Pe băiat trebuie să-l lauzi, fiica trebuie să o admiri!

Fetele nu trebuie lăudate pentru ceea ce au făcut, deoarece contribuiți la degradarea lor. Dacă veți lăuda fiica pentru ceea ce a făcut: foarte gustos, foarte frumos, foarte curat, atunci în final se va forma concepția că ea va fi apreciată doar pentru realizările sale.

Voi fi apreciată doar pentru ceea ce am făcut. Este un principiu care distruge femeia. În mod firesc trebuie să fie astfel – eu merit dragoste, pentru ceea ce sunt, pentru că sunt bravo, pentru că sunt gospodină, pentru că sunt de ajutor, pentru că sunt prințesă, pentru că sunt o zână la bucătărie.

Iată în acest fel femeia va avea un psihic sănătos, deoarece va fi apreciată pentru ceea ce este, pentru felul ei de a fi. Deci pentru a primi dragoste trebuie să fiu eu însămi.

Acesta este principiul de educare a fetelor. Dacă începeți să o lăudați pentru realizări, atunci ea va începe să creadă că nu are pentru ce să fie lăudată, dragostea trebuie obținută prin muncă, dacă vor fi realizări, va fi și dragoste. În cazul băieților este total opus.

Mamelor le place foarte mult să spună: tu ești cel mai scump, cel mai deștept, cel mai isteț. Totul pare a fi în regulă.

De fapt, această admirație contribuie doar la degradarea bărbaților, deoarece el crede că este bun în mod firesc. Iar un bărbat se simte bine, doar dacă a realizat ceva.

De aceea, pentru a motiva băiatul să se perfecționeze și să se simtă fericit, el trebuie apreciat pentru meritele sale: foarte frumos, foarte interesant, foarte reușit.

Băiatul are mai puțin nevoie de aceste cuvinte dulci, deoarece, în mod firesc, el trebuie să se dezvolte. El are nevoie de laudă pentru ceea ce a realizat. În loc să spuneți puiuțule, odorașule, în cazul băieților mai mari, atunci când aveți niște musafiri arătați-le ce avion a meșterit, spre exemplu. Este mult mai important decât orice dezmierdare.

„Priviți ce a meșterit, ghiciți cine a făcut asta. Corect, Mihăiță l-a confecționat, fiul meu.” Este o laudă mult mai prețioasă, este un adevărat stimul pentru un băiat. Iar fata nu va deveni mai bună dacă veți servi cu ciorba preparată de ea toți vecinii din cartier. Ea pur și simplu va înțelege că trebuie să muncească din greu toată viața pentru a hrăni cartierul cu ciorbă.