Oameni ciudați: iată de ce în SUA rufele se spală nu acasă, ci la spălătorie

În Europa de Răsărit spălatul rufelor este aproape un ritual. Înainte gospodinele dedicau o zi întreagă anume acestei activități. Sigur că astăzi lucrurile sunt mult mai simple și mașina de spălat rezolvă 90% din efortul necesar.

Cu toate acestea, nouă ne-ar părea foarte bizar să ne ducem hainele murdare prin oraș… Însă în SUA lucrurile stau cu totul diferit.

riversiderediscovered.com

Chiar dacă nu ați fost niciodată în SUA, cu siguranță ați văzut în filmele americane că există încăperi speciale cu o mulțime de mașini de spălat, unde americanii nu numai că își spală hainele, ci și fac cunoștință unii cu alții.

pixelxcode.com

Acest element cultural a luat naștere la mijlocul sec. XIX, când existau oameni speciali care spălau hainele pentru bani și cereau pentru asta sume destul de importante. În anii ’20-’30 ai secolului trecut, în timpul Marei Crize, au început să apară primele spălătorii, fiind bazate pe principiul de auto-deservire. Acest serviciu era mai ieftin decât spălarea manuală, iar majoritatea americanilor nu-și puteau permite o mașină de spălat proprie, de aceea o astfel de afacere a devenit foarte populară.

Apoi criza a trecut, mașinile de spălat s-au ieftinit și majoritatea americanilor și-au procurat propria mașină. Dar obiceiul de a merge la spălătorie a rezistat și există până în ziua de azi. Dar de ce se întâmplă așa ceva în SUA?

1. Cauza economică

pinterest.com

Serviciile spălătoriilor în SUA sunt foarte ieftine și practic pot fi achitate în monede. Americanilor le place să facă economii pe orice.

2. Probleme cu chiria locuințelor

businessinsider.com

Mulți proprietari de locuințe le interzic chiriașilor să instaleze mașină de spălat. Aceasta e o practică foarte răspândită. În acest fel proprietarii încearcă să-și protejeze locuința de riscurile care însoțesc de obicei funcționarea unei mașini de spălat.

3. Lenea

De ce să depui atâta efort acasă și să-ți usuci rufele la vedere, dacă la spălătorie ele vor fi spălate, uscate și călcate fără nici un efort din partea ta? În plus cât aștepți să se spele hainele poți servi o cafea, te poți conecta la interne și poți profita de alte servicii oferite de spălătorii.