Încălțăminte anti-alunecare, meșterită cu propriile mâni! Acum încerc s-o ajung pe soția mea care fuge înainte și se bucură ca un copil!

Înainte de sărbătorile de iarnă, am dus cizmele soției mele la reparație, talpa fiind complet uzată și lunecoasă mai ceva ca schiurile. Le-am luat după două zile, arătau ca noi, talpa schimbată, era dură și presupuneam că n-ar fi trebuit să alunece. Dar, totuși, situația era aceeași. Am mers la magazin și la fiecare pas, soția îmi cerea să o țin că uite-uite alunecă. N-am mai suportat și mi-am amintit de un truc vechi, din tinerețea mea, pe când încă mă mai ocupam cu reparația caroseriilor de la automobile.

Ieftin și bun! Acest truc va funcționa câteva sezoane bune! Am făcut la fel și la papucii mei de iarnă, iar tălpile nu s-au uzat, chiar dacă am mers și pe asfalt.

Materiale necesare:

  • o piatră abrazivă;
  • o piuă metalică;
  • plasă măruntă;
  • vas de unică folosință;
  • alcool etilic;
  • un ciocan;
  • rășină epoxidică;
  • întăritor;
  • un bețișor pentru amestecarea compoziției.

1. Împărțiți roata de piatră abrazivă în fragmente mici. În principiu, puteți folosi nisip obișnuit, fără prea multe bătăi de cap, însă, din experiența proprie, am ajuns la concluzia că efectul este mult mai bun dacă folosiți piatră abrazivă.

2. Fărâmițați fragmentele, folosind piua, până la obținerea unei pulberi asemănătoare cu nisipul, nu cu praful.

3. Treceți apoi acest nisip printr-o plasă relativ măruntă.

4. Rezultatul acestei proceduri ar trebuie să fie un nisip extrem de fin.

5. Puneți nisipul într-un vas de unică folosință, cu o suprafață plată, fără reliefuri.

6. Fixați cizmele într-o poziție orizontală, după ce anterior ați spălat bine talpa acestora, cu apă și săpun, și ați uscat-o complet.

7. Folosiți un solvent pentru a degresa suprafața tălpii. Pentru aceasta puteți folosi alcool, benzină ș.a. Eu am întrebuințat pentru această procedură alcoolul etilic.

8. Pregătiți rășina epoxidică, întăritorul, bețișorul pentru amestecat și nisipul abraziv.

9. Încălțămintea trebuie să fie fixată bine, în poziție orizontală, pentru că în caz contrar rășina poate curge.

10. Inițial, amestecăm bine rășina cu nisipul abraziv până la densitatea necesară, și abia apoi adăugăm întăritorul.

11. Aplicați pe tălpi aceste crampoane improvizate, iar dacă uneori ies imperfecte, nu e cazul să vă îngrijorați, excesul de mortar se va înlătura în timpul exploatării.

12. Lăsați pentru o zi să se prindă bine, iar apoi puteți pleca fără nici o grijă și cu îndrăzneală la plimbare, pe orice gheață și polei. Crampoanele nu produc zgomote neobișnuite atunci când vă aflați într-o încăpere, iar în timpul mersului nu provoacă deloc senzații stranii. Unicul efect secundar este că acum încerc să-mi ajung din urmă soția, ea fuge înainte și se bucură ca un copil că nu alunecă.

Sper să fie de folos cuiva acest truc, atât de simplu, dar, în același timp, atât de eficient! Numai bine!