Încălcarea ierarhiei familiale: ce nu trebuie să facă părinții

Ierarhia este una dintre caracteristicile familiei care ordonează, determină autoritatea și influența unui membru al familiei asupra celorlalți.

Ierarhia constă în faptul că părinții sunt responsabili de copii și au o putere absolută în familie.

În acest articol vom relata despre câteva exemple de deviere de la această regulă și consecințele acestora.

Triangulație

Triangulația este un proces emoțional între două persoane care au tendința de a implica în relație a treia persoană. Într-o familie în care ierarhia lipsește sau este neclară, părinții își transformă copii în parteneri emoționali. Este o ierarhie întoarsă în care statutul copilului este egal cu cel al părintelui.

Exemplu: „Fiica-prietenă”. Mama comunică cu fiica de pe poziții de egalitate, ceea ce provoacă un disconfort psihologic copilului, o schimbare de roluri, o slăbire de puteri a copilului.

Atunci când mama vorbește cu fiica sa despre relația proastă pe care o are cu tatăl ei, conflicte și infidelitate, sufletul copilului este copleșit de emoții puternice.

Când mama devine prietena fiicei sale, autoritatea ei scade, respectiv, fiica se apropie emoțional de tată. Drept rezultat fiica se distanțează de mamă.

Нарушения иерархии в семейной системе: Чего нельзя делать родителям

Ce nu trebuie să știe copiii despre dvs.

Copiii nu trebuie să știe despre secretele și viața intimă a părinților. Este suficient să știe că această viață există, doar atât!

Nu povestiți copiilor despre relațiile până la căsătorie, pentru a nu induce copilului o stare de nesiguranță sau instabilitate.

Parentificare

Termenul „parentificare” presupune că copiii încep să devină părinții propriilor părinți. Este un exemplu de ierarhie întoarsă frecventă în cazul părinților alcoolici sau dependenți de droguri.

Exemplu: Dacă în familie tata este dependent de droguri, fiul devine pentru mamă ca un partener. În astfel de familii părinții sunt infantili, de aceea copilul este impus de situație să devină matur și responsabil de familie. Ascunde faptul că părinții săi sunt dependenți, niciodată nu invită colegii sau amicii în casă și nu povestește nimănui despre situația lor din familie. Acest copil, de regulă, nu are prieteni și este o persoană introvertită.

Alt exemplu de parentificare: în cazul decesului mamei, fiica o înlocuiește. Respectiv încetează să mai fie copil. Fiica îndeplinește toate treburile casnice, îngrijește din copilărie de tată, este sprijin. Ajunsă la maturitate, această tânără va deveni mamă pentru soțul său.

Încălcarea ierarhiei într-un subsistem de sibling (frăție)

Este o consecință a parentificării, atunci când copilul mai mare devine responsabil de obligațiile părinților și ale copiilor mai mici din familie.

În familie nu există ierarhie, nu există capul familiei, copii mici sunt pe poziții de egalitate cu copii mari. Unul dintre părinți este foarte autoritar cu copiii, formând o legătură strânsă cu ei, reduce autoritatea celuilalt părinte.

Exemplu: Tata care își petrece foarte mult timp cu fiii săi (sport, șah, pescuit), fără a face diferență între copiii mari și mici, iar mama care se află în afara acestor activități. devine slabă, supărată pe relația tată – fii și caută să formeze o coaliție proprie, cu părinții săi sau cu psihoterapeutul.

Stimați părinți!

  • Când sunteți „prieteni” cu copiii voștri, vă plângeți pe viață, demonstrați incapacitatea de a face față lipsurilor sau pierderilor;
  • Când faceți abuz de încrederea copilului, impuneți copilul să vă ascundă viciile;
  • Când sunteți egoiști și învinuiți mereu copilul că nu vă este recunoscător sau cereți prea multă atenție și compasiune –

să știți, că lipsiți copilul nu doar de părinte. Îl lipsiți de viață, pentru că atât timp cât vă satisface nevoile și necesitățile dvs., el nu-și trăiește propria copilărie (sau viață deja matură). Fiți siguri de asta!