O pildă frumoasă și înțeleaptă despre motivele pentru care oamenii strigă unul la altul

Un profesor i-a întrebat odată pe elevii săi:

– Oare de ce oamenii ridică vocea atunci când se ceartă?

– Probabil din cauza că își pierd liniștea – a răspuns unul din elevi.

– Dar de ce să ridici vocea dacă interlocutorul este chiar lângă tine? – întrebă din nou profesorul.

Elevii au rămas derutați și nu știau ce să răspundă. Ei pur și simplu nu s-au gândit niciodată să pună problema în acest fel. Profesorul a continuat:

– Atunci când oamenii se ceartă și nemulțumirea lor crește, inimile lor se depărtează una de alta. Totodată se depărtează și sufletele lor unul de altul. Astfel, pentru a fi auziți, ei sunt nevoiți să ridice vocea. Și cu cât mai mare este supărarea și răutatea lor, cu atât mai tare simt nevoie să strige.

Dar ce se întâmplă când oamenii sunt îndrăgostiți? Ei vorbesc calm și încet, căci inimile lor sunt apropiate, distanța dintre ele aproape că dispare.

– Așadar, ce se întâmplă când oamenii sunt mânați de dragoste? – a întrebat profesorul.

– Ei pot nici măcar să nu vorbească cu voce tare, le e suficient să o facă în șoaptă. Iar uneori nici măcar de cuvinte nu au nevoie, căci ochii lor spun tot ce trebuie!

Nu uitați că certurile ne distanțează unii de alții, iar cuvintele exprimate pe un ton ridicat măresc această distanță. Nu faceți abuz de asta, căci va veni o zi când distanța dintre voi va deveni atât de mare, încât nu va mai exista cale întoarsă.

Dăruiți-le doar iubirea celor dragi și nu vă certați niciodată cu ei!