O picătură de iod și nu-ți vei recunoaște grădina! Acesta este un remediu împotriva fitoftorozei, mucegaiului alb și dăunătorilor.

Se pare că iodul salvează nu doar genunchii juliți, dar și roada de dăunători! Acesta poate trata plantele de fitoftoroză și de mucegaiul alb, previne apariția putregaiului rădăcinilor și al fructelor și sporește roada…

Echipa noastră vă prezintă unele informații prețioase despre avantajele iodului pentru plante.

Iodul pentru plante

Iodul joacă un rol important în procesul de creștere a plantelor și în procesele lor fiziologice. Participă la sinteza aminoacizilor și a proteinelor (face parte din compoziția lor), este un antiseptic natural, participă la fotosinteză și la metabolizarea azotului.

© DepositPhotos

Acest microelement este activ în combaterea majorității ciupercilor, virusurilor și bacteriilor, este foarte eficient în combaterea fitoftorozei, a putregaiului și a mucegaiului alb. Iodul mai este necesar și pentru dezvoltarea normală a plantelor.

Lipsa iodului din plante duce la scăderea rezistenței acestora față de diferite boli. Cauza deficienței de iod poate fi conținutul insuficient al acestui element în sol.

© DepositPhotos

Este destul de dificil să se determine vizual lipsa acestui microelement în plante, deoarece unele simptome sunt identice cu cele ale diferitelor boli, cu acțiunile dăunătorilor sau înghețarea plantelor.

De aceea vă recomandăm să faceți o profilaxie cu iod care cu siguranță nu va afecta plantele.

Fertilizarea răsadurilor cu soluție de iod

Udarea cu iod a răsadurilor le va accelera creșterea. Utilizarea acestui microelement, în fazele de dezvoltare inițială, este cheia formării unei rezistențe ridicate față de diferite boli.

© DepositPhotos

Fertilizarea cu soluție de iod este benefică pentru răsadurile de roșii, piper, castraveți, vinete, varză. Pentru soluție se diluează 1 picătură de iod în 3 litri de apă. Amestecați bine și udați la rădăcina. Va fi suficientă o singură udare.

Sfatul nostru

Conținutul de alcool din iod, chiar și într-o concentrație atât de scăzută, poate arde planta, mai ales pe cea tânără. Prin urmare trebuie să fiți foarte atenți ca soluția de iod să nu nimerească pe tulpini și frunze. Dacă veți pulveriza, fiți foarte atenți la dozaj.

Iodul împotriva fitoftorozei

O boală periculoasă a culturilor solanacee este fitoftoroza. Ciuperca, care provoacă această boală, nimerește pe plante de pe sol, de pe buruieni și de pe uneltele utilizate.

Se îmbolnăvesc, în special, roșiile și cartofii atunci când vremea este rece și umedă. Au de suferit din această cauză nu doar frunzele plantelor, dar și fructele și rădăcinile.

Primul semn al manifestării acesteia, pe plantele de roșii, sunt petele maro de pe frunze. Frunza poate deveni treptat galbenă și uscată. Pentru a proteja roșiile de fitoftoroză puteți utiliza o soluție de iod.

© DepositPhotos

După aproximativ trei săptămâni după germinare plantele tinere vor fi pulverizate cu grijă cu o soluție de 15 picături de iod, 10 L de apă și 1 litru de lapte degresat. Acest tratament poate fi repetat de 2-3 ori, cu un interval între pulverizările de cel puțin două săptămâni.

Iodul împotriva mucegaiului alb

Această boală de cele mai multe ori afectează coacăzul, agrișul, afinele precum și castraveții, roșiile și bostăneii. Atacă și trandafirii,  bujorii, crizantemele.

Împotriva mucegaiul alb ajută perfect soluția de 1 ml de iod și 1 litru de lapte degresat sau zer la 9 litri de apă (puteți adăuga și o linguriță de săpun lichid). Pulverizarea poate fi repetată la fiecare două săptămâni până când boala dispare complet.

Efectul „secundar” al acestei proceduri va fi doar o roadă bogată.

Iodul împotriva dăunătorilor

Dăunătorii precum curculionidele și larvele cărăbușului de mai se tem de soluția de iod. Pentru a combate larvele cărăbușului de mai preparați următoarea soluție: 20 ml de iod la 10 litri de apă. Turnați câte un litru la fiecare arbust.

În cazul în care larvele dăunează tufelor tinere de coacăze, utilizați aceeași soluție, turnați câte 5 litri la rădăcini, de 2 ori pe an: primăvară și toamnă.

Dacă observați că planta moare, se ofilește, udați-o de 3 ori cu un interval de 5 zile cu o soluție de iod: 20 ml la 10 litri de apă. Faceți acest lucru seara și străduiți-vă ca soluția să nu nimerească pe frunze.

Pentru prevenirea apariției curculionidelor tratați la începutul primăverii și plantele de căpșuni (când solul este încă acoperit de zăpadă) cu o soluție de 1 linguriță de iod la 10 litri de apa.

Iodul ca îngrășământ pentru plante

Iodul este utilizat nu doar ca un agent antiseptic și bactericid pentru plante, ci și ca îngrășământ universal. Varza, castraveții, roșiile, ardeiul, căpșunele vor crește foarte bine după prelucrarea cu iod.

Pentru prelucrarea cu iod a roșiilor, a castraveților și ardeilor (atât în ​​seră, cât și în sol deschis) utilizați o soluție de 40 picături de iod la 10 litri de apă și turnați 0,5 l din această soluție fiecărei plante imediat după apariția primelor flori. Repetați procedura nu mai devreme de 3-4 săptămâni.

Cu aceeași soluție, dar câte 1 litru pentru fiecare plantă, udați varza când începe a se forma căpățâna (fertilizarea se efectuează după ce ați irigat mai întâi bine plantele).

Iodul pentru plantele de interior

Putem utiliza iodul și pentru plantele de interior? Desigur, în special pentru plantele slăbite și cele care nu au suficientă putere pentru a înflori. Udarea cu iod se face numai pe sol umed și, de preferință, doar pe peretele vasului pentru a nu arde rădăcinile plantei.

După cum vedeți, dacă se utilizează în cantități rezonabile, iodul este util și pentru creșterea plantelor de interior și de grădină. Acest produs medical s-a dovedit a fi un îngrășământ și un remediu foarte eficient. Este important să nu depășiți doza și să respectați regulile de utilizare.