Intuiția − cea mai înaltă formă de inteligență

Intuiția, susține Gerd Gigerenzer, director la Institutul pentru Dezvoltare Umană Max Planck, este mai puțin despre „a ști”care este răspunsul corect și mai mult despre a înțelege, instinctiv, care este informația neimportantă și poate, astfel, să fie ignorată.

Gigerenzer, este autorul cărții Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, se consideră o persoană intuitivă și rațională: “„În activitatea mea științifică, eu am intuiții. Nu pot întotdeauna să explic de ce cred că o anumită alegere este cea corectă, însă am încredere în intuiția mea.”

În viața mea personală, mă bazez pe instinct. De exemplu, atunci când am întâlnit-o pe soția mea pentru prima dată, nu am făcut calcule. Și nici ea nu le-a făcut.”

Vă spun aceste lucruri, deoarece recent, unul dintre cititorii mei, m-a întrebat:

Cum rămâne cu intuiția? Nu a fost niciodată numită o formă de inteligență, dar nu credeți că putem spune despre cineva care are o intuiție bună că e mai inteligent?

Instinctiv sunt de acord, mai ales atunci când vorbim despre oameni care sunt curioși din punct de vedere intelectual, riguroși în dorința lor de cunoaștere și dispuși să-și pună la îndoială propriile teorii.

Voi încerca să explic mai simplu: dacă tot ceea ce faci este să stai pe scaun și să te bazezi pe intuiția ta, nu dai dovadă de prea multă inteligență. Însă dacă ești interesat de un subiect și studiezi numeroase aspecte, dai dovadă de inteligență atunci când instinctele tale îți spun la ce trebuie să atragi atenție mai sporită și ce nu este atât de important.

Într-o oarecare măsură, intuiția ar putea fi considerată drept o înțelegere clară a inteligenței colective. De exemplu, majoritatea website-urilor actuale sunt organizate într-un mod intuitiv, și majoritatea persoanelor pot să le acceseze cu ușurință. Acest fapt s-a datorat după mulți ani de haos online, și treptat s-a format o idee generală despre informațiile care sunt esențiale și a celor mai puțin importante (de exemplu, Despre noi – este important).

Teo Humphries definește un design intuitiv ca fiind “ușor de înțeles fără instrucțiuni”. Acest lucru este adevărat atunci când obiectul este înțeles de majoritatea oamenilor, deoarece au o înțelegere comună despre structura lumii.
Cred în puterea intuiției disciplinate. Nu fiți leneși, folosiți-vă creierul, împărtășiți argumente logice, iar eu voi avea încredere și vă voi respecta puterea intuiției. Dar, dacă stai în hamac și îmi ceri să am încredere în intuiția ta, o să mă vedeți ieșind pe ușă fără a-mi lua la revedere.

Spun acest lucru din experiență personală; cu cât fac mai multă cercetare, cu atât mai bine îmi funcționează intuiția.
Albert Einstein a menționat:

„Mintea intuitivă este un dar divin, iar mintea rațională este servitorul fidel al acesteia. Noi am creat o societate care onorează servitorul și a uitat darul.”

Se întâmplă ca cerințele corporative sau chiar dorința ta de a avea un anumit rezultat forțează mintea ta rațională să se îndepărteze de calea adevărată. În astfel de momente, intuiția este cea care are puterea de a te salva. Acel „sentiment rău” care te macină este, de fapt, intuiția care îți spune că indiferent cât de mult încerci să te convingi să mergi în acea direcție, nu este direcția corectă.

Oamenii inteligenți ascultă de acele sentimente. Și cei mai inteligenți dintre noi, care au succes, se datorează puterii intuiției.

Trimite acest articol și prietenilor tăi!