O nouă viață: pentru cei ce cred că vârsta înaintată este o povară

Se consideră că principala urmare a creșterii speranței de viață este că bătrânețea durează mai mult, dar nu este deloc așa. De fapt schimbarea fundamentală în acest sens, care afectează practic toate sferele de activitate umană, este că bătrânețea începe mai târziu.

Oamenii de astăzi încep să perceapă vârsta de bătrânețe ca începând la 70-75 de ani. Bunicii noștri vedeau această limită la circa 50-55 de ani.

În trecutul nu foarte îndepărtat viața umană era împărțită în 3 perioade principale: tinerețe, maturitate, bătrânețe. Astăzi între maturitate și bătrânețe (adică între 50-75 de ani) a apărut o perioadă absolut nouă în viața oamenilor.

Ce se cunoaște astăzi despre aceasta a doua maturitate?

1. Această etapă durează circa un sfert de veac: de la 50 la 75 de ani.

2. Spre deosebire de prejudecățile din trecut, s-a dovedit că în această perioadă capacitățile fizice și intelectuale nu slăbesc, ci sunt la fel ca și în tinerețe sau chiar mai mari.

3. A doua maturitate are potențialul de a fi cea mai calitativă și mai frumoasă perioadă din viața omului, căci cuprinde în sine sănătate, putere, dar și experiență de viață. Statisticile ultimilor ani arată că perioada cea mai fericită pentru oameni este în intervalul 55-65 de ani.

4. Oamenii care se încadrează astăzi în acest interval sunt de fapt prima generație care trece prin experiența unei noi maturități, căci până nu demult oamenii la această vârstă erau deja bătrâni.

5. În deceniile apropiate oamenii cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani vor reprezenta cea mai numeroasă categorie de vârstă.

Prin ce se deosebește viața de după 50 de ani de toți de până atunci? Prin faptul că nimeni nu ne-a învățat vreodată cum să trăim viața în această perioadă!

În pruncie suntem pregătiți pentru copilărie, în copilărie pentru adolescență, în adolescență pentru tinerețe, în tinerețe pentru maturitate, iar în anii de maturitate toată lumea ne vorbește despre bătrânețe. Respectiv perioada dintre prima maturitate și bătrânețe rămâne acoperită de mister.

În general e firesc faptul că noi suntem educați de generațiile anterioare și preluăm conștiința și viziunile lor asupra vieții. Însă ele nu au avut parte de fenomenul pe care îl vedem astăzi, căci pentru ei la 50 de ani începea bătrânețea…

Practic oamenii care astăzi au 50-55 de ani mai au la dispoziție circa 20 de ani de maturitate! Acesta pare a fi un dar incredibil, încă două decenii de viață activă și consistentă.

Unica problemă e că, dat fiind că această generație este prima care trece printr-o astfel de experiență, oamenii s-ar putea pur și simplu să se lase duși de inerție și să considere că după 50 de ani sunt deja bătrâni, irosind în acest fel tocmai 20 de ani de viață, care pot fi cei mai fericiți din toți câți îi trăim pe pământ.

După 50 de ani începe o perioadă extraordinară, când încă mai ai puteri și sănătate, dar ți se mai adaugă și timp liber și experiență de viață. Nu irosiți în zadar această a doua maturitate!

Dacă ați trecut de 50 de ani, gândiți-vă că astăzi aveți la dispoziție toate posibilitățile pe care vi le-ați dorit vreodată: hobby, cunoștințe, călătorii și chiar o carieră nouă. Gândiți-vă la asta și nu mai irosiți timpul în zadar!