Atunci când vine vorba de supraviețuirea lor oamenii devin foarte inventivi. Încălzirea prin pardoseală a fost inventată în urmă cu mai bine de 7.000 de ani, iar acum suedezii folosesc cu succes Internetul pentru a se încălzi în casele lor.
Am încercat să aflăm ce metode au oamenii din diferite țări pentru a se încălzi iarna și cât de eficiente sunt acestea.
China – multe straturi de îmbrăcăminte, ferestrele spre sud și o platformă de cărămidă kan.
În China multe case nu au încălzire centralizată. Doar oamenii înstăriți își permit instalarea caloriferelor și a țevilor sub podea. Ceilalți poartă multe straturi de îmbrăcăminte, poartă mai multe geci împreună. Și uneori în casele lor este atât de frig încât trebuie să se îmbrace când vin de afară și nu invers.
Alte metode:
Își construiesc casele cu ferestre și uși orientate spre sud.
Până în prezent în casele rurale sunt niște platforme de cărămidă – kan – care ocupă cel puțin 2 metri lungime. Pentru chinezi kan era mai mult decât o sobă: se folosea ca masă, pat ori scaun. De fapt kan-ul, care ocupa întreaga cameră, era o pardoseală încălzită, care a apărut acum 7.000 de ani.
Această femeie stă pe kan.
Japonia – yutanpo, kairo și kotatsu.
Japonia încă nu are încălzire centralizată, iar pereții caselor sunt foarte subțiri. Izolația este de asemenea proastă, așa că frigul pătrunde peste tot. Multe dintre casele de acolo au o durată de 30 de ani, după care sunt demolate și reconstruite. Drept urmare acestea pot fi destul de reci chiar și în iernile calde. Dar japonezii inventivi au găsit mai multe metode de a rezolva această problemă:
Pentru a se încălzi noaptea japonezii folosesc yutanpo: o sticlă care este umplută cu apă fierbinte. Dar yutanpo are o mulțime de dezavantaje: încălzesc doar o parte a corpului și dacă nu strângeți bine capacul sau puneți apă prea fierbinte, vă puteți alege cu arsuri.
Japonezii inventivi poartă cu ei kairo, niște pungi cu gel. Dacă le agită în mâini, acestea încep să genereze căldură.
Și, desigur, japonezii se încălzesc și cu ajutorul mesei lor preferate kotatsu, o plapumă folosită pentru a acoperi masa care are un încălzitor. În serile friguroase aceasta devine centrul casei, unde se adună întreaga familie pentru a discuta, a se uita la televizor sau a se juca împreună.
SUA, Țările de Jos și Germania de Nord – sobă pentru picioare.
Soba pentru picioare era o cutie simplă de lemn, în interiorul căreia era așezat un vas sau o oală din ceramică sau metal cu cărbuni încinși. În partea de sus erau găuri prin care trecea aerul cald. Dacă veți pune picioarele deasupra și o veți acoperi cu haine lungi sau cu o pătură, veți obține un loc foarte cald. În secolul al XIX-lea în SUA, astfel de „taburete” erau adesea aduse la slujbele bisericești.
Oamenii săraci se încălzeau în felul lor: cărau cu ei cărămizi încălzite sau foloseau un fier de călcat sau cartofi copți ca suport de încălzire.
Finlanda – de la saune la energia naturală.
Multă vreme finlandezii s-au bucurat de saune. Mai mult, saunele nu erau doar un loc în care te poți spăla, iarna serveau drept locuință. Sauna era doar o gaură în pământ fără ferestre, în care un morman de pietre era încălzit de un foc făcut sub ea. După 6-8 ore de încălzire fumul era eliberat prin trapă și puteai să intri și să te bucuri de căldură.
Casele moderne din Finlanda au o izolare bună. Multe case sunt conectate la sistemul de termoficare, dar 70% din clădirile noi sunt construite folosind pompe de căldură care convertesc energia din surse externe de căldură (apă, aer). Au dimensiuni mici și nu necesită combustibil.
Suedia – căldură generată de oameni și activitatea lor pe Internet.
O mare parte din Suedia a trecut la sistemele de încălzire ecologice. În multe case de aici se folosește încălzirea geotermală. Deși este destul de costisitor să instalezi un astfel de sistem, acesta se amortizează după 8 ani.
Există și alte metode la fel de interesante:
Mulți suedezi instalează panouri solare.
Toate fotografiile și textele pe care le publicăm pe Instagram și Facebook sunt stocate în depozite de servere. Unul dintre ele se află în Stockholm și aduce beneficii reale oamenilor: toată căldura pe care o emană este folosită pentru a încălzi casele locuitorilor acestui oraș.
S-a anunțat și intenția de a transforma căldura generată de pasagerii trenului în încălzire pentru o clădire de birouri din apropiere.