O linguriță de zahăr, presărată deasupra solului înainte de a uda. Efectul este incredibil.

Florile sunt una din cele mai frumoase decorațiuni naturale de pe planetă. Motiv pentru care oamenii au început să le cultive nu doar în grădinile lor, ci și în casele lor. E atât de plăcut când vezi pe geam cum afară viscolește, iar pe pervaz îți înfloresc florile. Multe specii de plante de interior înfrumusețează încăperile, curăță aerul, absorb toxinele și emană uleiuri eterice și fitocide. E aproape imposibil să cultivi niște plante înfloritoare sănătoase și frumoase fără îngrășăminte naturale.

Când e nevoie de folosit îngrășămintele pentru plante

Nevoia de a alimenta plantele de interior se datorează în primul rând zonei lor mici ce nutriție. Chiar dacă planta a fost mutată recent într-un ghiveci mult mai mare, oricum peste câteva luni va necesita hrană suplimentară. Excepția se întâmplă doar în perioada când plantele se află în perioada lor de odihnă și atunci temporar nu au nevoie de îngrășăminte.

Semnele care îți spun că e timpul să oferi plantelor de interior hrană suplimentară sunt: creșterea lentă, tulpini alungite slabe, căderea frunzelor, nu mai înfloresc. Dar cel mai bine este să preveniți toate aceste manifestări ale plantelor.

Îngrășăminte pentru plantele de cameră

Cafeaua și ceaiul

Data viitoare când veți bea cafea, nu aruncați zațul rămas, ci amestecați-l cu solul din ghiveciul unei plante de cameră. Datorită acestei tehnici, solul va deveni mai friabil și mai ușor, iar aciditatea lui va crește și va fi mai bogat în oxigen. Dacă veți cultiva roșii, adăugați neapărat zațul în pământ, roșiile îl adoră.

Pentru hrănirea plantelor pot fi folosite și resturile de la infuzia de ceai. Această afânează solul, făcându-l ușor și aerisit.

Zahărul

Înainte de a uda plantele, acoperiți suprafața solului cu o linguriță de zahăr sau puteți dizolva 2 lingurițe de zahăr într-un pahar cu apă. Această procedură trebuie realizată nu mai mult decât o dată pe săptămână.

Zahărul este preferat de soiurile de ficuși. Cu toate acestea, zahărul poate crea un mediu propice răspândirii putregaiului, bacteriilor și mucegaiului, deci trebuie să vă abțineți de la a folosi prea des această metodă de hrănire.

Coaja de la ceapă

Ceapa obișnuită își găsește întrebuințare nu doar în bucătărie. Cojile de la ceapa uscată s-au dovedit a fi îngrășăminte extrem de eficiente pentru plantele de cameră. În plus, prin infuzarea cojilor de ceapă se obține un îngrășământ ce conține substanțe responsabile de distrugerea microflorei patogene.

Decoctul de coji de ceapă ajută la combaterea acarienilor și altor paraziți. Pentru a prepara un decoct aveți nevoie de 1 kg de coji uscate și 2 litri de apă caldă. Acest amestec se pune într-o cratiță la fiert, acoperită cu un capac. Iar apoi se lasă timp de 2 zile, acoperită. După aceea decoctul se strecoară și este gata de utilizare.

Drojdii

Din drojdii puteți pregăti o soluție excelentă pentru stimularea creșterii plantelor de cameră. Drojdiile conțin multă vitamina B, microelemente și substanțe nutritive, au un efect benefic asupra creșterii și contribuie la diviziunea celulară.

După introducerea drojdiei în sol, sporește activitatea microorganismelor și începe eliberarea dioxidului de carbon. Cea mai simplă metodă de a prepara îngrășăminte din drojdie este să dizolvați un pachet obișnuit de drojdie în 5 litri de apă caldă. Această soluție se folosește până în momentul în care se răcește. Drojdia este preferată de mușcate și petunii.

Cojile de ou

Aproape în fiecare zi aruncăm cojile de ou la coșul de gunoi, când de fapt acestea pot fi ingrediente pentru un excelent îngrășământ pentru plantele de cameră. Cojile de ou sunt bogate în calciu, care contribuie la neutralizarea acidității. Iată de ce, atunci când se aplică îngrășămintele minerale ce sporesc aciditatea solului, este bine să adăugați coji de ou pentru neutralizare.

Coaja oului crud se spală bine, se usucă și se macină, apoi se pune de-asupra solului. Ea se descompune foarte lent, motiv pentru care trebuie să puneți în cantități mici.

Cojile de banană

E simplu: coaja de banană conține potasiu, calciu, fosfor, iar acestea sunt exact elementele de care au nevoie plantele de interior. Când toate aceste elemente se descompun în sol, ele hrănesc planta și contribuie la creștere rapidă și la înflorire.

Pentru pregătirea îngrășământului pentru plante, coaja bananei trebuie să fie uscată, prăjită, tăiată, coaptă și înmuiată în apă. Acest îngrășământ este mult mai ecologic și mai eficient decât îngrășămintele achiziționate de la piață. Îngrășământul din coajă de banană este preferat de trandafiri.

Cenușa

Cenușa conține potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc și chiar sulf. Astfel, cenușa este unul din cele mai eficiente îngrășăminte pentru plante și flori. Trebuie să menționăm că este vorba de cenușa obținută din arderea rămășițelor de plante.

Pentru obținerea cenușii sunt mai potriviți copacii de lemn de esență tare, decât coniferele. Însă cel mai mare conținut de minerale îl are cenușa obținută din plantele erbacee și cereale. Cenușa fertilizează solul și îl oxidează, creând condiții favorabile pentru viețuirea microorganismelor din sol, în special, a bacteriilor care fixează azotul.

Pentru a prepara o soluție de cenușă, luați aproximativ 100-150 g de cenușă și o găleată de apă. Acest amestec poate fi lăsat să stea pentru câteva zile. Atunci când se întrebuințează această soluție, trebuie de amestecat în mod constant pentru a transmite plantelor precipitatul insolubil bogat în fosfor.

Infuzia de coji de portocală

Pentru a prepara un îngrășământ din citrice, coaja de portocală trebuie zdrobită. Umpleți o treime de borcan de un litru cu ea, și apoi turnați apă clocotită peste ea.

Lăsați acestă infuzie să stea în decurs de 24 de ore, scoateți apoi cojile și puteți să întrebuințați această infuzie pentru udatul florilor. Stropirea cu acestă infuzie previne apariția acarienilor și păianjenilor.

Apa din acvariu

Conține un număr mare de substanțe care stimulează creșterea plantelor, fiind moale, cu un pH neutru. Însă este recomandat să o folosiți în calitate de îngrășământ numai primăvara sau vara devreme, când plantelor încep să le crească în moda activ frunzele și lăstarii.

Acum știi că îngrășămintele naturale vor rezolva o serie de probleme ale plantelor de interior.