O doamnă foarte inventivă creează decoruri originale din ciment și sticlă

Persoanele pasionate de pietrele prețioase vor aprecia lampa decorată cu geode create artificial.

Geodele sunt niște roci de formă sferică sau alungită, care conțin în interiorul o scobitură (cavitate) căptușită cu cristale dispuse cu vârful spre interior. În Ural locuitorii au un hobby interesant, merg în căutarea geodelor. Cel mai mare interes în lume îl prezintă geodele cu cristale de agat, calcedonia de safir precum și cu ametist și hematit. Desigur prețul acestor pietre este foarte înalt.

Dar meșterii cu mâini de aur pot imita  frumusețea pietrei naturale prin utilizarea unor materiale ieftine. Vă descriem în continuare cum se face acest lucru.

Pasul 1: Pregătiți materialele:

— o lampă simplă cu picior drept, cum ar fi, de exemplu, una din magazinul Ikea (Hemma)

— bucăți netede de plastic (2) destul de mari pentru a da formă geodei (plexiglas, un capac mare de la un vas cu vopsea etc.)

— compoziție pentru repararea structurilor de beton, de exemplu, „RapidSet Cementall” și apă

— vas pentru prepararea amestecului, făraș și spatulă

— mască de protecție și mănuși de cauciuc

— fibre de armare (opțional)

— Brichetă / arzător pentru reglarea în exces a fibrelor

— șmirghel

— fontă din fontă cu capac

Materiale pentru finisare:

— cerneluri acrilice Liquitex Acrylic Inks (negru, alb, argintiu, aur, bronz și cupru)

— perie

— pietricele rotunde din sticlă

— pistol de lipit, adeziv: Super Glue Gel, E6000, etc.

— ojă transparentă (opțional)

Pasul 2: Pregătirea formei de ciment

Puneți piciorul lămpii la o distanță de 2-5 mm de suprafață, pentru a forma apoi  un cerc de ciment în jurul său care va fi baza „geodei”.

Pasul 3: Pregătiți cimentul și dați-i forma dorită

Amestecul de ciment trebuie să fie destul de densă și pentru lucru trebuie să adăugați în ciment fibre de armare. Este mai ușor să lucrați cu mâinile, dându-i formă rotunjită, dar neregulată. Amestecul este destul de plastic, e plăcut de lucrat cu el. Dar nu vă dedicați prea mult modelării, deoarece foarte curând cimentul va începe să se solidifice.

Atunci când „inelul” din jurul piciorului lămpii va fi creat și vă place rezultatul, luați o bucată de plastic și puneți-o pe partea de sus a inelului pentru a obține o suprafață netedă (va fi un fel de „cioplit” în stâncă).

Pasul 4: Șlefuirea geodelor

Cimentul se întărește în aproximativ o oră. După uscare plasticul se îndepărtează cu ușurință, deschizând “piatra cioplită”. Șlefuiți ușor, rupeți bucățile de ciment inutile, ardeți fibrele care atârnă ca să fie asemănătoare cu o piatră originală. Dacă cimentul va fi pus pe o suprafață netedă netedă, atunci veți primi o „ piatră” strălucitoare și netedă.

Pasul 5: „Cristalizarea” geodelor

Puneți într-o tigaie din fontă pietre decorative rotunde din sticlă și acoperiți, pentru orice eventualitate, tigaia cu un capac și încălziți-o timp de câteva minute. Puneți apoi pietrele fierbinți în apa cu gheață pentru ca acestea să se sfărâme din interior.

Acum sticla se va fărâmița rapid sub loviturile ciocanului. Acoperiți sticla cu o bucată de stofă sau lucrați cu ochelari de protecție.

Pasul 6: Aplicarea straturilor pe „piatră”

A venit timpul pentru creație. Nu încercați să obțineți forme perfecte, deoarece pe piatra naturală nu există linii geometrice perfecte! Creați straturile cu ajutorul unei perii bune și a cernelii de culori metalice.

Pasul 7: Adăugați cristalele în centrul geodei

Faceți un mic test pentru a verifica cât de repede se usucă cleiul. Cel mai bun este cel epoxidic care se usucă în 5 minute. Lipiți la început cele bucățile de sticlă mai mari, apoi cele mai mici. Adezivul epoxidic se întărește rapid, este transparent și permite fixarea sigură a sticlei. Dacă vă îngrijorați de marginile ascuțite ale sticlei, le puteți acoperi cu un strat ojă transparentă.

Lampa cu geode este gata, rezultatul este uimitor!