O parabolă înțeleaptă despre invidie și mânie.

O pildă înțeleaptă despre cum să reacționați la invidia, răutatea și insultele celor din jur.

A fost odată un samurai înțelept. Avea un grup de elevi pe care îi învăța înțelepciunea și arta de a lupta. Într-o zi, în timpul studiilor sale, la el a venit un tânăr războinic cunoscut pentru cruzimea și aroganța lui.

Tactica lui preferată era metoda provocării: el insulta inamicul, acela își pierdea cumpătul, accepta provocarea, dar condus de furie făcea greșeală după greșeală și pierdea bătălia.

Așa s-a întâmplat și de această dată: războinicul a început să-l insulte pe înțelept și urmărea reacția lui. Dar el continua să-și vadă de treburile sale. Acest lucru s-a repetat de mai multe ori. Atunci, când samuraiul nu a reacționat nici la a treia insultă, luptătorul neștiind ce ar putea să-l înfurie pe bătrânul înțelept, a plecat supărat și frustrat.

Elevii au urmărit cu atenție și interes cele întâmplate și după ce luptătorul a plecat, unul dintre ei l-a întrebat pe samurai:

– Maestre, de ce ați tolerat atacurile și insultele lui? Ar fi trebuit să-l chemați la luptă!

Înțeleptul i-a răspuns calm:

– Atunci când cineva îți aduce un dar, iar tu nu-l accepți, cui îi aparține darul?

– Este al celui care l-a adus, nu ne aparține nouă, a zis unul dintre ucenici.

– Același lucru este valabil și pentru insulte, furie și invidie. Până când nu le veți accepta, ele nu vă aparțin. Sunt ale acelui de la care vin.

Această parabolă vă poate schimba viața și atitudinea pe care o aveți față de oamenii invidioși și răi.

V-a plăcut această pildă?