Ați auzit vreodată despre viața conștientă? Această practică a devenit extrem de populară în ultimii ani, iar studiile numeroase au demonstrat eficiența acestei abordări.
De fapt, practica conștientizării a fost cunoscută încă de pe timpul lui Gautama Buddha. Esența conștientizării este acceptarea a ceea ce se întâmplă în prezent, fără evaluări sau gânduri despre cum ați fi dorit ca totul să se întâmple.
Această practică este extrem de eficientă, singurul lucru – pentru a obține cele mai bune rezultate, este să aplicați metoda regulat.
Vă oferim 11 principii de conștientizare, pe care le puteți aplica în viața de zi cu zi.
1. Singura realitate pe care o aveți este momentul, numai aici, numai acum.
Acest principiu este foarte bine explicat prin citatul cunoscut al lui Buddha: „Nu vă rețineți în trecut, nu visați la viitor, concentrați mintea complet în momentul prezent.”
Trecutul este o iluzie, el nu mai există. Viitorul încă nu venit, înseamnă că încă nu există. Unicul lucru care există cu adevărat este ceea ce vi se întâmplă aici și acum.
2. Un gând negativ este absolut inofensiv, dar numai până când nu credeți în el.
Gândurile se roiesc în capul nostru ca albinele. Ele vin și pleacă – acesta este un proces normal. Începeți să suferiți când ajungeți să fiți un tot întreg cu ele, adică ”începeți să zburați împreună cu albinele”. Dacă vă veți opri pentru un minut și veți urmări gândurile dintr-o parte, veți înțelege un lucru foarte important. Dacă vă puteți detașa de aceste gânduri – înseamnă că nu au ce căuta cu dvs! Eckhart Tolle spune despre asta:
„Ce ușurare să-mi dau seama că vocea din capul meu – nu sunt eu. Cine sunt eu? Doar un observator din afară, care urmărește totul de la distanță.”
3. Nu veți păți nimic pentru furia dvs. Pedeapsa dvs este chiar furia.
Din când în când, cu toții ne pierdem cumpătul și ne înfuriem, dar acest lucru rareori ne ajută să ne rezolvăm problemele. Este foarte ușor să ne supărăm, ca și cum am aprinde un chibrit, dar curajul adevărat este să facem cu adevărat ceva util și eficient. Când în sfârșit conștientizăm, că momentul prezent este singurul lucru pe care îl mai avem, înțelegem, că viața este mult prea scurtă ca să o pierdem pe supărări și tristețe.
După cum a spus Lao Tzu:
”Cel mai bun luptător nu se înfurie niciodată”.
4. Armonia interioară – este să fii tu însuți, fără a simți necesitatea de a judeca pe alții.
Mulți oameni sunt preocupați de ceea ce gândesc alții despre ei. Dar nu aveți nevoie de nimeni pentru a vă regăsi – așa cum sunteți în prezent. Sunteți acela cine sunteți și ceea ce cred alții despre dvs nu trebuie să vă afecteze în niciun fel.
Osho, scrie foarte inspirat despre cum să nu acordăm atenție aprecierii altora despre noi:
„Nimeni nu poate spune nimic despre dvs. Tot ceea ce spun ceilalți este este despre ei înșiși. Dar totuși începeți să vă îndoiți, deoarece pentru un motiv anume vă agățați de un centru fals. Acest centru fals întotdeauna depinde de alții, deoarece pentru dvs este foarte important ce spun alții. Îi priviți și încercați să obțineți aprobarea lor. Vreți să arătați respectabil. Vreți să vă înfrumusețați ego-ul. Dar este o sinucidere reală!
În loc să priviți cine și ce a spus, mai bine priviți în interiorul dvs… Ori de câte ori vă simțiți confuz, demonstrați că vă este jenă de ceea cine sunteți. Deoarece nu știți cine sunteți cu adevărat.
Și dacă ați fi știut, nu ați fi întâmpinat niciodată astfel de probleme – nu aveți nevoie de părerea altora. Când vă îngrijorați despre cum veți arăta în ochii altora – amintiți-vă, că acest lucru nu contează deloc!
Faptul că vă jenați de propria persoană, demonstrează că încă nu vă cunoașteți. Încă nu sunteți ”acasă”.
5. Totul în această lume este creat de două ori, mai întâi în mintea omului și apoi în viața reală.
Creierul nostru – este un instrument incredibil de puternic, care creează lumea în jurul nostru. Adevărul este, că nu veți acționa până când creierul dvs nu va înțelege ceea ce faceți. Deci, mai întâi trebuie să existe planuri și obiective și numai după aceea urmează acțiunile.
„Viitorul depinde de ceea ce faceți astăzi”, a spus Mahatma Gandhi.
6. Trebuie să parcurgem acest drum singuri.
Viața este plină de necazuri și probleme. Nimeni nu poate să le evite. Dar există un lucru pe care îl putem controla mereu – este efortul pe care îl vom învesti pentru a depăși orice situație dificilă. Fericirea sau norocul nostru nu trebuie să depindă numai de ceea ce se întâmplă în jur. Totul pentru fericirea noastră este chiar în interiorul nostru.
„Nimeni nu ne va salva, cu excepția noastră. Nimeni nu va face acest lucru și nici nu va putea să o facă – chiar dacă va dori foarte mult. Trebuie să parcurgem acest drum singuri” – Buddha.
7. Dacă credeți cu tărie în ceva, dar nu trăiți cu acest lucru, nu este corect.
Nu cedați în fața acestei lumi. Nu cedați în fața acestei societăți. Nu vă trădați pe voi înșivă numai ca să fiți acceptat. Cel mai important în viață este să fim noi înșine și să ne urmăm inima. Lăsați faptele să vorbească pentru dvs și atunci nu mai contează ce spun alții.
8. Drumul drept și drumul ușor foarte rar sunt același drum.
În cele din urmă, veți înțelege, că doar un singur lucru ne ajută să creștem – lupta. Și aceasta merită tot efortul!
Nimeni nu promite că va fi ușor: fiecare pas pe care îl faceți nu va fi ușor. Dar, în cele din urmă, veți ajunge acolo unde doriți. Dacă ceva vi se pare foarte complicat și imposibil, acest lucru nu înseamnă deloc că nu puteți face acest lucru. Dimpotrivă, este încă un motiv pentru a vă atinge obiectivele.
„Cei care nu încearcă să afle adevărul, nu au înțeles pentru ce trăim,” – Buddha.
9. Dacă doriți să obțineți ceva de la viață, trebuie să înțelegeți că va fi nevoie să plătiți pentru totul.
Mulți oameni își pun întrebarea „Ce mă interesează cu adevărat?” și încearcă să găsească scopul în viață. Iar acest lucru este greșit. Întrebarea corectă este: „Pentru ce sunt dispus să sufăr?”
Când veți răspunde la această întrebare – veți înțelege ce vă doriți în realitate și viața dvs va deveni cu adevărat plină și plină de sens.
„Viața vă va oferi, în acest caz, experiența necesară pentru evoluția conștiinței. Cum veți ști că aceasta este experiența de care aveți nevoie? Pentru că este o experiență pe care o primiți aici și acum – în acest moment”, – Eckhart Tolle.
10. Realizările cu adevărat majore – sunt opusul unei vieți liniștite și conștiente.
Câți dintre noi, au agende pline cu tot felul de activități programate, care este imposibil să le îndepliniți într-o zi, chiar din punct de vedere fizic. Din anumite motive, ați decis că este important să fiți mereu ocupat. Cu toate acestea, este mai rațional să vă concentrați asupra unei singure sarcini și să o realizați treptat. Nu uitați: aveți nevoie de timp de odihnă, pentru a vă bucura de frumusețea vieții.
„Trebuie să învățați să renunțați. Încetați să vă îngrijorați mereu. Nu ați controlat niciodată situația,” – Steve Maraboli.
11. Când încercați să controlați totul, pierdeți capacitatea de a vă bucura de viață.
Este foarte tentant să controlezi totul în viață! Fiecare din noi își dorește stabilitate și confort! Ironia vieții este tocmai faptul, că un astfel de conform nu există. Nu deținem niciun control. Nu putem controla nimic. Cu cât mai repede înțelegem acest lucru și vom învăța să trăim mai ușor, cu atât mai bine pentru noi.
„Stresul – este ceea ce credeți că sunteți. Relaxarea este ceea ce sunteți în realitate” – un proverb chinezesc.