Locuiesc de 3 ani în Germania și femeile de aici m-au învățat să-mi schimb viziunea asupra mai multor lucruri.

Putem vorbi la nesfârșit despre contextul extern și cultural al femeilor din Germania, dar avem, cu siguranță, ce învăța de la ele, ca și de la alte femei de oricare altă naționalitate.

După trei ani de comunicare cu femeile de aici am învățat următoarele lecții

1. Nu trebuie să-l percepem pe bărbat ca pe o modalitate de a ne rezolva problemele materiale sau psihologice.

Nu este vorba despre emancipare sau dorința de a domina, dar de a conștientiza faptul că bărbații ar putea să nu fie mereu alături de noi: ar putea pleca, falimenta etc. Dacă nu vom învăța să ne rezolvăm singure problemele, ne-ar putea fi și mai greu.

2. Suntem mai mult decât o mamă și o soție.

Femeile din Germania nu sunt împotriva maternității sau a căsătoriei, dar acestea nu sunt unicele lor obiective și sunt pregătite pregătite pentru faptul că acest lucru ar putea să nu li se întâmple deloc din anumite cauze.

Aici femeia este la fel ca bărbatul. Dacă un bărbat care nu și-a creat o familie din numite motive sau nu are copii este considerat un „lup bătrân”, iar femeia este o „leoaică bătrână”, nu o creatură nefericită.

În cazul în care au copii, femeile își îndeplinesc îndatoririle de mamă și soție, dar nu uită să iasă la o plimbare cu bicicleta, să călătorească, să aibă interese personale, care nu au legătură cu soțul sau copiii.

3. Să fim mai simple.

Femeile din Germania nu au timp să bârfească. Dacă nu le place ceva ele spun cam așa: „Nu-mi place acest lucru. Ce facem?”. Dacă nu are chef să se întâlnească cu vreo prietenă, nu va inventa diferite scuze, dar va scrie: „Îmi este lene să ies din casă, îmi pare rău”. Dacă o strâng pantofii, renunță la ei și poartă balerini sau adidași.

4. Să optăm pentru naturalețe.

Dacă nu merg la teatru sau la vreo nuntă, aleg un machiaj natural (sau nu se machiază deloc), o pereche de pantaloni și pantofi comozi. Pentru ele este foarte important să se simtă bine. Pantalonii pot fi comozi, dar eleganți în același timp, iar o pereche de cerceii originali și o brățară vor juca rolul de ruj roșu. Iar un păr mătăsos și bine îngrijit este cel mai feminin element al imaginii.

5. Să nu fim indiscrete. 

Chiar și atunci când le cer un sfat de genul: „Ce să fac acum?” ele îmi răspund: „Fă ceea ce-ți place”. „Dar de ce a procedat așa?” Ea mă privește și îmi răspunde calm: „Nu știu. Poate ar trebui să-l întrebi?”

Apropo, în acești 3 ani de când locuiesc în Germania, nu am auzit niciodată astfel de întrebări: „De ce nu ești căsătorit? Nu ai copil? Unde este iubitul tău?” Nu le place să discute despre viața personală a altcuiva. O pot face doar în cazul în care este vorba despre o persoană foarte apropiată.

Pe de o parte aceasta le fac să pară reci, dar, din punctul meu de vedere, este o abordare mai corectă. Este suficient să-i spui mamei (surorii, celei mai bune prietene) despre ceea ce simți.