Îngrășăminte tradiționale pentru fertilizarea roșiilor – cele mai bune sfaturi

Roșiile pot fi fertilizate nu doar cu chimicale. Există un șir de fertilizatori naturali care s-au dovedit a fi foarte eficienți, oferind o recoltă bogată.

Folosirea îngrășămintelor stimulează creșterea și dezvoltarea corectă a tufelor de roșii, care înfloresc abundent, apoi dau multe fructe care se coc mai repede.

Prima fertilizare a roșiilor se face la 14-16 zile după răsădire. Asta se referă la tufele crescute atât în seră, cât și în aer liber. După asta fertilizarea se face până la mijlocul lui iulie la fiecare 2 săptămâni.

Fertilizarea cu iod

Iodul accelerează coacerea roșiilor și previne dezvoltarea unei boli periculoase: fitoftoroza. În 10 litri de apă se dizolvă 4 picături de soluție spirtoasă de iod, care se vinde în orice farmacie. Lichidul obținut se folosește pentru udarea plantelor în proporție de 2 litri la fiecare tufă.

Fertilizarea cu cenușă

Dizolvați 1 pahar de cenușă în 10 litri de apă, apoi cu amestecul obținut udați solul. Cenușa rămasă la fundul găleții se toarnă la rădăcina plantei.

Există și altă metodă de fertilizare cu cenușă. Dizolvați 300 g de cenușă în 3 litri de apă și fierbeți timp de 30 de minute, apoi lăsați să se infuzeze 5 ore. Adăugați apă până obțineți un volum de 10 litri și dizolvați în amestec puțin săpun de rufe. Apoi strecurați lichidul și stropiți cu el vrejurile.

Fertilizarea cu drojdie

Pentru fertilizare poate fi folosită atât drojdie proaspătă, cât și uscată. Iată două rețete alternative:

1. Amestecați 1 pachețel de drojdie solubilă cu 2 linguri de zahăr și adăugați puțină apă, astfel încât amestecul să devină lichid. Apoi dizolvați-l în 10 litri de apă și udați fiecare tufă cu câte 0,5 litri de soluție.

2. Umpleți 2/3 de borcan de 3 litri cu pâine neagră și turnați deasupra apă caldă în care să dizolvați în prealabil 100 g de drojdie, astfel încât borcan să se umple. Apoi așezați-l într-un loc călduros pentru 3-5 zile, după care strecurați lichidul și dizolvați-l în apă în proporție 1:10. Pentru o tufă tânără se folosesc 0,5 litri de amestec, pentru una matură – circa 2 litri.

Dar există o metodă și mai simplă: dizolvați bine 100 g de drojdie proaspătă în 10 litri de apă și udați imediat roșiile cu această soluție.

De fapt din drojdie lipsesc cele mai importante substanțe nutritive pentru plante, de aceea soluția de drojdie este mai curând un stimulator de creștere decât un fertilizator propriu-zis.

Fertilizarea cu gunoi de păsări

Gunoiul de păsări acționează asupra plantelor la fel ca un fertilizator mineral complex, căci conține mult azot și fosfor.

Umpleți 1/3 de găleată de 10 litri cu gunoi de păsări proaspăt, după care umpleți-o cu apă și lăsați să se infuzeze timp de 7-10 zile în aer liber. Apoi dizolvați 0,5 litri de infuzie în 10 litri de apă și udați solul dintre tufe în proporție 5-6 litri pe m².

Totodată aveți grijă ca îngrășământul să nu nimerească pe frunze, căci le poate provoca arsuri.

Și gunoiul de păsări uscat poate fi utilizat pentru fertilizarea tomatelor. Turnați 10 litri de apă peste 0,5 kg de gunoi și acoperiți recipientul cu folie de plastic pentru a preveni evaporarea azotului. Lăsați amestecul la infuzat timp de 3-5 zile, amestecându-l în fiecare zi. În sfârșit amestecul se dizolvă în apă în proporție 1:20 și se udă fiecare tufă cu 500-1000 ml de soluție.

Fertilizarea cu bălegar de bovine

Este recomandat ca bălegarul de bovine să fie folosit alternativ cu alți fertilizatori naturali. Umpleți 1/2 de găleată cu bălegar și turnați apă până se umple găleata, pe care acoperiți-o cu un capac și așezați-o într-un loc călduros pentru o săptămână. Apoi conținutul găleții se amestecă și se dizolvă în apă în proporție 1:10. Fiecare tufă se udă cu 500-1000 ml de soluție.

Fertilizarea cu urzică

Infuzia se face din frunze proaspete de urzică, atunci când ele au mult azot, potasiu și fier. Umpleți 2/3 de găleată cu urzică și adăugați apă până aproape de gura găleții, apoi puneți-i un capac și așezați-o la loc călduros pentru 7-10 zile.

După asta dizolvați 1 litru de infuzie în 10 litri de apă și udați rădăcinile în proporție 1-2 litri la fiecare tufă.

Acest tip de fertilizare se poate face nu mai des de o dată la 2 săptămâni.

De altfel urzica poate fi înlocuită cu păpădie, lucernă sau alte ierburi tinere.

Fertilizarea răsadului de roșii care crește greu

Răsadul de tomate se poate fertilizare cu aceleași soluții, în special fiind folosit gunoiul de pasăre și cenușa.

În primul caz se amestecă gunoi de pasăre cu apă în proporție 2:1, apoi recipientul se acoperă cu un capac și se infuzează 2-3 zile. Apoi lichidul se dizolvă în apă în proporție 1:10. Această soluție e foarte eficientă în calitate de primă fertilizare a răsadului.

Cenușa de lemn este o sursă bogată de potasiu și fosfor, deci stimulează înflorirea și rodirea tomatelor. Dizolvați 1 lingură de cenușă în 2 litri de apă fierbinte și lăsați să se infuzeze 24 de ore. Înainte de utilizare lichidul trebuie strecurat.

În afară de aceasta cenușa uscată poate fi adăugată în gropi înainte de răsădire.

De asemenea răsadul de roșii poate fi fertilizat cu coajă de banane, care sunt bogate în potasiu. Puneți coaja a 2-3 banane în 3 litri de apă caldă și infuzați timp de 3 zile. Apoi strecurați lichidul și udați plantele.

Și coaja de ou s-a dovedit a fi un fertilizator bun pentru răsad. Mărunțiți coaja a 3-4 ouă și turnați deasupra 3 litri de apă. Acoperiți recipientul și puneți-l la loc întunecos pentru 3 zile. Între timp lichidul va deveni tulbure și va căpăta un miros neplăcut (în urma descompunerii acidului sulfhidric), semn că poate fi folosit pentru udarea răsadului.

Rețineți aceste sfaturi simple, dar extrem de utile. Fertilizarea naturală e cea mai bună alegere pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă!