Permiteți-vă mai multe, dar nu mai puține – lecții de la franțuzoaicele de până la 50 ani.

Odată cu vârsta franțuzoaicele își permit mai multe lucruri.

Își pot permite să poarte fuste deasupra genunchiului, arată foarte bine, chiar dacă, conform unor standarde, pielea lor nu este perfectă. Nu se tem să îmbătrânească și se simt confortabil la vârsta lor…

În celebrul monolog „Unde dispar femeile de peste cincizeci?” autorul vorbește despre un fenomen curios: fetițele cresc și se transformă în domnișoare, apoi în femei tinere și după aceea dispar. Nu le veți vedea la cafenea, nici pe stradă, nici prin magazine.

Acest fenomen este caracteristic nu doar pentru zona noastră. Jurnalista Rebecca Plantier a scris cartea „Lecții de îmbătrânire frumoasă: secretul femeilor franceze”, în care compară societatea franceză cu cea americană.

După vârsta de patruzeci de ani femeile americane se retrag, scrie Rebecca, și prin aceasta sunt foarte diferite de femeile franceze care continuă să aibă o viață activă până la vârsta de 50 și 60 și 70 de ani.

„Când m-am mutat pentru prima dată în Franța, am fost uimită de numărul femeilor frumoase și elegante de peste cincizeci de ani care se plimbă pe străzi, stau în cafenele, merg la expoziții sau la magazinele scumpe. Aceste femei poartă fuste deasupra genunchiului, arată grozav…”

După ce a studiat acest fenomen, jurnalista a ajuns la concluzia că „îmbătrânirea nobilă” este o consecință a unei atitudini foarte speciale față de viață și față de sine, tipică tuturor francezilor.

Savoir vivre – „capacitatea de a trăi frumos” – nu are nimic de a face cu banii și statutul persoanei, este abilitatea de a ne umple viața cu momente plăcute, care ne prelungesc tinerețea.

Modul de viaţă activ continuă până la bătrânețe.

Odihna activă este, în Franţa, un element al culturii naţionale. Francezii merg mult pe jos, pleacă în excursii, la munte, practică canoe, joacă tenis, alergă în parcuri, schi etc. Este vorba de un mod de viaţă activ, nu de o simplă pasiune pentru sport. Chiar și în vacanță preferă să facă multă mișcare, nu doar să stea ore în șir cu burta la soare.

Simțul umorului este un puternic antioxidant.

Celebrul sarcasm franțuzesc le ajută pe femei să uite de vârsta înaintată. Limba franceză are o mulțime de zicători despre „a doua tinerețe”.

Mâncarea este ca o religie pentru ele.

Toată lumea știe că francezii sunt obsedați de mâncare. Dar, spre deosebire de americani, această obsesie se referă la calitatea mâncării și nu la cantitate. Rebeca scrie că franţuzoaicele mănâncă foarte puţin. Iar odată ce înaintează în vârstă ele preferă să petreacă mai mult timp în restaurante şi cafenele, comandând porţii mici alături de un pahar de vin.

O altă caracteristică este egoismul francezilor. Odată cu vârsta, după ce copiii sunt mari și necesită mai puțină atenție, francezii se concentrează pe ei înșiși. Își permit mai multe lucruri, călătoresc, își cumpără haine mai scumpe. Pe o franțuzoaică de patruzeci de ani nu o va mustra conștiința pentru faptul că și-a cumpărat o pereche de pantofi de calitate în locul unei console de jocuri pentru fiul său adolescent. Ar putea chiar să-i reproșeze: „dacă visezi la ea, lucrează și cumpăr-o singur.”

Bunicile nu stau cu nepoții, este inacceptabil acest lucru.

Optează pentru mai puține haine, dar scumpe și de bună calitate

Chiar şi doamnele cu un venit mediu îşi cumpără haine scumpe şi comode: cașmir, mătase, încălţăminte şi genţi de calitate. Astfel se formează stilul elegant al doamnelor în vârstă, care îi impresionează pe străini.

Viaţa socială nu se reduce, ba dimpotrivă

Spre deosebire de femeile americane, care de multe ori preferă televizorul sau calculatorul, franțuzoaicele duc o viaţă socială foarte activă, mai ales cele care locuiesc în oraşele mari. Copiii sunt mari, au mai puține griji, prin urmare este momentul perfect pentru a merge la cinema, expoziţii, festivaluri etc. Totodată viața activă le menține în formă: coafură, machiaj, mâini bine îngrijite, haine frumoase, pantofi cu toc.

Vârsta nu este o boală

Francezii în general au o atitudine foarte calmă faţă de efectele vârstei înaintate. Operaţiile estetice sau pielea excesiv de netedă provoacă mai degrabă un surâs dispreţuitor decât invidie. În Franţa cosmetologia tradiţională este mult mai dezvoltată decât chirurgia plastică.

Puteți oricând purta ceea ce vi se potrivește

Franţuzoaicele în vârstă pot purta fără probleme o fustă mai scurtă, căci pentru ele nu există conceptul de haină nepotrivită vârstei. Mama şi fiica își cumpără, de multe ori, haine de acelaşi stil. Singura diferenţă este că femeile în vârstă îşi permit de obicei lucruri mai scumpe şi mai calitative.

Senzualitatea nu are limită de vârstă

Francezii consideră că după 40 abia începe a doua tinereţe. Viaţa le este practic aranjată, deci e momentul perfect a o trăi din plin. Însă Rebeca afirmă, că acest fapt are şi un aspect negativ: anume la această vârstă se observă cele mai multe divorțuri.

Îţi poţi permite orice, dar cu măsură

Petrecerile până târziu, cafeaua de dimineaţă şi consumul de vin, așa o descrie Rebeca pe prietena sa franţuzoaică, care are 52 de ani. Important este ca toate să fie cu măsură. De altfel, aceasta este o regulă de aur pentru orice vârstă.

În general, concluzionează Rebeca, este foarte important e să te respecţi pe tine şi vârsta ta, să-ți trăiești viața din plin, încercând să primeşti plăcere şi să ai un mod de viaţă demn, dedicând timpul necesar hobby-ului, călătoriilor, prietenilor.

Acesta este principiul de viață al unei franțuzoiace frumoase de cincizeci de ani care-și bea paharul de vin într-o cafenea cu ferestrele spre Champs Elysees: „Sunt o femeie matură, am realizat multe lucruri și mă bucur de mine, de orașul în care locuiesc și de această clipă”.