Stimate meșterițe, vă propunem astăzi un model de vestă realizat în tehnica dantelei croșetate. Dacă vă place să improvizați, atunci această tehnică cu siguranță vă va fi pe plac. Bineînțeles că puteți să lucrați și după un model gândit în prealabil, însă, în cele ce urmează, vă prezentăm un model simplificat, creat ”din mers”.
Așadar, veți avea nevoie de:
- fire
- croșetă
- un ac cu urechea largă
- ace de siguranță
- inspirație, imaginație și răbdare.
Pentru acestă vestă, am ales firele Inca Alpaca Sport – 35% alpaca, 15% lână și 50% acril. Firele au o textură interesantă, ușor pufoase și cu tendințe de melanj. Pentru mărimea 44-46 și lungimea 55-60 cm, au fost necesare 200 g de ață.
1. Pentru început, croșetați mai multe cordoane-omidă. E indicat să determinați din start cam de ce lungime de șnur de acest gen veți avea nevoie. Totuși, nu este un pas obligatoriu, puteți să croșetați aceste piese și pe parcursul lucrului.
Nota bene! Nu croșetați șnurul într-o singură bucată, vă va fi dificil să-l aranjați ulterior după modelul dorit. Cel mai potrivit ar fi să faceți bucăți de șnur de câte 1,5 cm, 2 cm și 2,5 cm.
2. În continuare, croșetați motivele alese. Noi am ales frunzulițe, flori și cercuri.
3. Acum urmează să faceți un lucru nu din cele mai creative, însă unul care este absolut necesar – să ascundeți capetele de ață rămase după ce ați terminat de croșetat motivele. Apoi aceste elemente trebuie călcate cu abur pentru a arăta mai bine și a fi mai ușor de manevrat. Șnurul nu este necesar de călcat.
Astfel, toate acțiunile de pregătire a pieselor de lucru se încheie. Acum puteți începe lucrul propriu-zis asupra vestei.
4. Faceți tiparul necesar, cel mai bine – pe pânză, pentru a fi mai simplu de fixat compoziția. Puneți tiparul pe o suprafață moale.
5. În continuare, imaginați-vă, improvizați și creați! Fixați șnurul cu ace de siguranță, într-un mod mai mult arbitrar. Vă sugerăm să umpleți modelul simultan, atât părțile din față, cât și pe cea din spate, pentru că astfel veți putea să priviți compoziția în ansamblu.
6. Nota bene! Nu completați deodată toate detaliile ornamentului, pentru că, în procesul de lucru, va fi nevoie să ajustați mereu ornamentul.
7. Coaseți compoziția cu un ac cu urechea largă, folosind un fir lung. În ceea ce privește cusătura, modul ei de realizare este prezentat în imaginile următoare.
8. Atunci când coaseți, trageți ușor firul astfel încât să nu rămână prea slab și să nu atârne. Uniți modelul, treptat, după bunul dumneavoastră plac. Unele porțiune ale ornamentului le puteți umple de tot cu pasul de cusătură, iar altele le puteți lăsa desfăcute. Și toate acestea improvizând spontan.
9. Punctul de cusătură folosit pentru a uni motivele poate fi realizat în două moduri – fie prin introducerea acului în fiecare ochi al șnurului, fie omițând un ochi. Efectul va fi diferit. Puteți alterna aceste două modalități.
10. Nota bene! Când se termină firul, nu-l tăiați foarte scurt. Optim ar fi să lăsați un capăt de 3-4 cm, pentru ca mai apoi să-l puteți întări bine și ascunde temeinic.
Nota bene! Este indicat să nu ascundeți aceste fire imediat. Puteți face acest lucru la finalul lucrării, atunci când vei mai avea posibilitatea să mai schimbați sau să ajustați ceva.
După ce ați asamblat câteva detalii, spre exemplu 10-15 cm, e nevoie să ridicați ornamentul pentru a vedea cât de bine coincide cu tiparul. Dacă e necesar, fixați din nou, reglați și ajustați.
După ce ați asamblat o parte din față, cea de-a doua parte se efectuează pe principiul ”în oglindă”.
11. Partea de jos a vestei poate fi dreaptă sau asimetrică, după preferință. În cazul nostru, este asimetrică.
Îmbrăcați apoi piesele asamblate pe un model și prindeți-le cu ace de siguranță.
Este recomandat să efectuați cusăturile de la umeri, și abia apoi pe cele laterale.
Cusăturile de la umeri pot fi realizate, fie pe manechin,…
… fie pe masa de lucru, unind părțile cu ace de siguranță.
12. Apoi uniți părțile laterale, având grijă să măsurați vesta, pentru a vedea dacă se aranjează bine. Corectați ceea ce nu vă este pe plac, și abia apoi puteți purcede la ascunderea capetelor de ață rămase. Apoi se prelucrează marginile vestei.
Și asta este tot! Ce bine! Suntem sigur că vă va reuși de minune!
Cam așa ar trebui să arate produsul final!
Spor la treabă!