Înmulțirea trandafirilor prin butași în perioada toamnei – instrucțiune detaliată

Există un set de reguli privitoare la obținerea butașilor de trandafiri și înmulțirea florilor prin această metodă. Rezultatele cele mai bune se obțin atunci când se utilizează părțile vegetative ale trandafirilor-arbuști și ale speciilor cățărătoare. De asemenea rezultate bune se pot obține în cazul floribunda și teahibrida. În cazul altor specii înmulțirea prin butași nu e o soluție tocmai bună, pentru că florile nu vor dezvolta rădăcini puternice.

Termenii de înmulțire prin butași

De fapt acesta e cel mai răspândit mod de înmulțire a trandafirilor. Se consideră că perioada ideală pentru această procedură începe toamna, când lăstarii devin elastici și puternici, iar în mod ideal sunt și lemnificați.

Nu există un termen strict în care să fie începută pregătirea butașilor, de aceea trebuie să vă orientați după starea tufelor. Ofilirea și căderea frunzelor este bunăoară un indiciu clar că puteți tăia lăstarii pentru înmulțire.

Înmulțirea prin butași pas cu pas

Înainte de a începe procedura urmăriți bine starea lăstarilor. Cei care sunt gata să dea rădăcină au o scoarță de culoare maro sau verde-închis, iar în locul tăieturii se vede bine lemnificarea tulpinii. Pe lăstari nu trebuie să fie:

  • frunze verzi vii, care continuă să crească
  • dăunători (afide, acarieni etc.)
  • mucegai și alte semne de infecție fungică
  • semne ale uscării (morții) lăstarului

Cei mai buni lăstari pentru înmulțire au un diametru de 4-5 mm. Ei trebuie tăiați în felul următor:

1. Se taie lăstarii potriviți. Pe fiecare dintre ei trebuie să fie cel puțin 3 noduri, în mod ideal – 5.

2. Deasupra ultimului nod se lasă încă 2-3 cm de tulpină, iar tăietura de jos se face imediat sub primul nod.

3. Partea de sus se taie perpendicular pe tulpină, cea de jos se taie sub unghi. Astfel nu veți confunda partea cu care trebuie răsădit butașul.

4. Dacă urmează să răsădiți butașii în octombrie, puteți lăsa frunzele pe tulpină. Dar dacă îi veți ține pentru a fi răsădiți la primăvara, frunzele trebuie îndepărtate. În ambele cazuri partea de jos a lăstarului trebuie să nu aibă nici o frunză.

Lăstarii se răsădesc în gropi adânci de circa 30 cm, în care se pune un strat de 20 cm de iarbă și deasupra încă 10 cm de compost. Însuși lăstarul trebuie să se afle la 2/3 din lungime în compost, respectiv deasupra solului rămân 1-2 noduri. Distanța dintre butași ar fi de 5-7 cm.

Păstrarea lăstarilor până la primăvară

Dacă planificați să răsădiți trandafirii primăvara, puteți păstra lăstarii în mai multe moduri:

  • în pământ
  • în frigider
  • în subsol/pivniță

Dacă nu aveți posibilitatea să păstrați lăstarii în frigider sau pivniță, se recomandă păstrarea lor în sol, într-un canal adânc de 15 cm. Pe fundul canalului se pune o fâșie de stofă naturală (de dorit iută) pe care se așează lăstarii la o mică distanță unul de altul, astfel încât să nu se atingă.

După asta deasupra se mai pune un strat de stofă și se acoperă cu pământ. În acest caz este indicat ca răsădirea să se facă în ziua dezgropării lăstarilor.

Păstrarea lăstarilor în frigider ar fi o metodă perfectă pentru florarii care trăiesc la bloc. Pentru asta veți avea nevoie de mușchi sphagnum, folie de plastic și Fitosporin M, care urmează a fi dizolvat conform instrucțiunii și amestecat cu mușchii. Lăstarii se înfășoară în amestecul de mușchi, apoi cât mai strâns în folie de plastic și se pun în frigider în secția pentru legume.

Totuși cel mai simplu mod de păstrare a lăstarilor este în subsol sau pivniță, unde temperatura rămâne relativ constant la +2…+5 ⁰C și lipsește lumina solară. Pentru păstrarea lăstarilor în acest condiții este nevoie de o găleată sau un ghiveci mare, umplut cu un amestec de sol de grădină, turbă și perlit (4:2:1). Lăstarii se introduc în solul ușor umezit, apoi se înfășoară în folie de plastic (de dorit de culoare neagră). În timpul iernii lăstarii se verifică din când în când, iar solul se umezește dacă este nevoie.

Bineînțeles acest articol nu epuizează metodele de înmulțire și păstrare a lăstarilor de trandafiri. Dacă aveți alte experiențe, vă rugăm să ni le spuneți tuturor în comentarii!