O parabolă înțeleaptă despre cum să reacționezi la invidia și răutatea altora

Într-un sătuc japonez, trăia odată un samurai bătrân, iar a fi samurai însemna să fii un om de onoare. Într-o zi a venit la el un luptător foarte tânăr. El era considerat foarte rău și crud în mediul său. Îi plăcea să folosească acțiuni provocatoare, își înfuria repede adversarii, iar din această cauză a făcea multe greșeli și a pierdea bătăliile.

Tânărul știind că bătrânul este un samurai a început să-l umilească, aruncând cu pietre în el, dar bătrânul nu avea nicio reacție. Își continua studiile fără să reacționeze la răutatea și furia luptătorului. În cele din urmă tânărul luptător a cedat, și pentru că era obosit și nici nu mai știa nicio altă metodă care ar putea să-l înfurie pe bătrân, a plecat frustrat.

Elevii samuraiului au urmărit în liniște ceea ce se întâmpla și surprinși l-au întrebat pe samurai:

– De ce nu ai reacționat? Ți-a fost frică să pierzi bătălia?

Înțeleptul i-a răspuns pe un ton calm:

– Dacă cineva vrea să vă ofere un dar, iar voi nu vreți să-l primiți, spuneți-mi al cui este acel cadou?

Este al stăpânului care a vrut să-l ofere, nu ne aparține nouă, zis unul dintre ucenici.

– Același lucru este valabil și pentru insulte, furie și invidie. Până când nu le veți accepta, ele nu vă aparțin. Sunt ale celui de la care vin.

Această parabolă vă poate schimba viața și atitudinea pe care o aveți față de oamenii invidioși și răi. Depinde de noi ce acceptăm să primim în viață și ce nu.

V-a plăcut această pildă?