”Nici o persoană nu poate să devină mai străină decât cea pe care ai iubit-o în trecut” – cele mai bune citate ale lui Remarque.

În acest articol am decis să vă prezentăm cele mai pătrunzătoare și cele bune citate din cărțile lui Erich Maria Remarque, în care autorul a descris toată experiența sa de viață și trăirile interioare mai mult sau mai puțin fericite. Remarque a fost o persoană incredibilă, un intelectual cu un suflet sensibil și un talent mare, dar care nu a fost recunoscut de contemporanii săi.

Viața scriitorului nu a fost foarte ușoară, pentru că, la o vârstă foarte tânără, el a plecat la război, unde a fost rănit grav. Naziștii au ars multe din textele lui, iar majoritatea relațiilor sale cu femeile au fost dureroase pentru el. Experiența pe care a acumulat-o pe parcursul vieții, a lăsat o amprentă puternică asupra creației sale.

Dragostea și războiul sunt temele principale pe care autorul le-a abordat în opera sa. El a scris despre iubirea pasională și pătrunzătoare, despre războiul, care a distrus soarta multor oameni și despre o generație pierdută, care a supraviețuit ororilor războiului,

Am selectat cele mai inspirate, pătrunzătoare și mai bune citate din cărțile lui Remarque, în care autorul a descris o parte din experiența sa.

Despre viață:

1. Pocăința – cel mai inutil lucru din lume. Nu puteți nimic întoarce. Nimic nu puteți corecta. De altfel, cu toți am fi fost niște sfinți. Viața nu presupune că trebuie să fim perfecți. Pentru cei care sunt perfecți, există locuri în muzeu.

2. Se spune că cel mai greu este să trăiești primii 70 de ani, iar mai departe totul va fi simplu.

3. Viața este ca o barcă, pe care sunt prea multe pânze, de aceea ea poate oricând să se răstoarne.

4. Ceea ce nu puteți obține, întotdeauna pare să fie mai bun decât ceea ce aveți. Acesta este romantismul și idiotismul vieții umane.

5. Principiile trebuie uneori să fie încălcate, de altfel nu există nicio satisfacție de la ele.

6. Orice s-ar întâmpla – nu luați nimic prea aproape de inimă. Puțin în viață este cu adevărat important.

7. Este mai bine să mori când vrei să trăiești, decât să trăiești până atunci când vrei să mori.

8. Cea mai mare ură apare pentru cei, care au reușit să-ți atingă inima și apoi ți-au scuipat în suflet.

9. Cei care sunt gata să se despartă cu zâmbetul pe buze, sunt și cei pe care toți încearcă să-i țină aproape.

Despre fericire:

1. Despre fericire poți vorbi cel mult 5 minute, nu mai mult. Nu este nimic de spus aici, cu excepția faptului că ești fericit. Iar despre nefericire, oamenii vorbesc nopți întregi.

2. Acum sunt fericite doar vacile.

3. Numai nefericitul știe ce înseamnă fericirea. Omul fericit simte bucuria vieții nu mai mult decât un manechin: el doar demonstrează bucuria pe care nu o simte. Lumina nu luminează când este lumină. Ea luminează doar în întuneric.

4. De fapt, o persoană este cu adevărat fericită numai atunci, când se gândește foarte puțin la timp și nu simte nicio frică. Chiar și atunci când îți este teamă de ceva, poți să râzi. Ce mai rămâne de făcut?

5. Cel mai frumos oraș este acela, în care omul se simte fericit.

6. Fericirea este cel mai incert și mai costisitor lucru din lume.

Despre dragoste:

1. Numai dacă te desparți definitiv de o persoană, începi să te interesezi cu adevărat de tot ce o privește. Acesta este unul din paradoxurile dragostei.

2. Nici o persoană nu poate să devină mai străină decât cea pe care ai iubit-o în trecut.

3. Ce poate oferi o persoană alteia, cu excepția unei picături de căldură? Și ce poate fi mai mult decât atât? Nu lăsa pe nimeni să se apropie de tine. Dacă te vei apropia de cineva – vei dori să-l ții. Și nu poți ține sau lega pe nimeni…

4. Viața umană este prea lungă pentru o iubire. Foarte lungă. Dragostea este minunată. Dar unul din cei doi se plictisește. Iar al doilea rămâne cu nimic. Doar așteaptă… așteaptă ca nebunul…

5. Numai cel care a rămas singur, mai mult decât odată, știe adevărata fericire atunci când te întâlnești cu iubita.

6. Dragostea nu tolerează explicațiile. Ea are nevoie de fapte.

7. „Nu, spuse el repede. – Numai nu asta. Să rămânem prieteni? Să creștem o grădină pe lava răcită a sentimentelor care au trecut? Nu, acest lucru nu este pentru noi. Acest lucru este posibil numai în cazul unor intrigi sau relații neserioase, dar și atunci se primește destul de fals. Dragostea nu poate fi pătată cu prietenia. Sfârșitul trebuie să fie sfârșit.”

8. Orice dragoste vrea să fie veșnică. Acesta este chinul ei etern.

9. Femeia devine mai înțeleaptă când iubește, iar bărbatul își pierde capul.

10. Cât de ciudat devine omul atunci când iubește cu adevărat! Cât de repede îl părăsește încrederea! Și cât de singur se simte; experiența lui deodată dispare și el se simte foarte nesigur.

Despre femeie:

1. Femeilor nu trebuie să le explicați nimic, cu ele trebuie doar să acționați.

2. Reține un lucru, fiule: niciodată, niciodată și încă o dată niciodată, tu nu te vei face de râs în ochii unei femei, dacă vei face ceva pentru ea.

3. Femeile trebuie, fie idolatrizate fie părăsite. Orice altceva este o minciună.

4. Mi se părea, că o femeie nu trebuie niciodată să-i spună unui bărbat că îl iubește. Despre asta trebuie să vorbească ochii ei strălucitori și fericiți. Ochii exprimă totul mai bine decât orice cuvinte.

5. Dacă o femeie aparține altui, ea devine de cinci ori mai dorită, decât femeia pe care o poți avea – o regulă veche.

6. Stam lângă ea, o ascultam, râdeam și mă gândeam cât este de teribil să iubești o femeie și să fii sărac.

7. O femeie nu este un mobilier din metal; femeia – este o floare. Ea are nevoie de cuvinte dulci și calde ca razele soarelui.

8. Mai bine să-i spuneți ceva plăcut în fiecare zi, decât toată viața să lucrați cu frenezie pentru ea.

Despre om:

1. Cu cât o persoană este mai primitivă, cu atât este mai arogantă.

2. Este o greșeală să presupunem că toți oamenii au aceeași capacitate de a simți.

3. Nu este nimic mai extenuant decât să fii prezent în momentul când o persoană își demonstrează intelectul. Mai ales dacă intelectul nu există.

4. Încă nimic nu este pierdut – mi-am repetat eu. – Pierzi pe cineva numai atunci când moare.

5. Dacă doriți ca oamenii să nu observe nimic, încetați să fiți atenți.

6. Cel mai simplu caracter este la persoanele cinice, iar cel mai insuportabil caracter îl au idealiștii. Nu vi se pare ciudat?

7. Cu cât persoana se iubește mai puțin, cu atât valorează mai mult.

8. Atâta timp cât omul nu renunță, el este mai puternic decât destinul său.

Ce părere aveți despre citatele lui Remarque?