Natalia Grace, este un psiholog talentat din St. Petersburg, autoarea faimoasei cărți „Legile lui Grace”. Ea a formulat o serie de legi în cartea ei care te ajută să devii puțin mai înțelept, și care funcționează indiferent de credeți în ele sau nu. Iată câteva dintre ele, poate că te vor ajuta astăzi.
1. Legea erorii zero
Dacă te întorci acasă și abia că te ții pe picioare, iar tu mai ai o grămadă de treabă de făcut, și îți dai seama că ai rezolvat doar 14 sarcini din 28 programate, dar creierul refuză pur și simplu să gândească, nu te învinovăți! Uneori, creierul are nevoie să se ocupe de el însuși. Trebuie să pună lucrurile în ordine, să vindece toate rănile de peste zi și astfel nu va accepta nicio informație din afară. Creierul „curăță” în acest moment. Aceasta este zero eroarea. Chiar și solul încetează să mai fie fertil, când în al șaptelea an nu-i permiți să se refacă, așa că te va forța să îl lași să renască. Ei bine, tot așa procedează și creierul. Trăiască eroarea zero!
2. Legea bunătății false
Credem că ne ajută să rezolvăm problemele altor persoane. Doar înrăutățim situația. Atunci când încercăm din răsputeri să tratăm un alcoolic, nu facem decât să-i prelungim agonia și ne petrecem timpul. El va consuma din nou alcool și noi îl vom considera un nerecunoscător. Orice persoană are nevoie uneori să-și rezolve problemele de unul singur, iar capacitatea de soluționare se dezvoltă pe măsură ce arsenalul său de rezolvare a problemelor crește.
3. Legea mărunțișurilor reprezentative
Orice om se manifestă prin lucruri mici, căci asta reprezentăm noi. Omul poate fi foarte generos doar o dată în an, însă acest lucru nu-l face încă un om bun, omul se cunoaște după lucrurile mărunte, pe care le face în fiecare zi.
4. Legea embrionilor
Există embrioni ai fenomenelor sau ai evenimentelor. Chiar dacă acești embrioni nu sunt în viață, ei au și abilitatea de a se reproduce. De exemplu: o cană nespălată în chiuvetă, va aduce după sine o grămadă de veselă murdară. O singură inscripție pe gardul proaspăt vopsit nu va rămâne singură − întregul gard va fi scris. Cum să folosiți legea embrionilor? Germenii tuturor relelor trebuie să fie distruși, căci este mult mai ușor să se topească un fulg de nea, decât să oprești un bulgăre de zăpadă.
5. Este mai bine să nu…
Acest lucru se aplică în absolut orice caz. De exemplu, dacă susții un discurs, termină-l înainte ca oamenii să obosească. Goethe a spus: „Misterul plictisitorului constă în a spune totul”. Mergi la o întâlnire și spune „la revedere” puțin mai devreme decât și-ar dori partenerul. Amintește-ți este mai bine „să nu..”, decât „să…”
6. Legea hamului
Doi cai înhămați la o căruță pot trage 15 tone. Câte un cal, în mod individual, poate trage doar 3 tone. Iată de ce e important să vă antrenați în activități, cel puțin câte doi. Astfel veți fi mai productivi.
7. Legea cuvântului magic
De fapt, cuvântul magic este „nu” și nicidecum „ te rog”. Multe probleme pot fi evitate dacă înveți a refuza. Să nu comunici cu cineva doar din amabilitate sau să oferi bani cu împrumut, dacă nu vrei. Goethe a spus: „Dacă vrei să pierzi un prieten, împrumută-i bani”.
Există așa un fenomen, mai puțin cunoscut – atunci când oamenii refuză în mod argumentat, nivelul lor de autoapreciere crește. Oamenii se tem să refuze doar din simplu motiv că n-o să placă cuiva. Iar a place tuturor e oricum imposibil.
8. Legea condițiilor ideale false
Nu vor exista niciodată condiții ideale pentru a face un lucru. Nu există acel moment ideal pe care-l aștepți. Deseori, oportunitățile se ascund după anumite probleme personale, pe care trebuie să le rezolvi.
9. Legea propunerii
Un om, să-l numim Mihai, a vrut să-și vândă motocicleta, să-și ia una nouă și modernă. Cum nu dispunea de suma totală pentru a-și achiziționa o motocicletă nouă, Mihai a pus anunț în ziar precum că își vinde motocicleta veche.
Modelul era foarte vechi, și nimeni nu-l suna, dar la sfârșitul săptămânii totuși cineva l-a telefonat.
Mihai s-a întâlnit cu el și acesta i-a oferit un preț foarte modest, aproximativ trei sute de dolari, spunându-i că această motocicletă e foarte veche și bună doar pentru piese. Mihai, s-a indignat spunându-i că o va vinde pentru cel puțin o mie de dolari. Clientul, nu era gata să plătească atât de mult pentru motocicletă, i-a lăsat numărul de telefon și l-a rugat să-l telefoneze în caz că se răzgândește. Mihai, nu l-a mai telefonat. Clientul a revenit în câteva zile și i-a oferit din nou trei sute de dolari, dar Mihai l-a refuzat. O săptămână mai târziu, când Mihai ieșea din birou noaptea târziu, nu-și putea aminti unde a lăsat motocicleta, până când și-a dat seama că a fost furată.
Propunerile nu sunt fără un motiv anume. Soarta, adesea, ne poartă de grijă.
10. Legea acțiunilor în justiție
Dacă o persoană știe exact încotro se îndreaptă, viața lui devine din ce în ce mai bună și mai
bună în fiecare zi.
11. Legea compensaţiei
Nu se întâmplă toate deodată. Îţi poţi imagina ca un om să poată arăta impecabil în fiecare zi, să gătească cina perfectă zi de zi, să fie pasional în pat, să îşi crească copiii ca la carte, să aibă mereu o dispoziţie senină, să aibă succes la locul de muncă şi pe deasupra să fie şi un prieten de nădejde, mereu la dispoziţia celor care au nevoie de el? NU se întâmplă toate odată.
Din aceasta cauză, lui Napoleon îi era frică de pisici, Ceaikovski mânca hârtie și plângea de zece ori pe zi, Suvorov de multe ori o făcea pe prostănacul, Schiller deseori aducea muzei mere stricate, iar Bach arunca cu peruca în organist când acesta falsa.
Dacă un om a atins un nivel semnificativ de succes într-un anumit domeniu, de regulă dă rateuri pe un alt plan al vieţii. Ţine minte însă că nu neajunsurile sunt cele care merită atenţia ta, ci prezenţa virtuţilor şi realizărilor, fie ele şi amestecate cu defecte.
12. Legea influenței
Mediul influențează ceea ce va ajunge persoana. În medicină există o astfel de noțiune: normă de reacție. Evident, cuiva îi este predestinat să fie mai zvelt, altcuiva – mai dolofan, dar poți fi un dolofan simpatico sau un gras respingător, având aceeași genetică. Aceasta se numește norma de reacție. Într-un mediu acesta se va fi dezvolta, iar în altul va fi o persoană primitivă. Mediul influențează multe , dacă nu tot. Ne transformăm în cei pe care îi avem alături, şi mult mai rar îi transformăm pe ei în noi.
13. Legea crucii
Crucea i se dă fiecăruia în strictă conformitate cu spatele.
14. Legea reacției polare faţă de talent
Oamenii talentați întotdeauna provoacă reacţii opuse: fie admirație, fie dispreţ. Cert este că nu pot fi priviți cu indiferenţă. E imposibil să nu-i observi, să-i ignori. Ei nu pot fi uitați. Ne amintim de ei, îi iubim, ne gândim la ei, îi detestăm sau chiar îi invidiem. De aceea, dacă eşti talentat, atunci, nu visa la admirație şi acceptare totală. Dușmani oricum vor exista, pentru simplu fapt că nu toate talentele le-au obținut ei.
15. Legea „Nu sun tai tăi”
Dacă nu sunt genul tău de oameni, la un moment dat vor dispărea din viaţa ta.
16. Legea amintirilor comune
Mulţi oameni împărtăşesc amintiri comune ale unor evenimente. Devotamentul şi dragostea se bazează în principiu pe amintiri comune, fiindcă amintirile creează şi consolidează legăturile dintre oameni. Vrei să ca o anumită persoană să te privească cu ochi buni? Creează amintiri frumoase alături de această persoană!
17. Legea unirii gândurilor de aproapele tău
Persoana care se află în apropierea noastră, ne face să ne gândim la ea chiar dacă nu ne este interesantă. În aceasta constă pericolul apropierii de oamenii fără valoare.
18. Legea caracterului inevitabil al pierderii
În tot ce face un om, face şi greşeli. De aceea, pierderea este inevitabilă. Ştiind asta, nu trebuie să fii trist pentru prea mult timp atunci când pierzi. Poţi influenţa multe aspecte ale vieţii, însă nu pe toate. Există legi generale ale universului. Nu poţi fi perfect şi nici acţiunile tale nu pot fi aşa. Acceptă pierderea cu smerenie şi apoi mergi mai departe. Este singurul lucru pe care îl poţi face.
19. Legea celor două jumătăți.
În lumea noastră, totul constă din jumătăți. Și numai dacă le puneți împreună, ele se completează. Jumătățile pot fi în începuturile și punctele de plecare. Și separat ele sunt doar părți incomplete ale unui întreg. De ce unele persoane trezesc admirația celor din jur? Ele se comport natural. Dacă ar vrea să țină un discurs, atunci cu toată puterea sa, fac face ca publicul să le aplaude în cele din urmă − aceasta este a doua jumătate. Corect setați punctul de plecare, iar a doua jumătate a succesului va veni!
20. Legea acțiunilor corecte
Dacă o persoană se comportă corect, atunci lucrurile vor merge și la el din ce în ce mai bine.