O profesoară care a locuit în Coreea de Nord și de Sud nu se satură să descrie viața de acolo, care pentru noi este terra incognita

Pe la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut „valul coreean” a cuprins întreaga lume. Seriale de televiziune și muzică pop, bucătăria națională și limba – toate acestea au câștigat rapid popularitate.

Am descoperit un blog al unei profesoare de limba coreeană, Diana, care a reușit să viziteze Coreea de Nord și Coreea de Sud și povestește despre cum trăiesc oamenii din aceste țări.

Tinerele din Coreea de Nord se îmbracă modest.

Pe plajă nu veți întâlni o fată în bikini sau chiar într-un costum de baie din două piese. Femeile de acolo fac plajă în rochii scurte, în timp ce bărbații poartă pantaloni scurți și costum de baie. Diana își amintește că într-o zi ea și prietenii ei au venit la plajă în costume de baie obișnuite, iar localnicii, văzând o astfel de companie, au rămas șocați.

Tinerii le dăruiesc iubitelor flori artificiale.

Videoclipurile din Coreea de Nord arată cât de drăguți sunt tinerii care curtează domnișoarele, cărora le oferă flori artificiale. Buchetele de flori naturale sunt considerate nepractice și sunt greu de găsit.

Toți coreenii iubesc karaoke.

Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt țări foarte diferite. Cu toate acestea, au și ceva în comun: locuitorilor le place foarte mult să cânte la karaoke. În Coreea de Sud sunt chioșcuri unde poți cânta fără a deranja pe alții. În Coreea de Nord sunt săli de karaoke în toată țara, dar mulți oameni cumpără seturi pentru a se distra acasă cu prietenii și familia.

Este romantic să-i oferi de mâncare iubitei.

Datoria unui bărbat nord-coreean care curtează o domnișoară este să o hrănească. De aceea veți vedea în restaurantele de acolo cupluri în costume și rochii de seară.

Coreea de Nord are propriul său „Internet”.

Studenții străini din Coreea de Nord nu au putut să trimită e-mailuri sau să discute cu prietenii pe WhatsApp, deoarece nu există internet. Dar există un „Intranet” – rețeaua din țară pe care o folosesc doar localnicii, deoarece străinii nu au acces.

Străinii își pot folosi telefoanele și alte gadgeturi.

Telefonul și alte gadgeturi nu le-au fost luate străinilor. Diana a vizionat seriale descărcate pe tabletă și a citit cărți. „Când mergeam la plimbare luam telefonul cu mine și făceam poze cu el, nimeni nu mi-a interzis”, spune ea . „Nord-coreenii mi-au lăudat adesea fotografiile, iar un polițist de frontieră mi-a spus că am selfie-uri grozave.”

Apa caldă în Coreea de Nord este furnizată conform programului.

În căminul în care locuiau studenții nu era întotdeauna apă caldă. De obicei era pornită o dată pe zi timp de o jumătate de oră.

Profesorii de aici câștigă cel mai mult.

Potrivit Dianei cea mai bine plătită profesie din Coreea de Nord este cea de profesor. Lectorii universitari locuiesc în apartamente luxoase.

Magazinele locale vând lapte condensat și lapte bătut.

Diana a fost foarte surprinsă când a găsit în magazinele de acolo lapte condensat delicios, lapte bătut și smântână.

În magazinele nord-coreene vă pot da acadele în loc de rest.  

Dacă vânzătorii nu au monede, pot da acadele sau gumă de mestecat.

Cel mai popular sport nord-coreean este voleiul.

Coreenilor le place să joace volei. Starul sud-coreean al voleiului Kim Yong-kun a fost numit Jucătorul anului 2021 de revista Volleyball World. Nord-coreenii nu sunt departe de sud-coreeni: potrivit Dianei, voleiul se joacă absolut peste tot pe stradă. În Phenian există multe zone special echipate pentru acest sport.

Există o mulțime de cuvinte englezești în Coreea de Sud și cuvinte rusești în Coreea de Nord.

În Coreea de Sud puteți auzi o mulțime de cuvinte în engleză și în fiecare an se observă tot mai multe cuvinte împrumutate. Dar în Coreea de Nord engleza pur și simplu nu este înțeleasă. În schimb nord-coreenii cunosc foarte multe cuvintele rusești.