O metodă din popor: roșii crescute pe fân! Dacă aș fi aflat mai devreme despre ea…

Folosim deja de mai mulți ani această metodă și nu ne-a dezamăgit niciodată.

Cultivăm roșiile, ca și mulți grădinari, pe teren deschis, în rânduri. Primele tufe se plantează la sfârșitul lunii aprilie și se acoperă cu peliculă. Ultima partidă de răsaduri se plantează în primele zile ale lunii mai.

După ce plantele vor mai crește, le vom lega atent.

Urmează apoi metoda principală: mulcirea cu ajutorul fânului. Se pune un strat gros (de aproximativ 10 cm)de fân proaspăt cosit sau uscat, nu contează. Este mai bine dacă iarba va fi mărunțită și, bineînțeles, fără semințe.

Avantajele metodei:

1. Solul rămâne umed pentru o perioadă lungă de timp deoarece fânul reduce evaporarea.

2. Solul va fi mereu afânat. În grădina noastră solul este negru și se usucă rapid acoperindu-se de o crustă care crapă și nu le permite rădăcinilor să respire. Dacă veți utiliza fân acest lucru nu se va întâmpla și în el vor fi o mulțime de râme care îl vor afâna și mai bine.

3. Plantele de roșii nu se îmbolnăvesc de phytophthora. Agenții patogeni nimeresc, de obicei, de pe sol pe plante în timpul udării sau ploii. Dacă solul va fi acoperit cu fân, roșiile vor fi întotdeauna curate.

4. Plantele vor primi îngrășăminte suplimentare. Iarba se descompune destul de repede, iar stratul inferior se transformă într-un îngrășământ organic. Și toamna vom săpa lotul împreună cu resturile de mulci. Până în primăvară nu va mai rămâne nici urmă de fân, iar solul va fi foarte puhav!

5. Vor dispărea buruienile. Poate cele perene nu vor dispărea, dar cele anuale la sigur nu vor crește.

6. Este mai ușor de îngrijit roșiile. Dacă trebuie să faceți unele lucrări sau să culegeți roșiile și afară plouă de mai mult timp, nu o veți putea face din cauza noroiului. Dar dacă veți utiliza fânul, nu veți mai avea asemenea probleme: și roșiile, și încălțămintea vor rămâne curate.

7. Roada va fi mai bogată. Deoarece solul este întotdeauna umed și afânat, rădăcinile respiră, plantele primesc îngrășămintele necesare, Phytophtora nu nimerește pe frunze, roșii vă vor bucura cu o roadă extraordinară!

Apropo, puteți utiliza fânul nu doar pentru roșii, ci și pentru castraveți, cartofi, ardei, vinete, de fapt se poate utiliza pentru majoritatea, cu excepția, probabil, a plantelor rădăcinoase.