nu arată ca niște femei vulgare, care îi sperie pe toți cu o fustă mini și cu un tricou decoltat. Nu, ele au gusturi bune. Ele doar doresc să arate bine, să fie amuzante și atrăgătoare.

Și încă ceva – ele mereu, cu pasiune doresc să învețe. Participă la cursuri de limbă italiană, merg la prelegeri de artă și învață să danseze rumba. În tinerețe ele dormeau la prelegeri, iar acum se grăbesc să ajungă la acestea. Nu le plăceau orele de educație fizică, iar acum aleargă la maraton, fac ciclism sau schiază.

Acum este timpul bunicilor istețe, care se comportă ca niște fete de 18 ani. Le este extrem de interesant să trăiască și să se distreze. Să danseze rumba. În timp ce soții lor își măsoară tensiunea, ele își vopsesc buzele.

– Unde pleci? – întreabă soțul supărat.

– Mă duc să mă distrez cu fetele. Nu-ți fie dor de mine!

Ce credeți despre această tendință?