Când abia am început lupta pentru primul nostru fiu, un psihiatru ne-a recomandat, pe lângă multe lucruri ciudate și inutile, să studiem un experiment care a fost făcut în Anglia.
Mamele copiilor bolnavi trebuiau să facă un mic “ritual” în fiecare noapte. După ce copilul se culca să doarmă, ele așteptau faza activă a somnului, adică vreo 15 minute, după care începeau să-i spună copilului cuvinte simple și frumoase:
“Te iubesc. Sunt mândră de tine. Mă bucur mult să te am. Ești cel mai bun fiu.”
Apoi acești copii erau comparați cu alții, care aveau afecțiuni similare, dar mamele lor nu făceau acest “ritual”. S-a constatat că acei copii care prin somn primeau astfel de mesaje de la mamele lor se însănătoșeau mult mai repede.
Acest exemplu ne-a inspirat mult și noi am început imediat să îl punem în practică. Spre deosebire de multe alte feluri de terapie, aceasta e simplă și gratuită. Inițial spuneam doar ceea ce mi-a spus medicul, după care am început să improvizez. Au trecut cinci ani, dar eu până în ziua de azi le spun cuvinte frumoase fiilor mei în fiecare noapte.
Daniel nu mai are autism și sunt sigură că această terapie a avut un aport important. Dar să știți că această “magie” are efect reciproc, adică și părinții obțin ceva foarte important din asta. Iată care sunt efectele acestei terapii:
Senzația de apropiere față de fiecare copil
Această senzație nu se poate compara cu nimic. Indiferent de vârsta lor, atunci când dorm ei sunt ca niște îngerași. Pe timpul zilei uneori e greu să găsești un moment să-i îmbrățișezi sau să-i săruți. În schimb atunci când ei dorm, eu îi cuprind și le spun lucruri importante, iar asta mă face să simt o mare apropiere între noi.
Acordarea timpului pentru fiecare copil
Pe parcursul zilei nu întotdeauna reușești să dedici timp pentru fiecare copil în parte. De obicei suntem cu toții împreună: mâncăm, comunicăm, ne jucăm cu toții. Dar în timpul terapiei fiecare din ei este deosebit și fiecăruia eu îi spun alte cuvinte.
Pot spune ceva important, ce ar fi dificil de spus în timpul zilei
Uneori copiii sunt neascultători și asta este o piedică pentru comunicarea noastră. Dar noapte, când eu le șoptesc cât de mult îi iubesc, toate neînțelegerile par cu totul neînsemnate.
Copilul simte dragostea
Am citit undeva că e foarte bine să îi spui copilului ceva de genul: “Știi că dacă am putea alege dintre toți copiii din lume, te-am fi ales pe tine?”. Când i-am spus prima dată asta lui Matei, el a rămas copleșit și foarte impresionat. “Chiar m-ați fi ales pe mine?” – întreba el uimit. Asta îi face să simtă cât sunt de importanți pentru părinți.
De ceva vreme când aude asta, el spune că și el ne-ar fi ales pe noi ca părinți și pe ceilalți băieței ca frățiori.
De fapt există anumite fraze capabile să schimbe dispoziția și starea sufletească a oamenilor atunci când le aud. De regulă frazele sunt foarte simple: despre dragoste, compasiune, încurajare. Eu am observat că dacă le spun copiilor prin somn aceste mesaje importante, multe probleme se rezolvă de la sine. Iată ce obișnuiesc să le spun eu:
- “Nu trebuie să faci ceva pentru mine, căci eu te iubesc așa cum ești tu“. Unii părinți s-ar putea revolta din cauza acestor cuvinte, dar ele sigur că nu presupun că micuțul poate fi nedisciplinat și neascultător. E vorba de faptul că dragostea părintească este necondiționată.
- “Mă bucur mult să te am“. Această frază are efect terapeutic pentru părinți dacă ei nu și-au dorit acest copil.
- “Mă bucur că ești băiețel“. Și asta se referă la terapia pentru părinți, în cazul în care ei și-au dorit o fetiță.
- “Noi te iubim mult, tu ești fiul nostru“. Această frază îi ajută pe părinții care au tendința de a “monopoliza” copilul, cuvântul cheie este “fiul nostru”.
- “Îmi pare foarte rău“. Asta se spune dacă pe parcursul zilei ați avut certuri sau neînțelegeri. Nu trebuie să vă umiliți în fața copilului, ca să nu răsturnați ierarhia firească în familie, dar să vă cereți iertare e ceva normal.
- “Sunt mândră de tine“. E important să spuneți asta dacă aveți de la copil alte așteptări decât ceea ce vă oferă el.
- “Te iubesc“. Două cuvinte extraordinar de puternice, mai ales dacă le pronunțați din adâncul sufletului.
Cum să alegeți frazele?
Aici iarăși nu există reguli universale. Încercați diferite fraze și veți observa care din ele și când anume au cel mai bun efect. Acest efect poate fi urmărit și în starea sufletească a părintelui, dar și în modul cum reacționează copilul.
E foarte important ca aceste fraze să nu fie pronunțate mecanic și în grabă, ci să fie cu adevărat trăite. Luați o mică pauză de la treburile cotidiene și meditați la aceste lucruri, astfel le veți putea spune din toată inima.
Procedura nu trebuie să fie îndelungată, 3-5 minute sunt suficiente
Dar e important ca aceste 3-5 minute să fie dedicate zi de zi în mod regulat. Nu încercați o dată pe săptămână să “recuperați restanțele” pentru toate zilele. Spre exemplu noi mâncăm câte puțin de mai multe ori pe zi, ce ne-am face dacă am mânca totul seara? Așa reacționează și sufletul.
Bineînțeles aceste cuvinte pot fi pronunțate și pe parcursul zilei. Îmbrățișați și sărutați copilul ori de câte ori aveți ocazia. E important ca dragostea părintească să fie manifestată, să fie vizibilă pentru copil prin fapte.
Orice părinte poate recurge la această terapie, pentru asta e suficient să-i acordați copilului câteva minute după ce el adoarme. Ce poate fi mai frumos decât cuvintele de dragoste și afecțiune din partea mamei?…