Nu vă lăsați înșelați! Iată care e diferența dintre parfum, apă de toaletă și apă de colonie

Pentru multe femei alegerea unui parfum este o adevărată provocare. Este foarte important să alegi corect brandul și mai ales aroma, care trebuie să corespundă întru totul ținutei și caracterului femeii. În afară de aceasta o atenție deosebită trebuie acordată și concentrației aromei, care poate fi decisivă pentru impresia pe care o lasă.

Pentru specialiști aceste lucruri sunt destul de simple, dar dacă abia începi să cunoști lumea parfumeriei, poți face multe gafe înainte să faci o alegere corectă. Redacția noastră vă vine în ajutor, relatându-vă în acest articol care este diferența între diferite tipuri de produse de parfumerie și care din ele vi se potrivește cel mai bine.

Cum să alegi parfumul

Practic toate produsele de parfumerie sunt compuse din concentrat aromat, apă și alcool. Respectiv deosebirea dintre ele e determinată de proporțiile dintre aceste 3 componente. Bineînțeles acesta este și un factor important pentru prețul produsului. Să vedem ce reprezintă fiecare din aceste produse.

Parfum

Parfumul este cel mai concentrat și rezistent produs din această categorie. Conținutul de uleiuri esențiale variază între 20%-30%. Aroma de parfum rămâne pe piele mai mult de 6 ore, iar pe stofe și hârtie – mai mult de 24 de ore. Parfumurile sunt produse de parfumerie de clasă lux și au un preț corespunzător.

O trăsătură distinctivă a parfumului este așa numita “trenă”, care este capacitatea aromei de a se transforma odată cu trecerea timpului. Această capacitate se datorează concentrației ridicate de uleiuri esențiale, care interacționează și creează la diferite intervale de timp arome noi.

Folosirea parfumului este recomandată pentru ieșirile de seară, dar și pentru perioada rece a anului. Aplicarea parfumului dimineața sau în zilele călduroase accentuează atât de mult aroma, încât ea poate deveni stridentă și neplăcută. Parfumul cu siguranță nu este o alegere pentru viața cotidiană.

Apă de parfum (Eau De Parfum)

Concentrația substanțelor aromate în apa de parfum este ceva mai joasă, de circa 15%-20%. Aroma se păstrează peste 4 ore pe piele și aproape 24 de ore pe stofă și hârtie. Apa de parfum poate fi folosită pe tot parcursul zilei, motiv pentru care ea mai este numită și “parfum de zi”.

Aroma apei de parfum este foarte plăcută, dar rămâne aproape neschimbată, “revelând” deodată toată profunzimea miresmei. Evitați aplicarea abundentă a apei de parfum, căci s-ar putea să obțineți o aromă stridentă în primele ore după aplicare.

Apă de toaletă (Eau De Toilette)

Acesta este un produs de parfumerie foarte ușor, care accentuează aromele gingașe, ce rămân practic neschimbate în timp. Concentrația substanțelor aromate este de circa 7%-10%. Ca și apa de parfum, apa de toaletă poate fi folosită pe tot parcursul zilei chiar și în zilele călduroase, putând fi aplicată de mai multe ori.

Apa de toaletă este o alegere perfectă pentru zilele de odihnă activă sau alte activități cotidiene. Deși este mult mai puțin rezistentă, apa de toaletă are o aromă ușoară care o face să fie cel mai răspândit produs de parfumerie.

Apă de Colonia (Eau De Cologne)

Concentrația de uleiuri esențiale în acest produs este de 3%-5%, iar aroma aplicată pe piele rezistă circa 2 ore. Apa de Colonia este un produs de parfumerie foarte ușor, fiind preferat preponderent de bărbați. Totodată în acest produs se evidențiază mirosul de alcool, iar aroma sa se aseamănă cu cea a parfumului clasic aflat în a treia etapă după aplicare.

Eau Fraiche

Componenta aromată din acest produs constituie circa 1%-3%. Aroma rămâne pe piele cel mult o oră, având ca trăsătură distinctivă ușoare note de aromă de citrice. Acest tip de parfum poate fi folosit în orice parte a zilei și cu orice ocazie, chiar și pentru antrenamentele sportive.

Sunteți indeciși în privința alegerii parfumului? În această chestiune o soluție universal-valabilă nu există, totul depinde de stil, ținută și mai ales de circumstanțe.

Cel mai sigur este să aveți mai multe feluri de parfum, din care să puteți alege în funcție de toți acești factori. În orice caz sperăm că acest mic ghid în lumea parfumeriei vă va ajuta să alegeți aroma care se armonizează cu personalitatea dvs.