Lexicul manipulatorului: 30 de fraze care te fac, la nivel inconștient, să devii supus

În acest articol vom vorbi despre manipulare și unele șiretlicuri pe care le folosesc manipulatorii pentru a-și atinge scopurile. Manipulator e cel care tinde să-l folosească pe un alt om în interes propriu.

Adesea când se vorbește de manipulare se menționează și termenul “abuz”, care în esență desemnează un fel de violență psihică și emoțională în relația dintre oameni.

Dezamăgirea, răutate, tristețea, supărarea, vina, derutarea, rușinea, frica, nemulțumirea – iată simțurile pe care de obicei le provoacă manipulatorii în victimele lor pentru a-și realiza obiectivele.

Inițial el îl face pe om să se simtă de nimic, iar apoi îl ajută “mărinimos” să scape de acest complex de inferioritate prin a-i acorda un ajutor sau un serviciu ambalat frumos ca o faptă bună.

Disprețul

“Uite, alții n-au picioare și sunt bine” sau “De aș avea eu problemele tale” – prin acestea se arată indiferența și disprețul față de grijile și problemele altora.

“În schimb ești inteligentă” sau “Ce să-i faci dacă așa te-ai născut” – după astfel de fraze nu mai ai încredere în felul în care arăți și nu poți vedea propriile atuuri.

“Vrei asta? O să-ți treacă!” sau “Tu nu decizi nimic aici” – auzind asta încetezi să mai crezi în realizarea propriilor planuri și dorințe.

Critica

“Nu te supăra, dar…” sau “Trebuie să accepți critica” – sună bine intenționat, dar de fapt reprezintă un prilej de a-l înjosi pe interlocutor.

“N-ai nici o șansă cu un astfel de CV” sau “E spre binele tău” – asta e o grijă falsă, în esență fiind o interdicție pentru propria dezvoltare.

“Uite lui Petre îi iese mult mai bine” – o comparație care generează complex de inferioritate.

“Mereu te superi” sau “A fost doar o glumă” – o metodă vicleană de a masca insulta.

“Ageism”

“Nu-i contrazice pe cei mai maturi” sau “Vei ajunge la anii mei…” – insuflarea incompetenței.

“Să mai crești ca să înțelegi” sau “Te comporți ca un copil” – fraze folosite de regulă când argumentele serioase au fost epuizate.

“Trebuie să fii mai descurcăreț” sau “Alții la vârsta ta…” – insuflarea unor norme nenormale de apreciere a oamenilor.

Vina

“Te-am crescut cu mâinile mele” sau “Am investit mult în tine” – te face să te simți vinovat pentru că efortul manipulatorului a fost irosit din cauza ta.

Rușinea

“Fii bărbat!” sau “Nu te mai plânge” – sună ca o încurajare, dar de fapt are efect contrar, îți creează o slăbiciune pe care manipulatorul o valorifică.

“Uită-te la tine” sau “Ce ar spune alții despre tine?” – provoacă dependență de opinia celor din jur.

“Ești un egoist” – această frază înseamnă de fapt “Dorințele mele sunt mai importante decât ale tale”.

Intimidare

“Ai să ajungi să fii măturător de străzi” sau “Vei avea un viitor de nimic” – te face să-ți fie frică de propriul viitor, să te consideri un om ratat dacă nu faci ceea ce îți spune manipulatorul.

Agresiune pasivă

“Trebuie să-ți dai seama de ce m-am supărat” sau “Eu știu ce ai vrut să spui de fapt” – folosirea etichetărilor cu scopul de a evita oferirea unor explicații clare.

“Tu mereu faci asta” sau “Tu niciodată nu faci asta” – un reproș distructiv, care creează impresia că situația e disperată și nu mai poate fi remediată.

“Ți-am spus că așa va fi” sau “Deja nu mai contează” – te face să te simți prost și nedrept într-o dispută.

“Lasă că totul e în regulă” – frază ce de fapt înseamnă “Ai făcut o gafă, dar trebuie să-ți dai seama singur de ea.”

Insuflarea îndoielii

“Dar n-am spus niciodată așa ceva”, “Asta tu ai spus-o, nu eu”, “Ți s-a părut”, “Iarăși spui minciuni” – aceste fraze te debusolează și te fac să te îndoiești de faptele reale ce au avut loc.

Ostilitate

“Vreau să fii mai…” – ți se dă de înțeles că nu ești așa cum ar trebui să fii.

“Așa oameni ca tine au nevoie de…” – sugerează anumite acțiuni care chipurile sunt necesare pentru dezvoltare personală.

“Cu tine e imposibil să discuți” – exprimă nedorința de a ajunge la o înțelegere din cauza interlocutorului.

De fapt recunoașterea manipulatorului este cel mai important pas spre a-l dezarma. Dacă îți dai seama că discuți cu un manipulator, poți identifica ușor scopurile sale reale și respectiv te poți proteja eficient.

Dacă vă pare util articolul nostru, distribuiți-l și prietenilor dvs., probabil și eu se ciocnesc cu astfel de persoane!