Mana la roșii: soluționarea ecologică a problemei

Mana reprezintă o boală a roșiilor care apare din cauza unei ciuperci microscopice și poate afecta întreaga recoltă. Iată cum puteți combate eficient această boală.

Mana este o boală foarte agresivă, ce poate ataca roșiile crescute atât în grădină deschisă, cât și în seră. Specificul acestei boli este că odată apărută, ea practic nu mai poate fi înlăturată, de aceea unică metodă reală de luptă este prevenția!

Mai mult decât atât: pe lângă faptul că mana poate distruge întreaga recoltă de roșii, ea poate afecta și alte culturi pe care le cultivați. Dacă roșiile sunt plantate în apropierea verzei, castraveților sau cepei, în pericol este și recolta acestor culturi.

Cum poate fi prevenită mana la roșii?

Întâi de toate sunt necesare acțiuni de dezinfectare periodică a conductelor de apă și a mâinilor, fapt deosebit de important în perioada în care se fac lucrări de copilit și legat a tufelor de roșii. Dacă observați că boala a afectat deja câteva frunze sau fructe, acestea trebuie îndepărtate și arse.

Pentru a evita uscarea frunzelor pe parcursul zilei, udarea roșiilor se recomandă a fi făcută dimineața. Un factor important pentru prevenția dezvoltării manei este evitarea cultivării cartofilor sau altor soiuri de roșii în vecinătatea tomatelor.

Răsadul de roșii are și el un rol important în lupta cu această boală. Răsadul trebuie să fie calitativ, iar plantarea să se facă la o distanță de 70×100 cm.

Tratamente ecologice împotriva manei

Puteți efectua 3 tratamente în vegetație cu macerat de tătăneasă sau urzica. La apariția primelor simptome ale bolii este indicată utilizarea zemii bordeleze: dizolvați 1 kg de piatră vânătă în 50 litri de apă și 1 kg de var în 50 litri de apă. Roșiile trebuie stropite cu zeamă bordeleză de 2-3 ori.

O altă soluție ecologică pentru profilaxia împotriva manei este tratamentul cu lapte diluat sau zer: amestecați apă și lapte în proporții egale și stropiți roșiile. Se recomandă 3 astfel de tratamente săptămânale.

De asemenea pentru îngrijirea roșiilor se pot folosi ceaiuri și macerate de usturoi, ardei iute, pelin, urzică, hrean, frunze de soc, infuzie de ceapă, coada-calului și gălbenele.

 

Sursa: ideipentrucasa.ro