Lavanda – o plantă minune, nepretențioasă pe care trebuie să o ai în grădină. Efectele sale te vor uimi

Lavanda este probabil cea mai răspândită plantă atât în produsele cosmetice, cât și în cele de uz casnic. Lavanda crește foarte bine în regiunea noastră. De aceea, tot mai mulți o plantează în curte sau în grădină. Ea are foarte multe beneficii pentru sănătate și totodată prezintă un decor extraordinar.

1. Tufele de lavanda în calitate de borduri

Lavanda poate forma un gard viu superb. Ea înflorește din iunie până în septembrie, iar dacă este îngrijită corespunzător, poate trăi până la 20 de ani. Planta nu este pretențioasă, nu are nevoie de prea multă apă sau de sol fertil.

2. Mireasmă îmbătătoare în toată curtea

Lavanda este renumită pentru mirosul său deosebit, iată acesta va persista la dvs. în curte. Mirosul de lavandă este relaxant. Luna august este potrivită pentru culegerea florilor. Puteți să le faceți mici buchețele pe care să le puneți în camere atât pentru un miros plăcut, cât și pentru a îndepărta moliile.

3. Insectele și țânțarii nu suportă mirosul de lavandă

Pentru oameni lavanda este plantă tămăduitoare, iar insectele fug de ea. Dacă doriți să fiți deranjați de țânțari, plantați lângă casă câteva tufe de lavandă.

Originea lavandei

Lavanda mai este numită și levănțică. Își are originea în regiunea mediteraneană și are o înălțime de 30-60 cm. Frunzele sunt înguste, iar tulpinile drepte. Planta miroase în întregime, dar cel mai puternic miros îl au florile.

Lavanda este folosită pentru a parfuma apa de baie. Florile au formă de conuri, de culoare violacee.

Din flori se pot prepara infuzii și capsule. De asemenea, ele sunt procesate pentru a extrage uleiul esențial.

 

Sursa: www.landia.ro