O pildă înțeleaptă despre felul în care dușmanii vă pot fi de folos

Probabil toți oamenii pe lumea asta au dușmani personali. Poate fi vorba de colegi de serviciu, rude sau prieteni care au călcat pe calea urii și invidiei. Iertați-i pe toți! Nu coborâți la nivelul răzbunării ca să nu vă asemănați lor.

Pildă despre dușmani

Cândva într-o țară îndepărtată oamenii credeau atât de mult în preziceri, încât și-au făcut un astfel de obicei: fiecărui condamnat la moarte înainte de execuție i se oferea ocazia să tragă la sorți. În pungă erau doar 2 fițuici: “Viață” și “Moarte”. Dacă era trasă prima, condamnatul era lăsat în viață, în caz contrar el era executat imediat.

În acest fel orice condamnat era plin de speranță până în ultimele clipe, iar judecătorii aveau un vot “de sus” în favoarea sau contra deciziei lor.

Unul din locuitorii acelei țări a început să se ocupe cu negustoria și a început să aibă mult succes. Cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri, au apărut mulți rău voitori, care prin denunțuri false au obținut arestarea sa, iar apoi și execuția.

Știind că orice condamnat are o șansă până în ultima clipă, eu au furat fițuica pe care scria “Viață” și au înlocuit-o cu o alta pe care era inscripționat tot “Moarte”. În acest fel ei s-au asigurat că negustorul va fi executat.

Dar omul acela avea și mulți prieteni. Aceștia au aflat despre fapta răufăcătorilor și i-au spus condamnatului despre ce îl așteaptă. Ei l-au îndemnat să ceară verificarea conținutul pungii înainte de execuție.

Dar, spre uimirea lor, condamnatul s-a bucurat mult să audă asta și i-a rugat să nu spună asta nimănui, căci în acest fel el va putea fi salvat. Prietenii săi au crezut că având moartea în fața ochilor el a înnebunit, dar au urmat rugămintea sa.

În ziua execuției condamnatul a tras la sorți și a înghițit repede fițuica. Judecătorii n-au avut altă ieșire decât să verifice fițuica rămasă în pungă. Întrucât acolo rămăsese scris “Moarte”, ei l-au eliberat!

În acest fel dușmanii și rău voitorii fără să vrea l-au salvat pe om de la moarte.

Nu uitați că dacă aveți dușmani, asta înseamnă că probabil aveți pentru ce să fiți invidiați. Orice om bun va avea și rău voitori, căci invidia și lăcomia încă mai domnesc în lumea aceasta.