În Turcia, bunicii care îngrijesc de nepoți primesc bani de la stat

Studiile au arătat, că îngrijirea nepoților de către bunici are multe efecte pozitive asupra sănătății ambilor categorii. În cazul în care bunicii trebuie să lucreze pentru a-și plăti facturile, probabil că nu-și pot permite să petreacă timpul cu nepoții lor, atât cât și-ar dori. Și în acest caz statul le propune bunicilor o soluție genială în ceea ce privește această problemă!

În luna februarie a acestui an, Turcia lansează un program pilot care va oferi salarii de stat bunicilor care îngrijesc de nepoți în zilele de lucru.

Pensionarii și bunicii care nu lucrează, primesc de obicei pensii în valoare de 1.000-1800 de lire turcești (250-450 USD); această nouă inițiativă va oferi o sumă suplimentară în valoare de 400 de lire turcești – aproximativ 105 USD lunar.

În cadrul noului program numit: „Mobilizarea națională în viața profesională”, care vizează creșterea ocupării forței de muncă pentru mamele din Turcia, de această posibilitate vor beneficia numai familiile, în care mamele lucrează în prezent cu normă redusă.

Programul prevede ca bunicile să-și asume mai multe responsabilități pentru îngrijirea copilului, iar mamele pot lucra cu normă întreagă.

Inițial, programul este proiectat pentru aproximativ 1.000 de familii din provinciile turcești Izmir și Bursa timp de șase luni, iar apoi va fi extins și în alte provincii. În total 500.000 de bunici vor beneficia de acest program.

Deoarece serviciile de babysitting sunt scumpe (în orice țară), acest program pare să fie avantajos: părinții care muncesc pot beneficia de bonă, absolut gratuit pentru copiii lor, iar bunica primește salariu și totodată petrece timp cu nepoții.

Acest program nu a fost primit cu brațele deschide de societatea turcă. Organizația femeilor și Agenția de ocupare a forței de muncă, consideră că acest proiect încurajează copiii să rămână acasă și să nu petreacă timp într-un mediu social, cum ar fi o grădiniță sau creșă.

Totodată, se pare că acest proiect oferă o soluție destul de avantajoasă mamelor care sunt angajate cu normă întreagă și nu au cu cine lăsa copilul.

Adevărul este că salariul pentru acest serviciu este unul simbolic.