În timp ce oamenii epuizează resursele naturale și distruge mediul înconjurător, unii, mai conștienți, încearcă să ia măsuri pentru a proteja planeta.
Familia Dervis, din SUA, pe un teren de 4 ari, au amenajat o mini-fermă ecologică, care, pe lângă faptul îi asigură pe ei cu produse naturale, le permite să aibă și un venit. După cum s-a dovedit, putem obține roadă bogată și fără a utiliza îngrășăminte chimice.
Cultivarea legumelor.
Familia Dervis s-a mutat cu traiul la Pasadena (un oraș aflat la 15 minute de mers cu mașina de Los Angeles, cu o populație de 130 de mii de locuitori) pe la mijlocul anilor 80 unde aveau un teren de 8 ari. Casa și construcțiile adiacente ocupau o jumătate din acest teren.
Cu toate acestea ei a decis să amenajeze o fermă ecologică și să cultive legume. Vecinii i-au luat peste picior când au aflat despre această idee.
„Toți prietenii ne-au spus că nu avem șanse. La început ne-am gândit că vom avea produse doar pentru noi. Nici nu visam că am putea avea și pentru vânzare”. – povestește Jules Dervis, capul familiei.
Au fost multe obstacole. Terenul era lutos. Au muncit foarte mult până au reușit să obțină un sol fertil, cu ajutorul îngrășămintelor naturale.
„Mulți consideră că trăim într-un paradis. Dar la început solul era într-o stare groaznică. Abia după 20 de ani am reușit să obținem roadă. – își amintește Jules Dervis.
La moment Urban Homestead este o adevărată fermă orășenească din California, unde familia Dervis strânge mai mult de 3 tone de legume de pe 4 ari. Surplusul este vândut la cafenelele, restaurantele și magazine locale.
„În loc să mă merg în oraș în căutarea unor produse proaspete, am adus orașul acasă” – spune Jules Dervis.
Familia cultivă aproximativ 400 de soiuri de legume, fructe și flori comestibile. Mai au pui, rațe, capre și chiar câteva familii de albine. Unicul lucru pe care trebuie să-l cumpere sunt cerealele.
Și-au instalat panouri solare pe acoperișul casei, reducând astfel tarifele pentru energia electrică. Au procurat și o mașină pe bază de biocombustibil, pe care li-l oferă gratuit proprietarii localurilor, în semn de mulțumire pentru produsele proaspete.
Principala problemă a familiei este seceta, dar încearcă să se descurce cu ajutorul metodelor mai vechi, folosind vase de lut. În rest puteți observa straturi îngrijite, grădini verticale etc. Agricultorii folosesc mulcirea pentru a scăpa de buruieni și care reduce cantitatea de umiditate evaporată din sol.
În ciuda condițiilor naturale nu prea favorabile și a dăunătorilor, membrii familiei sunt de părerea că putem obține roadă bună în orice condiții. Pentru aceasta trebuie să știm cum să plantăm corect plantele și să muncim din greu pentru a obține rezultate.