Învățați să congelați fructele și legumele într-un mod profesionist!

Astăzi congelarea produselor alimentare este o practică foarte răspândită. Dar există anumite norme și recomandări care trebuie respectate atunci când vorbim de congelarea fructelor și legumelor.

Congelarea nu constă în simpla așezare a produselor în frigider, ar fi prea simplu. Trebuie luat în considerație că periodicitatea de deschidere a frigiderului are un impact decisiv asupra calității păstrării alimentelor. Atunci când congelatorul este deschis și închis de multe ori, în interiorul său pătrunde o anumită cantitate de aer cald care afectează starea produselor congelate. Din acest motiv trebuie să decideți din timp ce anume vreți să scoateți din frigider și să-l țineți deschis cât mai puțin timp.

Metoda de congelare variază în funcție de tipul de fructe sau legume. Bunăoară căpșunele, zmeura și murele trebuie congelate cât mai curând după ce sunt culese, căci sunt sensibile și se alterează destul de rapid. În “extrema” cealaltă ar fi piersicile, merele și prunele, care pot fi congelate abia după 3 zile după ce sunt culese.

Majoritatea fructelor pot fi păstrate în stare congelată până la 12 luni, dar termenul maxim pentru citrice este de 6 luni, fapt datorat prezenței acidului citric și vitaminelor specifice acestor fructe.

Pregătirea fructelor și legumelor pentru congelare

Acestea trebuie spălate bine, curățate de coajă și tăiate în bucăți mărunte ca să se congeleze uniform. Ulterior produsele se așează într-un recipient și se pun în congelator.

În timpul congelării unele culturi își pot schimba aspectul sau aroma, fapt datorat activității fermenților care acționează anume la temperaturi mici. Pentru a preveni acest fenomen ele trebuie fierte, timpul variind în funcție de cultură:

  • Sparanghel, fasolea verde și broccoli: 3 minute
  • Varza de Bruxelles, dovleceii și varza: 4 minute
  • Mirodeniile: 1 minut
  • Morcovul: 3-5 minute în funcție de mărime

Produse a căror congelare e contraindicată

Nu se recomandă congelarea produselor lactate, căci ele se alterează rapidă. Același lucru e valabil în cazul maionezei și altor sosuri de acest gen.