Cei care au fost martorii eșecurilor din trecut nu sunt iubiți. Și vor fi trădați anume cei care vor întinde o mână de ajutor…

Ați ajutat pe cineva.

L-ați salvat. L-ați susținut. I-ați oferit totul. Și l-ați salvat. Ați trecut prin multe greutăți, ca soția lui Bulkagov, Tasia care și-a salvat soțul de la dependență.

Știți singuri despre ce fel de dependență este vorba. Arăta groaznic, galben, slab. El îi cerea doza, țintea revolverul spre ea, o trimitea la farmacie. Dar înainte de asta s-au înfometat împreună, au rătăcit împreună…

Ea nu l-a părăsit; a făcut tot ce i-a stat în putință: a mințit, a cerșit, a amenințat, a plâns, a vrut să se sinucidă, a încercat să-l trateze… Și el și-a revenit ca printr-un miracol datorită acestui sprijin. Și ar fi trebuit să-i fie recunoscător Tasiei.

Dar a început să fie atras de alte femei, iar soției îi spunea că sunt surorile lui. Dacă se întâlnea cu vreo doamnă pe stradă, se prefăcea că nu o cunoaște.  Iar apoi a plecat, au divorțat. Aceasta este un exemplu clar de nerecunoștință.

Deseori oamenii încetează să comunice cu cei care i-au văzut umiliți, bolnavi, slabi, dependenți, nefericiți. Aceștia sunt oamenii cu un Ego imens care-și atribuie lor înșiși toate meritele. Și vor cu orice preț să scape de salvator ca de un martor. De aceea deseori soții își abandonează soțiile devotate.

Iar alții uită de prietenii care i-au ajutat. Stalin a încercat, în genere, să scape de toți cei care l-au cunoscut în tinerețe când era sărac, bolnav și flămând…

Aceasta este o situație tragică și cel mai mult au de suferit cei care au oferit și s-au sacrificat. Și aceste persoane nu pot înțelege unde au greșit de au fost tratați în așa mod?

Dar cauza este următoarea: cei care au fost ajutați nu vor să se simtă umiliți, chinuiți de mustrări de conștiință și vor să înceapă o nouă viață în care nu are loc soția sau prietenul devotat.

Martorii nu sunt pe placul lor. Și este mai bine să vă retrageți, deoarece le reamintiți de trecutul lor rușinos sau trist. Chiar dacă vă este foarte, foarte greu…

Dar există cel puțin un răspuns la această întrebare: care este cauza abandonării persoanelor celor mai fidele?

Ne cer să ne prefacem că suntem niște necunoscuți…