Miliardarii stăpânesc trei nivele de gândire, săracii însă sunt blocați pe primul nivel…

Michael Simmons, un cunoscut antreprenor și business-trainer, a relatat pe pagina medium.com despre faptul că există trei nivele de gândire, dar majoritatea oamenilor se blochează la primul nivel, fără ca măcar să aibă idee că există și altele.

— Marii gânditori, conducători și antreprenori se disting prin faptul că văd realitatea la un nivel mult mai profund. Asta le ajută să joace în șah în timp ce toți ceilalți joacă în dame. Aici e ca și în celebrele imagini pe care poți vedea fie o rață, fie un iepure: trebuie să faci tot posibilul ca să vezi și rața, și iepurele!

Businessmanul miliardar Ray Dalio a fondat Bridgewater Associates, cea mai mare fundație de hedging din lume. Nu demult el a scris o carte despre propriile principii de viață și de lucru, în care a descris trei nivele ale realității, pe care trebuie să le înțelegi.

Nivelul 1: Câștigul material

Majoritatea oamenilor trăiesc la acest nivel. Cu alte cuvinte asta e o listă de acțiuni, de la cele importante la cele neimportante, pe care pur și simplu trebuie să le îndeplinești. Adică omul trebuie să facă o anumită acțiune doar din motiv că “trebuie”, că de asta depinde salariul, încheierea unui acord etc. De om depinde o mulțime de probleme pe care el încearcă să le rezolve, ca într-un final să aibă o locuință, un frigider plin cu de toate și o mașină în garaj.

Dalio numește aceste nivel “viscol”: totul în jur se învârte, dar într-un sfârșit nu rămâne decât zăpadă.

Nivelul 2: Principii

La acest nivel oamenii apreciază activitatea nu doar pentru rezultatul său final (banii în buzunar), ci și pentru principii, reguli ale jocului, pentru experiența și cunoștințele cu care rămâi într-un final.

Esența e că banii câștigați la primul nivel pleacă, iar experiența și cunoștințele rămân pentru totdeauna. Această experiență de viață vă va ajuta în viitor să vă dezvoltați în orice domeniu.

La acest nivel omul apreciază cunoștințele sistematice despre lume și oameni de care este nevoie pentru o activitate de succes. Aceste cunoștințe te ajută nu doar să câștigi mai mult, să oferi servicii mai calitative, ci chiar să fii un soț, un părinte, un prieten mai bun.

Într-un sfârșit orice eșec reprezintă o experiență foarte prețioasă. Problema e că societatea nu gândește astfel, ci apreciază acțiunile omului doar prin prisma unui rezultat imediat.

Al doilea nivel se aseamănă cu situația în care omul se află pe un vârf de munte și se uită la viscolul care se dezlănțuite departe la poalele muntelui.

Nivelul 3: Algoritmi

Pentru ideea acestui nivel Ray Dalio a fost criticat extrem de mult, căci el a transpus propriile principii în algoritmi de calculator. Acum el le folosește pentru a investi mai eficient și a lua cele mai bune decizii.

Compania sa, Bridgewater, a dezvoltat câteva produse de software pe care angajații le folosesc pentru a lua deciziile corecte. Algoritmul include o mulțime de date: experiența istorică, specificul relațiilor dintre oameni, recentele descoperiri științifice etc. Programul estimează cât de profitabilă ar putea fi o decizie sau alta. Cu timpul s-a ajuns la situația în care în compania Bridgewater programului i se încredințează 98% din decizii.

Cu alte cuvinte la al treilea nivel Dalio nu le permite principiilor de la nivelul doi să rămână constante. El le sistematizează și demonstrează cum au loc interacțiunile în această lume.

Vizualizarea unor sisteme complexe, determinarea legăturilor cauză-efect din acestea, stabilirea principiilor pentru soluționarea lor și transpunerea acestora în limbaj de calculator – toate acestea au devenit practici obișnuite în compania sa, spune Dalio.

Sigur că o astfel de abordare a întâmpinat multe proteste: haosul și întâmplările vieții nu permit reducerea tuturor problemelor fundamentale la o simplă formulă inginerească. Dar Dalio nici nu spune că mașina sa este ideală, ci doar că ea e un consilier de încredere în problema luării deciziilor.

Sigur că doar o mega-corporație își permite utilizarea unei astfel de mașini, dar chiar și oamenii de rând pot folosi acest principiu. Când luăm o decizie, noi de multe ori ignorăm factori care pot fi decisivi, sperând că “va merge și așa”. În astfel de situații mașina ar fi bătut alarma, indicând că aceste lucruri nu trebuie ignorate. Din păcate creierul nostru preferă să facă anume asta, mai ales atunci când ceva nu ne place.

Rețineți: noi avem doar 24 de ore pe zi. Pentru a le valorifica la maxim nu e suficient pur și simplu să faci bani, ci trebuie să valorifici experiența a tot ce se întâmplă în jur, să înveți în continuu și să nu lași creierul să se concentreze doar asupra rezultatelor pozitive ale unei decizii. Doar o analiză complexă, făcută luând în considerație toată experiența, vă va ajuta să creșteți în toate sferele vieții într-un timp foarte scurt.