Un studiu realizat de Universitatea din Toledo a demonstrat că expunerea îndelungată la lumina albastră pe care o emit telefoanele mobile și tabletele ne poate distruge vederea.
Rezultatele care au fost publicate în revista Scientific Reports, arată că lumina de undă scurtă emisă de aceste dispozitive poate stimula apariția moleculelor toxice la nivelul ochiului. Acest lucru poate provoca degenerescență maculară (deteriorarea zonei centrale a retinei oculare) și alte afecțiuni oculare.
Chiar dacă această lumină nu provoacă orbirea totală, îngreunează activitățile cotidiene cum ar fi recunoașterea fețelor sau cititul.
De aceea, unele companii de tehnologie adaugă filtre de lumină albastră pe ecranele gadget-urilor lor, ceea ce cercetătorii consideră o idee bună pentru a atenua această problemă.
„Suntem în mod constant expuși la lumina albastră, iar corneea și cristalinul ochiului nu pot să le blocheze sau să le reflecte Nu este sănătos să expui ochii la lumina albastră emisă de telefoane, tablete, dar este tolerabilă”, a menționat doamna Ajit Karunaratne, profesor asistent la Departamentul de Chimie și Biochimie, Universitatea din Texas.
„Lumina ajunge direct în fotoreceptorii din retină, care sunt astfel suprasolicitați și încep să producă un compus chimic toxic, care va duce la orbire.”
Specialiștii ne sfătuiesc să folosim ochelari de soare, care filtrează și lumina UV, dar și cea albastră și totodată ar fi bine să limităm cât mai mult folosirea telefoanelor și tabletelor pe întuneric.
Degenerescența maculară este o boală care apare de obicei la persoanele în vârstă, după 50 de ani și duce la orbire.
Aveți grijă de ochii dvs. și nu folosiți gadget-urile pe timp de noapte!