Nu iertați oamenii “pur și simplu”… Din asta nu va ieși nimic bun!

Toată lumea știe că e o mare virtute să-ți poți cere iertare cu sinceritate și să-l ierți pe aproapele tău. Supărările care se tot adună în sufletul omului îi pot distruge viața la un moment dat.

Capacitatea de a ierta din toată inima poate soluționa cele mai dificile conflicte, iar oamenii care o pot face au o armonie interioară deosebită. Trebuie reținut că iertarea sinceră, capacitatea de a trece peste un anumit episod neplăcut păstrează o psihosomatică sănătoasă și previne dezvoltarea multor boli.

Specialiștii din domeniul psihologiei au certitudinea că orice om trebuie iertat dacă el și-a conștientizat greșeala și a făcut ceva pentru a repara situația. În același timp dacă omul este iertat “pur și simplu”, fără să facă nimic pentru asta, acest fapt are un efect negativ însuși asupra lui.

Dacă el trece de mai multe ori prin astfel de situații, s-ar putea ca lui să i se șteargă limitele morale, iar el va considera că poate face în principiu orice de dragul propriilor avantaje. Un asemenea om încetează să se gândească la sentimentele celor din jur.

Mai mult decât atât, dacă el ar vedea că îl iertați fără ca el măcar să-și dorească asta, el va considera că poate să vă provoace supărare și pe viitor, fără să sufere nici o consecință.

Omul care este în stare să-și ceară iertare cu sinceritate, dă dovadă de o maturitate sufletească, fiindcă înțelege importanța căinței.

Dacă omului nu-i pare rău, atunci ar trebui să îl iertați în adâncul sufletului, dar să nu-i arătați asta lui, ci să cereți de la Dumnezeu să-i descopere greșeala ca să o conștientizeze. Și cereți iertare de la Dumnezeu pentru faptul că v-ați supărat, că ați avut o oarecare pornire de ură sau mânie. Dacă îl iertați pe aproapele și vă recunoașteți și propriile greșeli, face un pas imens spre pace și armonie interioară!

De ce bărbații trebuie iertați doar după ce fac anumiți pași?

Majoritatea bărbaților sunt obișnuiți încă din copilărie să fie lăudați după ce fac vreo faptă însemnată. În cazul iertării trebuie aplicat același principiu: fără faptă nu este răsplată. Dacă bărbatul își supără femeia, el trebuie să demonstreze părerea de rău și prin fapte, nu doar printr-o formulă verbală. Dacă iertarea i se oferă foarte ușor, el nu va mai pune preț pe ea și își va permite și în viitor să întreacă măsura.

Totuși nu vă axați pe greșelile altora, învățați să îi iertați pe cei din jur și să vă cereți iertare la rândul vostru de la oameni și de la Dumnezeu.