Mirosul bătrâneții. Odată cu înaintarea în vârstă regulile de igienă personală trebuie să se schimbe!

Ne aducem aminte de mirosul de neuitat al casei bunicilor – miros de cozonaci, de dulceață… Timpul trece, nepoții cresc, iar buneii îmbătrânesc. Acum deja în casa lor miroase puțin mai neplăcut.

Sufletul e în duș

Cei care au mai mult de 60 de ani trebuie să acorde o mai mare atenție igienei personale. Din păcate unor bătrâni nu le place să se spele. Acest lucru are o explicație. Cu anii învelișul pielii se deteriorează și stratul de grăsime se reduce. Din această cauză pielea se usucă și este foarte sensibilă, iar spălarea provoacă senzații neplăcute. Totodată, săpunul și apa înlătură de pe piele stratul protector, de aceea băile devin chiar dureroase.

Multe persoane mai în vârstă (în special la bărbați) se dezvoltă ihtioza – exfolierea excesivă a pielii, pruritul de vârstă, de obicei în zona organelor genitale și anus.

Totuși nu trebuie să uitați de igienă. Trebuie doar să schimbați modul de a face baie.

Renunțați la băi, în schimbul dușului. Este suficient să faceți duș peste o zi, deoarece nu transpirați atât de tare. Înlocuiți săpunul cu geluri de duș cu pH neutru, acesta va menține stratul de grăsime. Este suficient să spălați cu gel doar încheieturile și organele genitale. Celelalte părți ale corpului spălați-le doar cu apă.

După baie ștergeți corpul foarte bine, în special la încheieturi. Dacă pielea este prea uscată, aplicați cremă hidratantă.

Cada pentru bătrâni trebuie să aibă mânere, iar jos să fie pus un covoraș de cauciuc.

Apa trebuie să fie nici fierbinte, nici rece, pentru a nu deteriora stratul de piele.

Clătirea cu apă caldă trebuie să se facă în fiecare zi, precum și după fiecare scaun. Pentru a preveni pruritul în zona genitală, trebuie să purtați doar lenjerie din pânză naturală și să o schimbați zilnic. Renunțați la produsele afumate și piperate.

De asemenea, puteți înlocui dușul cu șervețele umede cu ingrediente naturale și antiinflamatoare.

Pentru a evita uscarea pielii este recomandat să administrați vitamine din grupa B (se conțin în carne și cereale) și vitaminele A, D, E. Adresați-vă medicului pentru a stabili exact cantitatea necesară.

Îngrijirea picioarelor

Cel mai des se întâmplă ca tinerii să aibă picioare urât mirositoare, iar dacă un bătrân a simțit acest lucru, înseamnă că a neglijat igiena. Dacă neglijați îngrijirea tălpilor, pot apărea multe boli și senzații neplăcute.

Principalul risc – ciupercile. Pentru a preveni apariția acestora, spălați-vă în fiecare zi picioarele. Se recomandă folosirea talcului pentru copii sau cremă hidratantă pentru zona dintre degete.

Persoanele care transpiră foarte mult, trebuie să poarte haine naturale, încălțăminte, ciorapi, dresuri din materiale naturale. Pentru a micșora transpirația picioarelor faceți băi de 15 minute din ceai negru sau coajă de stejar. De asemenea, puteți să le spălați cu soluție de apă caldă și oțet (1 linguriță de 3% la 2 litri de apă).

Tăiați unghiile singuri sau rugați pe cineva să vă ajute.

Casa – cea mai scumpă

Nu este plăcut ca corpul și spațiul din jur să miroase a bătrânețe. Evitați acest miros prin realizarea unei curățenii generale și revizuirea hainelor vechi. Trebuie să spălați și să călcați mai des lenjeria și hainele, iar în casă nu va persista nici un miros.

Pentru parfuma încăperea cu odorizante sau uleiuri esențiale. În șifoniere puteți pune punguțe cu ierburi aromate sau alte obiecte plăcut mirositoare.

Orice vârstă e frumoasă și merită trăită din plin.