Magia cuvintelor: 7 lucruri pe care ar trebui să le spuneți copilului în fiecare zi

Uneori părinții spun anumite fraze fără a se gândi la consecințele acestora pentru mintea copilului. De cele mai multe ori ei își văd copilul seara, când vin obosiți de la serviciu. Și atunci se începe: “Mă obosești!”, “Ești un needucat!”etc. Dar cândva aceste cuvinte le-au adus multă durere celor ce acum sunt părinți…

Dacă vă doriți o relație cu copilul bazată pe încredere, trebuie să comunicați cu el cu multă atenție. Vă prezentăm 7 fraze pentru care ar trebui să le spuneți copiilor cât mai des!

1. Te iubesc!

Când copilul dvs. era foarte mic, probabil îi spuneați foarte des că îl iubiți. Poate odată cu trecerea timpului vi s-a părut că aceste cuvinte și-au pierdut sensul.

Dar pentru copil exprimarea dragostei este valoroasă la orice vârstă! Spuneți-i că îl iubiți și el va prinde puteri!

Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

2. Suntem mândri de tine!

Dacă vreți să aveți un copil motivat și proactiv, spuneți-i că el vă face mândri ca părinți. Și nu contează ce loc a luat la olimpiadă sau cu ce note a venit de la examen, e important ca el să simtă sprijinul dvs. în orice situație.

3. Nu e nimic, mai încearcă!

Copilul trebuie să înțeleagă că eșecurile sunt o parte componentă a vieții noastre. Nu-l certați peste măsură pentru o notă proastă, ci faceți-l să găsească o soluție, cum ar fi să vorbească cu profesoara ca să i se mai acorde o șansă. Nu-l certați dacă nu a reușit să spună poezia învățată pe de rost, încurajați-l și motivați-l ca data viitoare rezultatul să fie mai bun.

Dacă va simți că părinții au încredere în el, copilul se va învăța să treacă peste greutățile vieții, iar în viitor îi va fi mult mai ușor să lupte pentru atingerea scopurilor sale.

Tania Kolinko / Shutterstock.com

4. Am încredere în tine!

Puteți începe să-i spuneți copilului această frază atunci când sunteți siguri că el va putea face ceva de sine stătător.

Această abordare din partea părinților îl va responsabiliza foarte mult, căci în acest caz el va face tot posibilul să nu vă dezamăgească.

5. Mulțumesc!

Spuneți-i copilului “Mulțumesc!” de la vârstă fragedă, chiar dacă el pur și simplu a strâns jucăriile singur și chiar dacă nu a făcut-o foarte bine.

Asupra greșelilor pe care le-a făcut îi puteți indica și după ce îi mulțumiți pentru că a încercat. Cu timpul el va deveni foarte educat și politicos în raport cu cei din jur.

6. Ajută-mă te rog!

Orice om vrea să se simtă important și util. Rugați-l pe copil să vă ajute în lucruri simple. După asta el va fi mândru că a reparat mașina lui tati, chiar dacă el pur și simplu a adus șurubelnița.

Cu timpul copilul va începe să aibă propria inițiativă și vă va ajuta fără să i-o cereți. La sfârșit spuneți-i că v-ar fi fost greu să faceți asta fără ajutorul său.

nd3000 / Shutterstock.com

7. Mă bucur mult să te am!

Relațiile copilului cu lumea înconjurătoare adesea sunt destul de problematice, mai ales în perioada adolescenței, când el se poate îndoi că părinții îl mai iubesc.

De aceea nu uitați să-i amintiți cât e de important el pentru voi și câtă fericire vă aduce faptul că anume el este copilul vostru!

Comunicați cu copiii ca și cu maturii, fără a uita și de sensibilitatea sufletească a celor mici. Dragostea și responsabilitatea trebuie să alcătuiască forța motrice a procesului de educație!