Înmulțirea trandafirilor prin metoda “burrito” sau înrădăcinarea butașilor în hârtie de ziar

Stimați florari! Vă invităm să aflați o metodă deosebită și simplă totodată pentru înmulțirea trandafirilor prin butași.

Probabil cunoașteți că mulți florari preferă înmulțirea trandafirilor prin butași. Însă înrădăcinarea lor direct în sol nu are un efect atât de puternic precum cel al metodei burrito. Burrito este o mâncare tradițională mexicană în care umplutura e înfășurată într-o foaie de aluat. Aici este ceva asemănător, doar că e vorba de butași și hârtie de ziar.

Probabil ați remarcat de multe ori că după ninsorile abundente de la sfârșitul iernii crengile mari de trandafiri cedează și se rup. Dacă stai să te gândești zăpada protejează plantele de îngheț, dar iată că totodată ea poate fi și dăunătoare. De fapt această daună o suportă mai ales florari care au o atitudine neglijentă față de tăierea tufelor.

Metoda burrito e folosită pe larg în SUA, iar în Europa ea a fost folosită pentru prima dată în unele grădini botanice. Așadar…

Butașii de trandafiri trebuie să fie nu mai subțiri decât un creion și să aibă o lungime de 15-20 cm. Acești mini-butași conțin suficiente substanțe zaharoase pentru dezvoltarea rădăcinilor, mai ales dacă luăm în considerație lipsa frunzelor, căci ele trebuie înlăturate. Tăietura de jos se face nemijlocit sub mugur, iar cea de sus – aproximativ la distanță egală între doi muguri.

Verificați bine și asigurați-vă că butașii pregătiți pentru înmulțire nu sunt bolnavi sau vătămați. Dacă măcar unul din butași are o mică pată de mucegai, s-ar putea ca în timpul depozitării să se molipsească toți butașii. De aceea aruncați toți butașii care vă trezesc o îndoială câtuși de mică.

Apoi pregătiți un ziar, de dorit unul destul de mare, o pungă de plastic și apă. Faceți un mănunchi din butași și înfășurați-i atent în ziar, astfel încât să fie acoperiți din toate părțile. Unii florari așează pe toată lungimea mănunchiului un strat subțire de mușchi de pădure, care reglează bine alimentarea butașilor cu apă.

Acest “burrito” făcut din ziar și butași ar trebui înmuiat în apă, dar asta cu măsură. Înmuiați o cârpă în apă și stoarceți-o, apoi înfășurați-o deasupra ziarului sau pur și simplu stropiți acest burrito cu apă astfel încât ziarul să fie umed.

Apoi puneți butașii într-o pungă de plastic, ce urmează ar urma să fie așezată într-un loc întunecos și răcoros, cu temperatura de 18 grade. Începutul formării rădăcinilor are loc pe parcursul a 3-4 săptămâni.

Verificați săptămânal butașii: pe unii poate apărea mucegai, alții pot să nu genereze rădăcini nici spre sfârșitul acestei perioade. Astfel de butași ar trebui aruncați. Dar dacă veți respecta condițiile de iluminare și temperatură, nu veți avea prea multe probleme de acest fel.

Fiecare butaș are perioada sa de formare a rădăcinilor. Dacă pe unii dintre ei observați că au apărut primele rădăcini, îi puteți răsădi în sol deschis. Dat fiind că butașii se pregătesc primăvara devreme, după 3-4 săptămâni solul este deja destul de încălzit pentru a hrăni o nouă recoltă.

Butașii se răsădesc astfel încât deasupra solului să rămân un singur mugur, tot restul trebuie să fie sub pământ. După răsădire acoperiții butașii cu pungă sau sticlă de plastic. Când temperaturile sunt foarte ridicate, nu uitați să udați butașii și să le faceți puțină umbră. Când frunzele încep să se dezvolte activ, puteți să începeți a obișnui ușor planta cu aer liber, descoperind-o de punga sau sticla de plastic pentru circa o oră.

Apropo, înmulțirea prin metoda burrito este potrivită chiar și pentru soiurile de trandafiri care dificil de înmulțit prin butași!

 

Sperăm că această metodă vă va aduce multă plăcere, iar aroma de trandafiri vă va bucura pe parcursul întregului sezon!