„Nu voi face cu copiii temele seara! Da, puteți să mă numiți o mamă rea…”

Un strigăt disperat al unei mame ”rele”, care merită cu siguranță să fie citit:

”… Și nu numai că eu nu doresc, dar și fiica mea, de asemenea nu vrea să-și facă temele seara. Iar de alt timp nici nu dispunem. Toată lumea știe, că aproape fiecare copil după lecții (și sunt 7-8!) undeva merge – secții sportive, cercuri de creație, dansuri sau ore suplimentare. Mai adăugați și timpul necesar pentru deplasare, ca urmare, copilul ajunge acasă tocmai seara. Ce să mai vorbim despre părinții care sunt de asemenea obosiți după o zi de muncă!

Abia rezist să stau în fața aragazului. Luăm cina nu mai devreme de ora 20-21. Abia de reușim să ne facem timp pentru a vorbi și a afla cum a trecut ziua. Nici nu mai vorbesc de vizionarea unui film sau lectură în timpul săptămânii. Dar nu, trebuie să ne așezăm și să facem temele. În caz contrar mâine în agendă din nou voi găsi inscripția ”a venit nepregătită de lecție” și eu îmi voi face griji că nu am făcut temele împreună cu copilul și că nu i-am acordat atenția necesară.

Da, sunt o mamă rea. Iar copilul meu deja este adolescent. Fiica mea nu mai vrea să facă temele. Iar eu nu pot să stau deasupra ei, să țip și să o oblig să-și facă temele.

Și apropo, eu muncesc foarte mult. Și obosesc. Și chiar dacă îmi este rușine să recunosc, nu-mi mai amintesc algebra pentru clasa a VIII-a. De asemenea, trebuie să pun lucrurile în mașina de spălat, să gătesc prânzul pentru mâine, poate să pregătesc pentru dejun și niște papanași. Seara mai am și alte evenimente, întâlniri de afaceri, merg la cumpărături. Sau vreau doar să stau puțin întinsă în cada de baie.

În plus mai am și un soț, o bunică în vârstă și două pisici, care de asemenea așteaptă puțină atenție din partea mea. În weekend mergem înafara orașului și participăm la diferite concursuri de dans. Sau facem curățenie. Nu contează. Vreau să spun doar că seara îmi doresc doar să mă relaxez.

Desigur, mulți îmi vor spune că sunt o mamă rea. Singură am născut acești copii, iar a fi părinte este o responsabilitate foarte mare și nu pot fugi de obligațiile mele.

Dar eu muncesc. Întreaga viață muncesc.

Pentru ca copiii mei să fie sănătoși, îmbrăcați, încălțați, să învețe și alte lucruri înafară de curriculumul școlar, să fie veseli, să meargă la mare și să fie prietenii mei.

De aceea nu vreau seara să facem temele. Vreau doar să stau de vorbă cu copii mei! Deoarece nu cred că copiii sunt o povară a vieții. Consider că copiii sunt o mare bucurie. Și seara este timpul pentru bucurii și nu pentru scandaluri.

Încă mai aștept ca temele să fie anulate, așa cum s-a întâmplat în multe școli din lume. De ce este imposibil să se introducă în școală lecții-perechi – în prima lecție să fie doar teorie, iar la a doua lecție copiii să aplice în practică cele învățate? De ce trebuie să aducem acasă toate aceste probleme nerezolvate când copilul le poate rezolva în timpul lecțiilor? De ce copii nu pot rezolva problemele alături de specialiști, dar trebuie să o facă cu o mamă, care a uitat demult noțiunile și modalitatea de rezolvare a problemelor din fizică sau chimie?

Da, acum totul se schimbă, și viața a devenit mai dificilă. Dar ziua a rămas tot de 24 de ore. Nici sănătate sau puteri nu avem mai mult ca altădată. Copiii, la fel sunt diferiți acum. De ce este imposibil să țineți cont de acest lucru la fel cum au făcut-o finlandezii? Da, se pare că sunt o mamă rea.

Copilul meu nu vrea să facă temele. Probabil nu am convins-o despre importanța acestora. Și cum aș fi putut să o conving, dacă am urât eu însumi temele? Le făceam mereu la școală, înainte de lecții. Este adevărat, că am avut noroc că însușeam foarte repede toată informația.

În fine, mă puteți numi cum doriți, dar îmi iubesc fiica și îmi pare rău pentru ea. Dar în ochii societății, eu oricum sunt o mamă rea, iar fiica mea este o adevărată leneșă. Așa ne face sistemul nostru educațional.

Nu am nici o pretenție față de școală. Din toate punctele de vedere avem o școală foarte bună pe care o apreciez foarte mult. Doar că au uitat să schimbe sistemul de învățământ și totul a rămas la fel ca atunci, când învățam și eu la școală.

Au exclus și au adăugat câteva discipline, au schimbat ideologia, au prelungit durata de învățământ și atât. Și nu s-a petrecut nici o reformă cu adevărat importantă. Poate este timpul să începeți cu puținul. Refaceți planul de învățământ, astfel încât să nu mai fie nevoie să facem temele până în noapte (cel puțin în timpul săptămânii).

Așa, încât zeci de mii de părinți să nu se mai certe seara cu copiii lor. Iar adolescenții dificili vor avea cu un motiv mai puțin să-și manifeste caracterul rebel. Și acum puteți arunca cu roșii în mine.

Oricum, sunt o mamă rea…”

Dvs faceți temele împreună cu copilul?