Academicianul Natalia Bekhtereva: ”Oamenii deștepți trăiesc mult!”

15 citate tămăduitoare de la Natalia Bekhtereva.

Nepoata renumitului fiziolog, psihiatru și neuropatolog Vladimir Bekhterev, Natalia Bekhtereva a fost un neurofiziolog cu o reputație la nivel mondial și directorul Institutului Creierul Uman din Rusia. Academicianul Natalia Bekhtereva credea că creierul uman este ca o ființă vie în corpul nostru.

Ea întotdeauna a tins să depășească limitele științei, acolo unde nimeni încă niciodată nu a ajuns. Ea a dorit să înțeleagă ce îl face pe om – om. Și se pare că i-a a reușit. Detalii găsiți în citatele ei.

1. Factorul cel mai frecvent și care afectează în mod semnificativ starea creierului unei persoane sănătoase sunt emoțiile.

2. Atunci când ai tulburări emoționale, cel mai bun remediu sunt plimbările sau oricare tip de mișcare. Nici nu vă imaginați ce poate face din om înotul. După asta, te simți totalmente altă persoană.

3. Echilibrul emoțional, mândria rezonabilă și perseverența – sunt cele mai importante condiții pentru realizarea deplină a talentului.

4. Dacă oamenii ar fi fost sănătoși, mai puțin deprimați sau supraexcitați din cauza problemelor, atunci potențialul creativ al omenirii ar crește semnificativ. În special acum în faza de creștere al fluxului informațional.

5. Se spune că Iulius Cezar putea face simultan câteva lucruri. Când vor să evalueze inteligența umană impresionantă, de multe ori menționează „legenda istorică“ – și de multe ori erou fără nume (Julius Caesar) spune: X (Y, Z) se pot asculta simultan, scrie, vorbi. Din anumite motive, nu am crezut într-o astfel de opțiune în sensul său direct. Și mi se părea că se utilizează o altă variantă – e vorba de o trecerea rapidă de la o activitate la alta, cu pierderi minime de informații și menținerea memorie pentru toate trei situații. Și, așa cum cred acum, nu e foarte “interesant”, nu foarte semnificativ din punct de vedere emoțional. Dacă cel puțin unul dintre “cazuri” se dovedește a fi dominant, întregul sistem se va destrăma în favoarea sa.

6. Deseori mă gândesc la creier ca la un organism separat, „o ființă într-o ființă”. Creierul se protejează singur de avalanșa de emoții negative. Când mi-am dat seama de acest lucru, m-am simțit de parcă aș fi găsit o comoară.

7. Un alt mister al creierului – visele. Cel mai mare mister este faptul că dormim. Ar putea fi creat creierul astfel încât să nu doarmă? Cred că da. De exemplu, la delfinii dorm pe rând emisfera stângă și apoi cea dreaptă… Cum puteți explica „visurile ce au continuitate” și alte lucruri atât de ciudate? Să presupunem că nu visezi pentru prima oară un loc foarte frumos, dar necunoscut − de exemplu, un oraș. Cel mai probabil, „orașele de poveste” din vise se formează în creier, sub influența cărților, a filmelor, devenind un loc de vis. Suntem atrași de ceva ce nu a fost încă testat, dar e foarte frumos… Poate că visele primesc informații din exterior, din viitor sau e doar coincidență? Eu însămi, „înainte de eveniment“, am văzut în vis moartea mamei mele.

8. Întotdeauna am vrut să privesc dincolo de limite, să fiu acolo unde nu a mai fost nimeni, să înțeleg ce-l face pe om – om.

9. Apropo, știai că în creierul tău există un detector de erori? El îți amintește – “nu ai stins lumina în baie”, îți atrage atenție asupra expresiilor greșite şi propune altor părți ale creierului să le analizeze, ce se ascunde în spatele greșelii – ironie, lipsa de cunoștințe sau neglijența vorbirii rapide a cuiva? Doar ești om, trebuie să știi și să înțelegeți nu unul, ci mai multe planuri.

10. Se pare că atunci când cineva spune „după tot prin ce am trecut, am devenit o altă persoană” şi are dreptate, deoarece a fost reconstruită toată munca creierului, chiar și unele centre s-au mutat. Putem vedea modul în care oamenii gândesc, cum se luminează celulele, dar încă nu am descifrat codul de gândire. Probabil nu-l vom descifra niciodată.

11. Admit că gândul există separat de creier, el doar îl prinde din spațiu şi îl citește. Vedem multe lucruri pe care nu le putem explica. M-am întâlnit cu Vanga – ea citea trecutul, vedea viitorul. Potrivit Academiei Bulgare de Științe, numărul predicțiilor sale care s-au adeverit este de 80%. Cum a făcut-o?

12. Se spune că numai 5-7% din celulele creierului funcționează. Personal, în baza cercetărilor mele, consider că la persoanele inteligente, cu gândire creativă funcționează aproape 100% – însă nu dintr-o dată, ci pe rând, în grupuri.

13. Am citit prelegeri, am făcut o muncă organizațională enormă, dar nu am trăit. Fără scopuri în viață, existența umană nu are sens. Animalele, nasc și funcția de reproducere se estompează și mor. Noi nu murim dacă aveam un scop – să trăiești să îți vezi nepoții și strănepoți, să scrii o carte, să vezi lumea. Bătrânețea nu există, și nimic nu se termină până când voi înșivă nu vă doriți acest lucru.

14. Anii iau cu ei toată frumusețea exterioară și cu vârsta sufletul uman treptat se eliberează de coperți și apare în forma sa originală. Nu mai este nevoie să joci anumite jocuri. Poți fi tu însuți, poți spune deschis ce crezi și ce simți. În cele din urmă înțelegi că fericirea e ceea ce poți împărtăși altora azi şi acum.

15. Ne luptăm cu viața și ne gândim: vom obține un premiu, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom obține un loc de muncă bun și toți vor fi mulțumiți. Însă ţi se va întipări în minte momentul în care tata, tânăr și chipeș cânta un vals la pian, iar tu – te roteai, te roteai după muzică, ca o frunză de toamnă..

Natalia Bekhtereva și-a dedicat întreaga viață studiului creierului. Cu puțin înainte de a pleca într-o lume mai bună, ea a scris o lucrare științifică „Deștepții trăiesc mult.”