Modele de paturi de grădină interesante. Exemple originale!

Tradițional legumele sunt plantate în locuri special amenajate. Însă, aspectul lor uneori devine plictisitor, de aici a venit și dorința de ceva neobișnuit și frumos.

Grădinile decorative atât de populare în ultimul timp, nu sunt deloc  o invenție contemporană. Obiceiul de a planta legumele frumos, este foarte vechi și a luat naștere din grădinile de zarzavaturi ale mănăstirilor și farmaciilor. Un exemplu clasic sunt grădinile decorative ale castelului francez Villandry.

Este vorba despre amenajarea paturilor de zarzavaturi într-un mod regulat și ordonat. Dacă facem totul corect la etapa inițială, atunci când planificăm, stabilim și decorăm grădina, vom pierde mai puțin timp, materiale și efort fizic ulterior.

Stilului regulat îi sunt caracteristice liniile drepte și formele geometrice, precum și acuratețea impecabilă. Cărările într-o astfel de grădină sunt presărate cu pietriș mărunt, nisip și alte materiale de acest fel.

Paturile de zarzavaturi, propriu zise, pot fi amenajate la nivelul solului sau ridicate, îngrădite sau nu. Aceste garduri originale, îngrijite și frumoase au un rol decorativ, dar mențin și forma patului de grădină.

Cele cu plante medicinale și legume pot fi amplasate lângă bucătărie sau zona de odihnă, astfel ca verdețurile să fie la îndemână.

Pentru cei care doresc să amenajeze paturi de zarzavaturi într-un mod natural se potrivește varianta spirală. În acest caz plantele trebuie plantate corect. Astfel încât să se asigure condiții de creștere confortabile tuturor plantelor în funcție de nivel.

În prezent, mulți preferă să amenajeze paturi de zarzavaturi înalte, deoarece ele sunt nu doar frumoase, dar și comode. Pentru a le îngriji nu este nevoie să vă aplecați prea jos.

Însă dezavantajul este că apa se scurge foarte repede, respectiv aceste construcții înalte trebuie hidratate foarte des. Într-o climă uscată și toridă acest tip de plantare a zarzavaturilor nu este cel mai potrivit. Deși pentru terenurile joase unde este prea multă apă, amenajarea la înălțime poate fi adevărată salvare.

Cel mai frecvent la înălțime sunt amenajate, așa-numitele, paturi de zarzavaturi calde. Acestea nu sunt doar niște cutii umplute cu sol, dar sunt niște sisteme destul de complicate de stratificare.

În unele cazuri paturile de zarzavaturi calde pot fi amenajate și la nivelul solului. Ele se pun direct pe solul neprelucrat. În altele, se fac o adâncitură și și apoi se pun straturile de „încălzire”. Este important ca la nivelul inferior să fie amplasat stratul din materiale dure, voluminoase și care putrezesc greu. Acest nivel va servi ca un drenaj. Următorul nivel va fi din hârtie mărunțită și carton peste care se vor aranja resturile de deșeuri alimentare și vegetale. Ele sunt presărate cu compost și sol, în care ulterior vor fi plantate zarzavaturile.

Un astfel de pat poate să ne servească câțiva ani, fără o îngrijire deosebită. Se recomandă amplasarea, la nivelul inferior, o plasă metalică cu ochiuri mici, pentru a exclude accesul rozătoarelor.

Un pat de zarzavaturi de tip cald poate fi amenajat nu doar în formă dreptunghiulară, dar și în formă de movilă. În acest caz, legumele și verdețurile sunt plantate în rânduri pe toată suprafața.

La fel de populare sunt și paturile de zarzavaturi rotunde. Această formă are un rol atât decorativ, cât și practic. Avantajul este că ghivecele în care sunt amenajate nu permit rădăcinilor buruienilor să pătrundă la rădăcina zarzavaturilor.

Aceste paturi se amenajează foarte simplu. Aveți nevoie de folie de polietilenă care se pune la baza unei suprafețe în formă de cerc. În mijlocul se fixează o bară-suport cu înălțimea de 180-200 cm. Pe tot perimetrul cercului sunt puți niște araci peste care se întinde folia de polietilenă. Ulterior se toarnă masa organică și solul. După plantarea zarzavaturilor, folia se fixează pe bara-suport, astfel formând-se o mini seră.

Într-un astfel de pat de zarzavaturi este foarte comod de crescut castraveți, dovlecei și roșii.

Cei care nu au terenuri prea mari sunt interesați mai mult de paturile de zarzavaturi verticale cu un aspect decorativ deosebit. De obicei în astfel de paturi pot fi plantate mai multe tipuri plante.

Similar paturilor de zarzavaturi înalte, solul în aceste construcții se usucă foarte repede. Aici ne poate fi de mare ajutor sistemul de irigare prin picurare.

Pentru astfel de paturi se potrivesc și aceste construcții.

În prezent diferența dintre jardinierele de flori și paturile de zarzavaturi este foarte mică. De exemplu patul de zarzavaturi-mixborder, este ornat frumos cu un gărduleț împletit.

Iată un alt exemplu original.

Într-un cuvânt, grădina contemporană – nu este deloc plictisitoare.