Magia ordinii: arta japoneză de a face ordine în casă și în viață

“Magia ordinii” de Marie Kondo e o carte din care milioane de oameni din toată lumea au învățat să facă ordine în casă și în propria viață. Tradusă deja în multe limbi, cartea îi ajută pe oameni să scape de lucrurile inutile și să fie înconjurați doar de cele care sunt de folos și aduc plăcere.

Pentru început trebuie să scăpați de lucrurile inutile o dată și pentru totdeauna

Pentru a obține o ordine ideală trebuie să încetați să mutați lucrurile dintr-un loc în altul. Este necesar să evaluați care din ele într-adevăr vă ajută cu ceva și își merită locul în casa dvs.

1. Acel lucru vă aduce bucurie?

© HBO

Luați în mâini fiecare lucru și puneți-vă întrebarea: “Îmi aduce bucurie acest lucru sau nu?”. Păstrați doar obiectele care vă provoacă sentimente calde și plăcute. Asta e valabil pentru absolut orice, începând cu fuste și bluze și terminând cu fotografii și cărți.

2. Ordine într-o singură categorie de lucruri

Greșeala multora e să se apucă să facă ordine în toate lucrurile și toate camerele. Marie Kondo recomandă să faceți ordine pe categorii de lucruri: adunați-le la un loc și apoi decideți de care din ele aveți nevoie și care ocupă loc în zadar.

3. Depozitare verticală

© bucktoothmama

Principala idee a lui Marie Kondo în ceea ce privește depozitarea lucrurilor este principiul vertical. Dacă lucrurile sunt depozitate în acest fel, e practic imposibil să “uiți” de ele pentru că rămân la vedere permanent.

4. Produsele alimentare

© mrsmeyers

Produsele alimentare se vând în ambalaje de cele mai diverse forme și culori. Acest fapt creează un “zgomot” informațional care distruge senzația de ordine. O idee superbă ar fi să aveți recipiente speciale etichetate pentru fiecare produs în parte, care să creeze împreună un ansamblu plăcut și confortabil.

5. Îmbrăcămintea

© weburbanist

În privința depozitării hainelor cel mai important e să țineți la îndemână doar hainele potrivite pentru sezonul curent. Totodată lucrurile asemănătoare ca stil și nuanță ar trebui ținute la un loc, ca să nu cumpărați haine de care nu aveți nevoie. O altă idee faină este ca hainele pe cuier să fie aranjate după lungimea lor în ordine descrescătoare, acest mic truc creează o senzație de ordine ideală.

6. Poșetele

© amazon

Eliberați poșeta în fiecare zi. În acest fel o veți lăsa să se “odihnească” și veți înțelege care din lucrurile pe care le purtați în poșetă sunt inutile. Cea mai eficientă depozitarea a poșetelor este “una în alta”, astfel le păstrați mai bine forma și economisiți mult spațiu. O idee interesantă sunt și organizatoarele de genul celor din imagine.

7. Fotografiile

© shopmyloan

Abundența de fotografii este o altă sursă de dezordine. Pentru a memora cele mai plăcute momente din viață e suficient să păstrați câteva poze deosebite. În imaginea de mai sus puteți vedea câteva idei originale pentru păstrarea fotografiilor.

8. Cărțile

© bhg

Există două categorii de cărți de care ar trebui să scăpați: cele pe care le-ați citit demult și nu vreți să le recitiți și cele care așteaptă luni și ani de zile pentru a fi citite. Primele și-au îndeplinit menirea deja, iar când le veți sorta pe cele necitite veți înțelege dacă se merită într-adevăr să le țineți în bibliotecă sau ele doar ocupă loc degeaba.

9. Masa de lucru

© ikea

Masa de lucru trebuie să vă ajute cât se poate de mult să vă faceți activitățile de lucru. Pentru asta ea trebuie de o parte să fie complet liberă, iar de cealaltă să aibă toate lucrurile necesare. Procurați accesorii de birotică ce vă ajuta să vă organizați spațiul și timpul într-un mod eficient.